Skip to Content

Geef je woning een nieuwe look met muurverf en accessoires

Wat kun je doen om je woning in één klap een hele nieuwe look te geven? Het schilderen van de gevel! Dat is een snelle en complete metamorfose. Maar kan dat wel zomaar? En wat kun je verder nog doen om je woning een frisse nieuwe look te geven aan de buitenkant? Lees verder voor tips over het schilderen van de gevel en deze opleuken met accessoires! 

witte gevel

De gevel schilderen

Het kan zijn dat je wat uitgekeken bent op de saaie kleur baksteen. Of misschien is de gevel van de woning in slechte staat en aan onderhoud toe. Vocht en schimmelproblemen kunnen natuurlijk erg vervelend zijn. Dus het schilderen van de gevel kan dan een goede optie zijn. Want met een goede kwaliteit muurverf kun je zorgen voor een weer-en vochtbestendige gevel die nog heel lang mee kan. En dat is eigenlijk een relatief simpele ingreep van een aantal dagen, die heel veel plezier geeft! En je woning dus een complete nieuwe look geeft.

Zo hebben we in ieder geval zelf ondervonden, en nog altijd zijn we heel blij met het resultaat. Want nog steeds is er de verwondering wat een metamorfose een huis kan krijgen van een nieuwe kleur gevel. We hebben voor een witte gevel en antraciete kozijnen gekozen. Een moderne en frisse uitstraling. Maar tegelijk ook sfeervol in combinatie met de vaste beplanting in de voortuin. Maar er zijn natuurlijk vele mooie kleuren om uit te kiezen? Misschien is je favoriete kleur wel lila!

woning nieuwe look ral kleurenwaaier
Afbeelding verf-plaza

Regelgeving

Het klinkt natuurlijk leuk om je woning een nieuwe look te geven met muurverf, maar kan dat zomaar? Het schilderen van de gevel kan vergunningsvrij, maar is toch aan wat voorwaarden gebonden. Want het mag niet te veel contrasteren met de rest van de huizen in de buurt. Een huis zwart schilderen in een verder lichte woonwijk kan dus wat bezwaar opleveren bij de welstand. Zo ook bijvoorbeeld appeltjesgroen. Ook omdat de buren daar misschien een bezwaar tegen kunnen hebben. Dan kan het zijn dat het teruggebracht moet worden in de oorspronkelijke staat.

Bij een grote verbouwing van bijvoorbeeld een dakopbouw, kun je in de vergunningaanvraag direct meenemen dat de kleur van de gevel wordt aangepast. Zo ben je zeker van toetsing en hopelijk goedkeuring. Waar moet je verder nog aan denken bij de keuze van verf? En hoe kun je de look van je woning eventueel ook op een andere manier veranderen? Een klein overzicht met tips!

Tips voor een nieuwe look van je woning

  • Ga je voor het schilderen van de gevel, kies dan voor een kwalitatief goede verf. Let bijvoorbeeld op schimmelwerende eigenschappen, schrobvastheid en waterdamp doorlatendheid. Vraag een schilder om advies, en overweeg vooral om het te laten doen door een ervaren schilder. Want het lijkt simpel, maar het (voor)bewerken van de gevel rekening houdend met het type baksteen, kun je beter aan een kenner overlaten.
  • Spierwit wordt over het algemeen niet geadviseerd door de schilder. Een hele lichte teint grijs erdoorheen maakt het wat minder latexachtig, en minder fel voor je ogen. En behalve wit kun je natuurlijk ook kiezen voor neutraal beige of lichtgrijs.
  • Een lichte gevel wordt natuurlijk sneller vies. Dus een donkere rand aan de onderkant is wel handig tegen opspattend regenwater. Maar het vraagt dus wat meer onderhoud qua schoonmaken. Houd er ook rekening mee dat het eens in de 8 jaar opnieuw geschilderd zal moeten worden.

Wat zijn sfeervolle accessoires voor een nieuwe look van je woning?

  • De uitstraling van je woning kun je ook aanpassen door bijvoorbeeld een opvallend huisnummer. Denk eens aan een stoer huisnummer van beton.
  • Ook een nieuwe buitenlamp kan een hele andere uitstraling geven.
  • Kies voor een blikvanger in de vorm van een grote bloempot of een mooie wandhanger.
  • Een nieuwe raambekleding geeft ook een hele andere aanblik van je woning, zoals houten jaloezieën.

Zomaar wat ideeën voor het opleuken van je woning. Helaas wonen we niet op Curaçao of in een ander land met een tropisch klimaat. Daar zijn huizen met een lichtblauwe of zalmroze gevel de normaalste zaak van de wereld. En vooral prachtig om te zien én vrolijk van te worden!

Zouden we dat hier in Nederland ook wat vaker durven? Wie weet er een leuke, inspirerende plek met kleurrijke huizen? We horen het graag!

Curaçao kleur
Foto van Patrice Audet via Pixabay
Footer3
Lianne
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.