Skip to Content

Een positief lichaamsbeeld voor mama

Als er iets is waar wij als mama aan moeten geloven, dan is dat wel dat ons lichaam flink verandert tijdens de zwangerschap, bevalling en daarna. Onder leiding van een gigantisch leger actieve hormonen moeten we al die veranderingen ondergaan en accepteren. Althans, dat accepteren kan nogal een dingetje zijn. Uiteraard kan je actie ondernemen als het accepteren niet gaat, maar ja dan is er nog iets met lage energie en een druk mama leven. Een positief lichaamsbeeld voor mama, hoe doe je dat en is het nodig?

Een positief lichaamsbeeld voor mama

Kleding voor een positief lichaamsbeeld voor mama

Iets waaraan je meteen merkt dat je lichaam veranderd, is aan je kleding. Items die eerst lekker zaten, zitten anders en vaak niet meer lekker. Tijdens de zwangerschap, hoe minimaal soms ook, neemt je omvang toch toe. Ik ben namelijk zelf juist afgevallen tijdens mijn zwangerschappen maar mijn buik groeide goed door. Voor veel vrouwen is die verandering van het lichaam blijvend. De buik wordt vaak als nummer 1 probleemzone gezien. Een fijne, mooie spijkerboek met een elastische taille en corrigerend effect kan dan fijn zijn!

Ook met mijn jassen ben ik andere keuzes gaan maken. Als mama zijn voor mij zakken onmisbaar. Speentjes, zakdoeken, eten en nog 101 voorwerpen moeten soms mee. Tegelijk moet ik ook veel bukken, rennen en fietsen met de kinderen. Een langere jas vind ik dan fijn, tegelijk geeft het me een veilig gevoel. Op slechte dagen waarin een positief lichaamsbeeld voor mama ver te zoeken is, voelt zo’n jas dan fijn. Gelukkig zijn er heel veel fijne en mooie winterjassen te vinden en zie je er toch leuk uit.

Een positief lichaamsbeeld voor mama

Laten we eens teruggaan naar een basis. Een positief lichaamsbeeld voor mama, is dat echt nodig? Mag je soms niet gewoon balen? Of is het zonde van je tijd om je zo druk te maken? Moet je juist blij zijn dat je een zwangerschap heb mogen ervaren plus een bevalling en de daarbij horende veranderingen? Ik heb hier uiteraard niet 1 antwoord op. Het is zo wisselend en afhankelijk van een persoon. Daarom is een basis belangrijk, en dat is dat alle gevoelens en emoties er mogen zijn. Zowel positief als negatief. Tegelijk voelen we ons als mensen lekkerder als we lief zijn voor onszelf en dus positief denken.

Om die reden zal ik altijd wel voorstander zijn van een positief lichaamsbeeld voor mama. Ongeacht of dit slank of voller is. Met of zonder striae of andere littekens. Ik denk dat het belangrijk is om jezelf te accepteren en dat jij je daarbij lekker voelt. Is dat een maatje (of heel wat) meer of minder en je voelt je er fijn bij? Prima! Tegenwoordig is er zoveel leuke en fijne kleding in elke maat te vinden. Een positief lichaamsbeeld voor mama is geschikt voor elk gewicht.

Een positief lichaamsbeeld voor mama
Foto van Pixabay

Niet fijn

Maar is een positief lichaamsbeeld voor mama nou ver te zoeken, voel jij je niet fijn bij je lichaam wat veranderd? Dan is het belangrijk om hier bewust van te zijn. En dan te kijken naar hoe je óf dit beeld kan veranderen, of je lichaam. Ik ben momenteel ook na mijn tweede zwangerschap en bevalling plus ziekte behoorlijk wat aangekomen weer. Ik accepteer mijn lichaam momenteel maar het voelt niet fijn. Dus ik pak nu mijn voeding aan en beweeg wat meer. Helaas kan ik door mijn ziekte nog niet gaan sporten, maar dit heeft mij voorheen heel erg geholpen met een positief lichaamsbeeld!

Voor mij is het nu vooral belangrijk dat mijn lichaam gezond gaat voelen. Ik let niet zozeer meer op de kilo’s maar wel op hoe ik me voel. Een positief lichaamsbeeld voor mama is soms lastig en soms lukt het. Het accepteren nu, plus het aanpakken van slechte gewoontes voelt ook fijn. Ik ben niet in 1 dag aan die extra kilo’s gekomen, en zal ze ook niet in 1 dag kwijtraken. Geduld, goede gewoontes aanleren en lief zijn voor mezelf is mijn manier die werkt.

basisrecept citroencake

Een positief lichaamsbeeld voor mama en kinderen

Een positief lichaamsbeeld voor mama heeft ook effect op kinderen. Als jij als mama elke dag moppert op jezelf en negatief doet dan heeft dit effect op je kinderen. Jij bent hun grote voorbeeld! Ik vind het dan ook echt belangrijk dat je hier bewust van wordt. Op dagen dat ik even niet zo positief ben en baal, dan mogen mijn dochters het best merken. Maar tegelijk wil ik ze ook leren dat je gewoon mooi bent zoals je bent. Toen mijn eerste dochter jong was las ik ooit eens een interessant artikel over opvoeding en lichaamsbeelden bij kinderen.

Zo stond er bijvoorbeeld in dat we kinderen al snel laten wennen aan een bepaald beeld. Hoe vaak zeg of hoor je zaken zoals: Wow wat ben je slank en wat zie je er goed uit, jij bent mooi want je bent dun, jouw tanden zijn wit dat is echt mooi enzovoort. Maar we zeggen eigenlijk nooit: wow jij bent mooi, wat straal je, jouw lach is zo mooi etc. Hiermee geef je al signalen af naar kinderen dat slank of witte tanden alleen mooi zijn bijvoorbeeld. Een positief lichaamsbeeld voor mama en kinderen begint dus al bij bewustwording en opvoeding.

Lief zijn

Probeer jouw basis te vinden. Wat is voor jou belangrijk en waar voel jij je lekker bij? Wat geef jij je kinderen mee in de opvoeding? Waar jij je lekker en fijn bij voelt, dat is goed! Wees lief voor jezelf en hopelijk kan je dan ook een beetje genieten. Want, cliché, de tijd gaat zo snel. En onthoudt, voor je kinderen ben jij de mooiste die er is. Tenzij ik prikbenen heb, dan wil mijn dochter me niet knuffelen. Al zegt ze wel dat ze van houdt “ook al heb je prikbenen mama”.

Heb jij tips voor een positief lichaamsbeeld voor mama?

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.