Zonnepanelen: een van de manieren om duurzaam te besparen. Zeker in deze onzekere tijden van hoge gas- en electraprijzen en onduidelijkheid rondom het prijsplafond, is zelf besparen een goed idee. Dat is natuurlijk altijd slim, ook voor het klimaat. Het zorgt er ook voor dat je zelf jouw energierekening kunt beïnvloeden, in plaats van dat je meer afhankelijk bent van de overheid. Wil je duurzaam besparen met zonnepanelen 2023, dan is dat met de subsidieregelingen een heel goed moment om dat te doen.
Waar moet je opletten bij de aanschaf van zonnepanelen?
Als je zonnepanelen wilt regelen zodat je kunt beginnen met duurzaam besparen, zijn er best wat zaken om op te letten en af te wegen. Je kunt zonnepanelen kopen of leasen bijvoorbeeld. Als je ze koopt, zijn er allerlei kenmerken waarover je een keuze moet maken. Wat is de kwaliteit, hoeveel energie kunnen ze genereren? En hoeveel panelen passen er op het dak? Zo kun je berekenen wanneer je de panelen hebt terugverdient. Een goede is check is ook of het dak ervoor geschikt is: mijn dakkapel bleek dat bijvoorbeeld niet (de panelen zijn te zwaar voor het houten frame van het dakkapel). Er is een checklist die je kunt gebruiken om de juiste keuze te kunnen maken. De zonnepanelen kun je op verschillende manieren aanschaffen, check ook de subsidieregeling zonnepanelen.
Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, kun je het terug leveren aan het electriciteitsnet. Dat wordt dan met jouw rekening verrekent: zo wordt het duurzaam besparen nog aantrekkelijker.
Subsidie
De aanschaf van zonnepanelen is bij de start best flink, op z’n minst een paar duizend euro. Dat verdien je relatief makkelijk en snel terug, maar je moet het geld natuurlijk wel over hebben om hierin te kunnen investeren. Eerder was er een landelijke subsidieregeling. Deze bestaat niet meer, maar via de belasting kun je alsnog wel financieel ondersteund worden. Via de teruggave regeling kun je 21% terug krijgen van de belasting. Dat is gunstiger dan de oude regeling, die een maximumsubsidie hanteerde van 650 euro.
Daarnaast zijn er wel subsidieregelingen via gemeentes. Dat verschilt per gemeente, dus het is slim om te checken hoe dit voor jouw gemeente is. Ook is het vaak mogelijk om leningen af te sluiten via de gemeente, specifiek voor het duurzaam besparen via zonnepanelen. Je betaalt dan minder rente dan bij een gewone lening.
Een andere optie om de investering kleiner te houden is om een deel van de elektriciteit op te wekken met zonnepanelen in plaats van al het verbruik. Daarmee is de investering (maar ook het rendement) kleiner. Op www.energiesubsidiewijzer.nl vind je alle regelingen op een rij.
Duurzaam besparen
Zelf kwam ik er in mijn zoektocht naar duurzaam besparen achter dat mijn dakkapel niet geschikt is voor zonnepanelen en er door hetzelfde dakkapel te weinig ruimte op de rest van het dak is voor panelen. Zo is elke situatie anders en is het goed om voor je eigen situatie uit te zoeken wat er kan en past. Tegelijkertijd is er dus veel mogelijk via de overheid om relatief goedkoop te investeren en daarmee de energierekening te drukken. Ik ga dus opnieuw advies vragen, wie weet kan het toch op een andere manier!
- Positivity journal – schrijf jezelf blij(er) - 11/04/2023
- Buiten hobby gezocht? Ga op zoek met de metaaldetector! - 10/04/2023
- Nationale museumweek: ontdek de leukste musea van Nederland! - 27/03/2023