Skip to Content

C’è Ancora Domani, een krachtig drama over een Italiaanse huisvrouw

Zeg tegen mij Italië en ik ben om. Vandaar dat ik graag de film ‘C’è Ancore Domani’ wilde zien. Het landschap, het eten en drinken, de kleding en de taal, het is voor mij allemaal onweerstaanbaar. Dat het land gebukt gaat onder armoede en er plekken zijn die nog steeds onderdrukt worden door de maffia en vrouwen thuis worden onderdrukt weet ik uiteraard ook. Daar sluit ik zeker mijn ogen niet voor. Qua beschaving loopt het zeker in de binnenlanden, in vele opzichten toch nog achter als je het met ons hier in Nederland vergelijkt.

In Italië heerst nog heel erg de regel dat mannen buitenshuis werken en de vrouwen voor de kinderen zorgen. Daarbij is de rol van de Nonna’s (oma’s) wellicht wel de belangrijkste rol. Zij zijn het die het mogelijk maken dat de vrouwen die wel kiezen voor een carrière de kinderen opvangen. Dat er ook in Italië steeds meer vrouwen zelf buitenshuis aan het werk gaan, heeft ermee te maken dat beginnende emancipatie uit de jaren 40, steeds meer haar opmars begint te krijgen. Het begin van die opmars is te zien in de film ‘C’è Ancora Domani’.

C è Ancora Domani filmposter

Dit is het verhaal van C’è Ancora Domani

Het is 1946, Rome. Delia en Ivano wonen samen met hun kinderen, en de zieke vader van Ivano, in een arbeiderswijk. De aanwezigheid van het Amerikaanse leger is nog steeds beeldbepalend. De bewoners van de stad balanceren tussen de bevrijdingsroes en de tekorten van de voorbije oorlog. Delia is een zorgende type en zij berust in haar traditionele rol van echtgenote en moeder. Ivano, de patrias familias, werkt om een beetje geld thuis te brengen en laat daarbij geen gelegenheid voorbijgaan om dit te vertellen. Hij is minachtend en hardhandig naar Delia, ondanks dat ook zij elke dag de deur uitgaat om te werken. Dit geld moet zij echter afstaan aan Ivano, die er vervolgens mee aan de haal gaat. Ivano heeft alleen maar ontzag voor zijn manipulerende vader.

Maar dan wordt het lente en de familie is opgewonden over de verloving van hun dochter Marcella. Delia ziet dit als Marcella’s kans om hetzelfde lot, als haar overkwam, te ontlopen. Maar alles verandert wanneer Delia een mysterieuze brief ontvangt die haar moed aanwakkert om te streven naar een beter leven. Een beter leven en niet alleen voor zichzelf.
‘C’ è Ancore Domani’ is geïnspireerd door de verhalen van grootmoeders en overgrootmoeders.

C è Ancora Domani

Regisseur Paolo Cortellesi

Paolo Cortellesi is geboren in 1973 in Rome. Op haar dertiende maakte ze haar debuut als zangeres met het nummer Cacao meravigliao. De begintune van het populaire televisieshowprogramma Indietro tutta! Paolo was negentien toen ze naar de theaterschool ging. Vanaf 1995 begon ze haar acteercarrière daar maar was ook al te zien op televisie. Door haar goede imitaties kreeg ze al snel nationale populariteit als komische actrice.

Paolo Cortellesi staat in Italië bekend als een comédienne, imitator, presentatrice, zangeres, actrice en filmregisseur. Ze heeft in al deze disciplines al verscheidende prijzen in de wacht weten te slepen. De film ‘C è Ancore Domani’ is geregisseerd door Paolo Cortellesi. Ze heeft ook meegeschreven aan het script. Cortellesi speelt zelf de rol van Delia.

C è Ancora Domani
Regisseur en actrice Paola Cortellesi

Vertoond in het Italiaanse parlement op de Internationale Dag van de Verenigde Naties

‘C’è  Ancore Domani’ was de openingsfilm op het Internationale Filmfestival van Rome. Daar won hij onder andere de publieksprijs en werd film van het jaar 2023, in Italië.
De film ‘C è Ancore Domani’ is vertoond in de Italiaanse Senaat ter gelegenheid van de “Internationale Dag van de Verenigde Naties voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen”. De film brengt de situatie van vrouwen, en dan met name het huiselijk geweld, aan het licht. Deze kwestie kwam daardoor wel boven aan de agenda tijdens het dagelijkse debat. De pers hekelede hierbij wel de afwezigheid van diverse parlementsleden en minister, maar met name die van premier Giorgia Meloni.

C è Ancora Domani

Ga deze film zien!

Om mijn mening maar direct duidelijk te maken, kan ik alleen maar tegen iedereen zeggen: ‘’Ga deze film zien’’. Niet alleen vanwege het tonen van de beginnende emancipatie begin jaren ’40 maar ook door het tonen van de ongekende kracht die vrouwen bezitten. Zonder dat ze dat uit hoeven te stralen. Al is dat bij het hoofdpersonage Delia zeker niet het geval, zij straalt voortdurend kracht uit.

Onlangs zag ik de film ‘The Color Purple’, en in zekere zin kun je deze twee films wel met elkaar vergelijken. Het hoofdpersonage Celie, uit the Color Purple, doet eigenlijk precies hetzelfde als Delia in de film ‘C è Ancora Domani’. Beide zeggen: ‘’Je kunt me slaan, vernederen, misbruiken en gebruiken, maar je krijgt me niet klein’’. En ook in deze film is het een brief die het omslagpunt in de film bepaald. Verder houdt de vergelijking op. Behalve dan dat het beide aanraders zijn.

Paola Cortellesi

Regisseur Paola Cortellesi speelt zelf de hoofdrol

‘C è Ancore Domani’ is een verassende, originele, boeiende en avontuurlijke film. Ondanks de wetenschap die wij reeds bezitten over de rol van onderdrukte vrouwen. Het is tevens een drama, maar de kijk van hoofdpersoon Delia op haar leven, en de herkenbaarheid van de vrouwen om haar heen, maakt het een dragelijk geheel.

Delia is sterk gespeeld door actrice Paola Cortellesi. Ze heeft van Delia een krachtig personage weten te maken die boven de situatie uitstijgt, en weet dat ze in wezen sterker is. Haar humor en cynisme zijn haar handvaten waardoor ze de vreselijke situatie waar ze zich in bevind als een soort van spel benaderd. Een spel waarvan ze de regels maar al te goed kent en ze op het punt staat haar tegenspeler in te verslaan.

man en vrouw Italië

De interactie met de kijker kan heel herkenbaar en emotioneel zijn

De gelatenheid waarmee Delia de mishandeling en persoonlijke behandeling door haar man en vader toestaat wekt niet alleen enorme woede op bij de dochter van Delia maar ook bij mij als kijker. Het zal voor sommige filmkijkers dan ook onbegrijpelijk zijn waarom Delia dit pikt. Andere kijkers zullen het gedrag van Delia, door persoonlijke ervaring wellicht wel begrijpen. ‘C è Ancora Domani’ kan dus nogal wat emoties oproepen bij de kijker.

De zwart/wit beelden zorgen voor een extra sfeer

Het leven van de vrouwen in de jaren ’40 wordt perfect in beeld gebracht. Uiteraard versterken de zwart/wit beelden van de film ‘C’ è Ancora Domani’ dit. Echter zijn het de scènes op de binnenplaats, waar het onderlinge gepraat en geroddel onder de vrouwen plaatsvindt, die het verhaal zo sterk maken. De vrouwen handelen allemaal uit een niet beter weten, ze zwijgen over hun eigen beslommeringen maar hebben het graag over die van een ander. Hun grootmoeders ondergingen tenslotte hetzelfde lot.

C è Ancora Domani

Een muzikaal genot en een einde om van te smullen

Het klinkt misschien alsof ‘C è Ancora Domani’ een zwaar donker drama is . Het tegendeel is waar. De kracht en energie die, met name Delia, maar ook de andere vrouwen uitstraalt en het genieten van kleine dingen wordt zeer duidelijk aan het licht gebracht. Dit wordt ook nog eens ondersteunt door de geweldige muziek. Elk liedje is herkenbaar en voor je weet neurie of zing je zachtjes tijdens het kijken mee.

En dan het einde van de film, daar ga ik niets over zeggen, (dat zou eigenlijk niemand moeten doen), want dat is zo fenomenaal gedaan. Het is vrijwel onmogelijk dat je die als kijker ziet aankomen.
Voor ‘C è Ancora Domani’ geldt maar een tip: Ga kijken!

Kijk hier naar de trailer

Win kaarten voor de film C’è Ancora Domani

Ben jij nu ook helemaal enthousiast geworden over ‘C è Ancora Domani’ en weet je al met wie je deze film wil gaan bekijken doe dan me met de winactie. In samenwerking met Arti Film mogen we twee vrijkaarten weggeven.

C è Ancora Domani winactie vrijkaarten

Lees hier wat je moet doen om kans te maken op filmtickets

OPTIE 1

 • Reageer onder de social media post van de winactie met wie jij graag ‘C’è Ancora Domani’ wil zien.
 • Delen is lief en vergeet ons dan niet te taggen. Anderen taggen en ons volgen is ook lief.

Optie 2

 • Reageer onder deze recensie met wie jij graag ‘C’è Ancora Domani’ wil zien.

EXTRA

 • Volg MamaScrapelle op social media indien mogelijk. We zitten op InstagramFacebookTikTokYouTube en/ of Pinterest. Like daar ook de winactie van ‘C’è Ancora Domani’ voor een extra winkans
 • Delen van de winactie levert een extra winkans op. Tag MamaScrapelle als je dat doet.
 • Beide opties mag uiteraard ook.

Over ongeveer twee weken krijgt de winnaars van de vrijkaarten voor de film ‘C’è Ancora Domani’ een bericht via de mail of pb.

Specificaties bij de film C’è Ancora Domani

 • Releasedatum : vanaf 21 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen
 • Speelduur: 118 minuten
 • Taal: Italiaans, Nederlands ondertiteld
 • Classificatie: 6
 • Genre: Drama, Komedie
 • Regie: Paola Cortellesi
 • Scenario:  Paola Cortellesi, Furio Andreotti, Giulia Calenda
 • Acteurs: Paola Cortellesi, Valerio Mastandrea,, Vinicio Marchioni, Giorgio Colangeli
 • DistributeurArti Film

Klik hier voor meer informatie over films voor volwassen

Films voor volwassenen in de bioscoop – een overzicht 2024

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Jolijn

Wednesday 3rd of April 2024

Heel mooi, ik maak graag kans om met mijn moeder te gaan!

Suleika

Saturday 30th of March 2024

Dit is een mooie film om samen met mijn 75-jarige schoonmoeder heen te gaan, ik denk dat ze best wat herkenning zal hebben!

alelaide

Thursday 21st of March 2024

Ik zou graag met mijn schoonzus naar deze film gaan. We bezoeken geregeld arthouse films. En het thema vrouwen emancipatie gaat ons beiden zeer aan het hart.

Geraldine

Wednesday 20th of March 2024

Helemaal leuk, zoooo smaakvol! Zou geweldig zijn met mijn moeder samen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.