Je leven organiseren als werkende moeder – hoe doe je dat?

Het is geen geheim dat het als werkende moeder lastig kan zijn om alle ballen hoog te houden. Hoewel het al lang de norm is dat vrouwen (steeds meer) bijdragen aan het gezinsinkomen, is de ideale combinatie tussen werk en gezin nog niet gevonden. Uiteraard moet jij zelf bepalen wat het beste ritme voor jou is, maar wij kunnen je hier een aantal algemene tips geven waarmee je de orde bewaart. 

Vandaag PC thuiswerk is sinds de corona crisis erg populair geworden en biedt vaak de makkelijkste manier om je leven te organiseren als werkende moeder. We vertellen je dan ook precies wat dit type thuiswerk inhoudt en wat Jooble jou daarbij kan bieden.

werkende moeder
Image by shaila19 from Pixabay 

Zeven tips om als werkende moeder de organisatie te behouden

Dan nu onze belangrijke adviezen op een rij. Ook als je dus voor een flexibele optie kiest als pc thuiswerk, blijft werk, werk en zul je werk en prive echt willen scheiden. Hiermee kun je zorgen voor een goede basis: 

Organisatie is key 

Op de eerste plaats draait het allemaal om organisatie, organisatie en nog eens organisatie als werkende moeder. Hoewel dat niet altijd mogelijk is, wil je zorgen dat je werkt op vaste tijden en op een vaste plek. Zo weet iedereen in jouw gezin waar ze aan toe zijn en ontstaat automatisch structuur. Probeer daarnaast zoveel mogelijk dagelijkse taken te automatiseren. Zo hou je vanzelf ook meer tijd over voor leuke dingen.

In dit kader is het ook cruciaal om met week -, of zelfs maandplanners te gaan werken. Daarmee heb je altijd inzicht in de komende periode, zie je waar nog wat flexibiliteit is en kun je een waterdicht schema opstellen.

Werkzaamheden uitbesteden

We geven het toe: uitbesteden en delegeren is niet voor iedereen een optie. Toch hoef je je echt niet te schromen om, bijvoorbeeld de huishoudelijke taken, uit te besteden. Het is niet voor niets dat er voor Nederlandse werkenden tegenwoordig veel diensten zijn die vooral gemak bieden. Denk daarbij aan het online bestellen van boodschappen of het bestellen van complete maaltijden. Een huishoudster is wel het absolute minimum als werkende moeder tegenwoordig.

Mooi Mediterraan

Activiteiten met elkaar combineren

Naast je werk en gezin heb je ook een sociaal leven dat je wilt behouden. Beweging is daarnaast echt belangrijk. Genoeg taken dus, maar probeer deze zo veel mogelijk te combineren. Wat dacht je bijvoorbeeld van sporten samen met je vriendinnen of juist met je kinderen? Met een vriendin afspreken in een speeltuin betekent dat je kinderen zich ook vermaken. 

Goed communiceren

Het is cruciaal dat je op elk vlak goed blijft communiceren. PC thuiswerk kenmerkt zich bijvoorbeeld doordat het heel flexibel is, maar tegelijkertijd is dan precies de juiste communicatie belangrijk. Laat bij je werk duidelijk weten wat je kunt bieden en besef je wat de verwachtingen zijn. Ook met je partner en kinderen wil je duidelijk communiceren, juist ook om het gebied tussen prive en werk af te bakenen.

PC thuiswerk doen als werkende moeder

Hierboven hebben we je al kort verteld over de mogelijkheden van PC thuiswerk. Deze vorm van werken is sinds de recente pandemie erg in trek. Het kenmerkt zich doordat het relatief eenvoudig is daarom geschikt voor moeders die een hoge mate van flexibiliteit zoeken. Vaak gaat het dan om administratieve werkzaamheden.

Natuurlijk staat dit los van het thuiswerk dat traditionele werkgevers nu van hun medewerkers verlangen. Bij de meeste (grotere) bedrijven in Nederland wordt nu gebruik gemaakt van een hybride systeem. In beide gevallen kan er in ieder geval aanzienlijk op de reistijd worden bespaard, al is het hierbij des te belangrijker dat je thuis een afgezonderde plek hebt om te kunnen werken. Ook op de site van Jooble vind je een veelvoud aan vacatures en wordt er in principe direct vermeld of je ook thuis kunt werken.

Zorg dat je ook onbereikbaar kunt zijn als werkende moeder

Nu komen we toe aan een belangrijk maatschappelijk vraagstuk van dit moment. Ben je, al dan niet, verplicht om voor je werk bereikbaar te blijven, ook als je officiële werkuren allang voorbij zijn? Hoewel dit, mede ook door de coronaperiode, sterk groeide, zien we nu dat werkgevers steeds meer respect hebben voor de grenzen van hun werknemers. 

Schroom daarom zeker niet om je werktelefoon en email na het werk lekker uit te zetten en je opdrachten even los te laten. Uiteraard gebeurt dit in overleg met je werkgever en moet dit passen in jouw functie, maar weet dat je dus echt je grenzen mag aangeven. Zeker als werkende moeder!

schoonmaken leuk maken

Een schoon en opgeruimd huis helpt

Vooral als je de keuze voor thuiswerken hebt gemaakt, is het belangrijk om je huis schoon en opgeruimd te houden. We begrijpen dat dit met kinderen maar tot op zekere hoogte mogelijk is, maar er zit echt een kern van waarheid in als er wordt gezegd, een opgeruimd huis betekent een opgeruimd hoofd. Ook hier is het codewoord structuur, waarbij je, door dat je weet waar alles ligt, direct efficiënter kunt werken.

Wat je in ieder geval niet wilt doen

Wij raden je ten strengste af om toch te proberen om zonder meer alle ballen hoog te houden. Realiseer je dat je simpelweg niet alles perfect kunt doen, als je een gezin wilt, wilt werken en daarnaast ook nog enigszins een sociaal leven wilt behouden.

Koste wat koste proberen om dit vol te houden, als werkende moeder, kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, stress en een algemeen overspannen gevoel. Ook fysieke klachten, zoals een hoge bloeddruk, worden mede hierdoor veroorzaakt. Zelfs bij het eenvoudigste pc thuiswerk kan dit snel leiden tot uitval. Je zult dan alsnog moeten leren om prioriteiten te stellen en niet alles perfect willen doen.

Footer3
Delen is enorm lief

Gastblog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.