Skip to Content

Thuis fietsen in de winter

Wanneer het buiten kouder wordt, is het voor veel fietsers natuurlijk niet meer ideaal om buiten te trainen. Waar het bij eventueel alleen kou nog prima te doen is, houdt het bij sneeuw en regen natuurlijk al snel op. Ondanks het feit dat je ook tijdens de kou prima buiten kunt trainen, vergroot het wel de kans op eventuele blessures. Je kunt dus beter het zekere voor het onzekere nemen en lekker warm thuis of in de sportschool gaan fietsen. Zo voorkom je dat je spieren door de kou blokkeren en kun je in perfecte omstandigheden je trainingen afwerken. Om je een idee te geven wat er allemaal mogelijk is om in de winter thuis te trainen, hebben we hier aan aantal tips voor je!

Trainen op een hometrainer

Het thuis trainen op een hometrainer is natuurlijk al sinds jaar en dag onverminderd populair. Zowel jong als oud fietst thuis de nodige kilometers weg. Toch zijn de hometrainers van enkele jaren geleden natuurlijk niet meer te vergelijken met die van vandaag de dag. Zo zijn er allerlei technische mogelijkheden bijgekomen en kun je thuis fietsen op allerlei verschillende niveaus. Zo kun je dus iedere omstandigheid eenvoudig nabootsen en kun je zelfs op basis van je hartslag een training beleggen. Kortom, voldoende mogelijkheden dus! Wil jij graag thuis trainen, maar heb je nog geen hometrainer, dan zijn dit een aantal zaken waar je op moet letten.

Hier let je op bij de aanschaf van een hometrainer

Hometrainers vind je natuurlijk in allerlei soorten en maten. Toch zijn er maar een aantal die echt doen wat ze beloven. De beste hometrainers hebben namelijk tal van opties, zodat je deze helemaal kunt aanpassen naar eigen wens. Zo is deze fiets voor thuis geschikt voor zowel beginner als gevorderde en kun je hier dus tot in lengte van jaren plezier van hebben. Het grote voordeel aan trainen met een hometrainer, is dat je nooit afhankelijk bent van het weer en dus in principe altijd kunt trainen wanneer je maar wilt. Zo hoef je geen rekening te houden met eventuele openingstijden van een sportschool en zit je niet vast aan een duur abonnement. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het aanschaffen van een hometrainer.

Let op de ruimte in je huis

Je verkijkt je er al snel op, maar een hometrainer neemt meer ruimte in beslag dan je denkt. Niet alleen qua grootte, maar ook qua gewicht. Wil je een goede fietstrainer kopen, dan is het goed te letten op een aantal zaken. Bijvoorbeeld of de fiets is voorzien van wieltjes. Vooral wanneer je niet de mogelijkheid hebt om hem op één plek in huis te laten staan, is het natuurlijk niet heel praktisch dat je hem niet makkelijk kunt verplaatsen. Ten tweede is het belangrijk dat de fietstrainer op een stabiele plek in je huis kan staan. Er is namelijk niets vervelender, dat wanneer je wilt aanzetten en je hometrainer begint ineens te bewegen omdat deze niet waterpas staat. Gelukkig hebben de meeste hometrainers de mogelijkheid om deze af te stellen, zodat je hem volledig naar eigen wens kunt aanpassen en heerlijk thuis kunt fietsen.

Gewicht

Een goede hometrainer is zwaar. Niet zo gek natuurlijk, aangezien zo’n apparaat ook het nodige krijgt te verduren tijdens een sessie. Je kunt er daarom dus ook van op aan, dat hoe zwaarder de hometrainer is, des te beter de kwaliteit. Zo kan je hometrainer namelijk een stuk stabieler staan, waardoor je er met een fijn en veilig gevoel op kunt zitten.

Verschillende functies op de hometrainer

Tegenwoordig kun je een hometrainer aanschaffen met de meest technische snufjes. Waar dit voor de één overbodig is, is dit voor de ander een absolute must have tijdens het thuis fietsen. Je kunt je voorstellen, dat wanneer jij graag traint op basis van hartslag, het wel zo prettig is dat deze mogelijkheid er ook is. Tevens kun je ook kiezen voor allerlei verschillende programma’s, waardoor je dus met één druk op de knop kunt beginnen. De hometrainer zal dan dus zelf de verschillende weerstandsniveaus bepalen, waardoor je op de juiste manier je training opbouwt.

Waar is een hometrainer goed voor?

Nu je weet waar je op moet letten tijdens de aanschaf, is het ook goed te weten waar een hometrainer nu eigenlijk allemaal goed voor is. We kunnen het ons namelijk heel goed voorstellen, dat je wellicht als beginner niet beter weet dan dat het enkel goed is voor het trainen van je benen. Toch zijn er veel meer vragen te bedenken dan alleen dat. Speciaal daarom hebben we de belangrijkste vragen verder voor je uitgelicht.

Image by musculacaoMM2020 from Pixabay 

Hoe vaak moet je thuis fietsen?

Gemiddeld geldt dat het gezond is om dagelijks minimaal een half uur te bewegen. Dat kan dus zijn op de hometrainer, maar ook een rondje lopen of fietsen behoort tot de mogelijkheden. Wanneer je net begint met het trainen op een hometrainer, dan is het verstandig dit niet langer dan 20 minuten achtereenvolgens te doen en om de dag rust te houden. Zo kan je lichaam wennen aan het feit dat er iets van hem wordt gevraagd en geef je je spieren ook voldoende rust. Naarmate de tijd vordert, kun je dit wekelijks iedere training met zo’n 5 minuten ophogen om zo je spieren en ook conditite opnieuw te triggeren.

Welke spieren train je allemaal tijdens het thuis fietsen?

Zonder dat we het vaak doorhebben, trainen we op een hometrainer best wel veel spieren. Uiteraard train je je volledige bovenbenen doordat je bij iedere rotatie die je maakt je benen moet aanspannen, maar train je ook je kuiten. Des te zwaarder jij de weerstand zet, des te meer er dus zal worden gevraagd van je spieren. Op deze manier is thuis fietsen de perfecte manier om zowel je spieren als conditie te trainen.

thuis fietsen
Photo by Intenza Fitness on Unsplash

Is een hometrainer iets voor mij?

Eerlijk is eerlijk, het trainen op een hometrainer vergt de nodige discipline. Vooral wanneer je er voor kiest om dit thuis te doen in plaats van in een sportschool, is het natuurlijk heel makkelijk om een keer een training over te slaan. Het is daarom dus ook niet voor iedereen weggelegd om dit te doen. Dus heb jij het gevoel dat je het lastig vindt om jezelf te motiveren. Dan is dit misschien wel het juiste moment om jezelf eens flink uit te dagen. Door jezelf te belonen na iedere workout, zal je merken dat het trainen op een hometrainer na verloop van tijd vanzelf in je systeem gaat zitten.

Conclusie thuis fietsen in de winter

Zoals je kunt zien zijn er nogal wat zaken om rekening mee te houden tijdens de aanschaf van een hometrainer, als ook het gebruik ervan. Het vergt dus de nodige discipline, maar levert het wanneer je er goed mee om gaat ook ontzettend veel resultaat op. Doordat je thuis alle vrijheid hebt om te trainen. Kun je dus eenvoudig gelijk even een half uurtje vrij maken om jezelf in het zweet te werken. Dit kun je doen op een vast tijdstip, om er voor jezelf een routine van te maken, maar kan natuurlijk ook op willekeurige momenten. Het enige wat belangrijk is, is dat je doorzet, want alleen dan zal je bereiken wat je echt wilt bereiken.

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.