Skip to Content

Met een sportplanning kom jij weer helemaal in vorm!

Wil je graag meer gaan sporten, maar weet je niet goed hoe je hieraan moet beginnen? Dan is het belangrijk om eerst een goede planning te maken. Door een realistische sportplanning voor jezelf op te zetten kun je in korte tijd veel vooruitgang boeken, veel meer dan als je zomaar wat doet. Hieronder helpen we je met het opzetten van een sportplanning die op jouw behoeften aansluit, zodat je binnen de kortste keren weer helemaal in vorm bent!

hardlopen

Zorg dat de sportplanning helemaal bij jou past

Laat het duidelijk zijn dat niet iedereen dezelfde sportplanning zal volgen. Niet iedereen heeft hetzelfde uithoudingsvermogen en dezelfde hoeveelheid tijd om te sporten, maar dat is helemaal oké! Ook je doeleinden hebben effect op hoe de planning eruit komt te zien. Zo hebben we allemaal andere redenen om meer te sporten, bijvoorbeeld gewichtsverlies of het verbeteren van onze conditie. Op basis van je doel zul je waarschijnlijk bepaalde trainingen vaker doen dan anderen. Omdat iedereen anders is zullen we hieronder een algemene sportplanning opzetten, waarna jij de planning kan aanpassen op jouw persoonlijke behoeften. Zo ontwikkel jij een realiseerbare planning waar je je ook daadwerkelijk aan kan houden.

Vijf dagen in de week sporten met deze sportplanning

In principe dien je iedere dag een half uur te bewegen. Daarom raden we een sportplanning aan van vijf dagen in de week: drie dagen aan krachttraining, gevolgd door twee dagen cardio en daarna twee dagen rust. Dit klinkt misschien heel intens, maar je hebt helemaal zelf in de hand hoe je deze trainingen indeelt. Je kiest er zelf voor hoe lang je de sessies maakt en hoe intensief je aan de slag gaat. Na verloop van tijd zul je merken dat je steeds meer kan!

In de drie dagen dat je met krachttraining bezig bent ga je vooral je spieren trainen. In het begin kun je aan de slag met lichte dumbbells om gewend te raken aan het trainen met gewichten. Naarmate je meer traint, hoe hoger de gewichten zullen worden. Probeer iedere dag een ander lichaamsdeel te trainen. Begin bijvoorbeeld op dag één met je bovenlichaam, train daarna je benen en richt je op de derde op je rug. Geef dit aan in je sportplanning, zodat je al je spiergroepen in je lichaam evenredig traint.

Na de drie dagen krachttraining ga je verder met cardio. Cardiotrainingen zijn er om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Deze dagen zullen dus bestaan uit activiteiten zoals hardlopen of fietsen. Intervaltrainingen zijn een goede manier om aan je conditie te werken: begin met twee minuten hardlopen of fietsen en neem dan één minuut rust. Ga zo verder en verhoog het aantal minuten dat je rent per sessie.

sportplanning

In een sportschool of thuis aan de slag?

Om je aan deze sportplanning te houden maakt het niet uit of je naar een sportschool Tilburg toe gaat of thuis trainingen gaat volgen. Je kan natuurlijk de twee combineren: zo ga je naar de sportschool voor krachttrainingen en kun je thuis hardlopen of fietsen. Je kunt namelijk cardiotrainingen op de loopband doen of buiten door de buurt lopen. Kijk welke mogelijkheden je bij de hand hebt en pas hier je sportplanning op aan.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad!

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.