Patience, het spel uit mijn middelbare schooltijd.

Laatst zag ik een website voorbij komen waar je patience kan spelen. En dat bracht mij weer terug naar mijn middelbare schooltijd. Wij speelden af en toe zo’n kaartspelletje. Lekker tussen de lessen door of tijdens de pauze. Heerlijk vonden we dat. En toen de computers kwamen konden we dat ook online doen tijdens een tussenuur. Heerlijk even niks. Wist je trouwens dat je het nog steeds online kan spelen? Ik vertel je er alles over!

Patience spelen

Even een kaartje leggen

Zo’n pakje kaarten weegt niks en is makkelijk in je rugzak mee te nemen. Daarnaast kan je patience heel makkelijk alleen of met zijn tweeën spelen. We speelden het tijdens tussenuren of tijdens onze pauze. Het spelletje is vrij simpel en makkelijk te doen. Ideaal om even je hoofd leeg te maken. Als snel hadden onze kaarten van die oortjes. Je weet vast wel wat ik bedoel. Van die gebogen hoekjes. En was een kaart kapot, dan haalden we gewoon een nieuw pakje. Toen de computer hun intrede maakten, speelden we tijdens de tussenuren patience op de computer. Er waren toen al websites waar je het kan spelen. Weet je trouwens dat je het nu ook nog online kan spelen? Op patience.nl kan je verschillende soorten patience spelen. Super handig!

Wat is patience?

Voor de mensen die niet weten wat patience is, zal ik het even uitleggen. Misschien dat je dan net zo enthousiast wordt als ik. Patience is een kaartspel. De bedoeling van dit spel is datje uiteindelijk vier stapeltjes krijgt op volgorde van aas terug naar de 2. Je kan dit op verschillende manier spelen, maar ik leg je de basisvariant uit.

Je schudt de kaarten en maakt zeven stapeltjes. Bij stapeltje 1 leg je maar één kaart en die draai je om. Bij stapeltje twee liggen twee kaarten. De eerste ligt nog bedekt en de tweede draai je om. Zo ga je door tot 7 rijen. Je hebt dan zeven kaarten open liggen. De rest van je stapel leg je bovenaan. Nu ben je klaar om te spelen. Zie je een aas? Leg die dan bovenaan. Hier krijg je de vier stapeltje van aas naar de 2. Tijd om te spelen!

Tijd om Patience te spelen

Als alles klaar ligt kan je gaan beginnen. Zwart mag alleen op rood, én rood alleen op zwart. Je gaat de kaarten op volgorde leggen. Op een kaart mag je alleen eentje lager leggen. Nooit hoger. Dus op een rode 7 mag alleen een zwarte 6. Elke keer als je een kaart verplaatst mag je van die rij de bovenste kaart omdraaien. Je krijgt dus altijd nieuwe kaarten om mee te spelen. Kan je niks meer verplaatsen? Dan gebruik je de stapel die je bovenaan hebt gelegd. Je kan ervoor kiezen om elke keer maar één kaart om te draaien, maar drie is ook mogelijk. Liggen alle kaarten van deze stapel omgedraaid dan keer je hem om en leg je weer om de beurt de kaarten op. Kan je na nog een ronde niks meer? Helaas dan heb je verloren en stopt het spel.

foto van pexels.com

Verschillende variaties

En net zoals zoveel spellen heeft ook patience verschillende manieren. Toen wij het op de middelbare school speelden was er maar één soort manier, maar als ik tegenwoordig online kijk dan word ik overspoelt door de verschillende varianten. Wel goed, want zo blijft het spelletje uitdagend en leuk. Zo heb je ook Spider Solitaire . Dit is voor de echte puzzelaars en kan je zo moeilijk maken als je zelf wil. Je moet hier erg strategisch en probleem oplossend denken. Ik ben benieuwd of jij dit spel kan winnen. Wil je liever iets makkelijks? Dan kan je ook gewoon bij de basis beginnen. Kort gezegd, patience is er voor iedereen!

patience middelbare school
foto van pexels.com door Rodnae

Patience brengt mij twintig jaar terug in de tijd

Of ik het nu online speel of aan tafel, patience zorgt er altijd voor dat ik terug denk aan vroeger. En daar hou ik wel van, dingen die herinneringen oproepen. Soms speel ik het online. Echt heel handig, want je hoeft niks te pakken en het staat zo voor je klaar. Ik ben benieuwd hoe dat voor jou is. Heb jij vroeger patience gespeeld of speel je het nu nog steeds? Wat is jouw favoriete spel? Laat je het mij weten?

Footer3
Joyce
Delen is enorm lief

Joyce

HI, Ik ben Joyce en moeder van twee schatten van kinderen. Mijn zoon is geboren in 2014 en mijn dochter hebben we in 2017 mogen verwelkomen. Onze zoon is hoogsensitief en heeft extreme faalangst. Dankzij hem ben ik nu een expert op dat gebied. Als juf op de basisschool maak ik van alles mee. Kleuter tot groep 8, ik heb ze allemaal gehad. Ik vind het heerlijk om naar mijn werk te gaan en verveel mij geen dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.