Skip to Content

Onkruid bestrijden in de tuin met deze 12 tips

Onkruid kan een grote ergernis zijn voor tuinliefhebbers. Het kan de groei en gezondheid van je planten belemmeren en het algehele uiterlijk van je tuin negatief beïnvloeden. Gelukkig zijn er verschillende effectieve manieren om onkruid tegen te gaan en je tuin mooi en gezond te houden. In dit artikel worden diverse manieren besproken om onkruid op een efficiënte manier te bestrijden. Maar liefst 12 tips heb ik weten te verzamelen voor je!

onkruid bestrijden in de tuin wieden
Image by Maria from Pixabay

Tip 1 Onkruid in de tuin bestrijden: handmatig wieden

Het handmatig wieden van onkruid is een traditionele maar effectieve methode. Met behulp van een tuinhandschoen en een wiedmes kun je ongewenste planten uit de grond trekken. Zorg ervoor dat je de wortels volledig verwijdert om te voorkomen dat het onkruid terugkomt. Dit is de meest gebruikte tip om onkruid te bestrijden.

Tip 2: Mulchen tegen onkruidgroei

Mulchen is een geweldige manier om onkruidgroei te verminderen. Bedek de bodem rond je planten met een laag organisch materiaal, zoals houtsnippers, stro, of compost. Dit helpt om de bodemvochtigheid te behouden en zorgt ervoor dat onkruidzaden minder kans krijgen om te ontkiemen.

grind, sierstenen
Image by Cibike from Pixabay

Tip 3: Onkruid bestrijden met Barrières en afdekkingen

Het plaatsen van barrières en afdekkingen kan helpen om onkruidgroei te beperken. Gebruik bijvoorbeeld landschapsweefsels of mulchdoeken om de bodem te bedekken en onkruidzaden te blokkeren. Zorg ervoor dat je deze materialen goed vastzet, zodat ze niet wegwaaien. Een steviger materiaal dat niet wegwaait is grind of siersplit. Kiezelstenen zijn een voordelige vorm van bodembedekking welke lang mee gaat. Daarnaast hebben kiezelstenen een drainerende werking. Je hebt ze in allerlei vormen, kleuren en maten.

Tip 4: Regelmatig gras maaien tegen onkruid

Het regelmatig maaien van gras en andere snelgroeiende planten voorkomt dat onkruidzaad zich verspreidt en kiemt. Door het maaien worden ook de bovengrondse delen van het onkruid verwijderd, waardoor de groei wordt belemmerd. Een goede manier om onkruid te bestrijden.

chemische middelen om onkruid te bestrijden
Vrouwelijke wetenschapper in blauwe medische handschoenen houdt spuit met een rode chemische meststof. behandeling met toxine van insecten ongedierte.

Tip 5: Gebruik chemische onkruidverdelgers

Chemische onkruidverdelgers kunnen effectief zijn bij het bestrijden van onkruid, maar ze moeten met voorzichtigheid worden gebruikt. Kies voor een selectieve onkruidverdelger die specifiek is ontworpen om onkruid te doden zonder je gewenste planten te beschadigen. Lees altijd de instructies op het etiket en volg de aanbevolen dosering.

Tip 6: Thermische onkruidbestrijding:

Thermische onkruidbestrijding maakt gebruik van hitte om onkruid te doden. Dit kan worden gedaan met behulp van een onkruidbrander of een stoomapparaat. Pas op dat je de omringende planten niet beschadigt en volg de veiligheidsinstructies van de fabrikant.

Tip 7: Onkruid bestrijden met een zoutoplossing

Een zelfgemaakte zoutoplossing kan effectief zijn bij het bestrijden van onkruid op verharde oppervlakken zoals opritten en trottoirs. Meng een kopje zout met twee kopjes water en giet dit mengsel over de ongewenste planten. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van zoutoplossingen, want ze kunnen ook schadelijk zijn voor andere planten en de bodemkwaliteit aantasten. Dit is mijn persoonlijke voorkeur voor de tegels van mijn tuin in de zomermaanden. En nu ik deze blog maak, bedenk ik mij dat het hoog tijd wordt om weer eens een mooie mix te maken.

klein gereedschap voor de tuin

Tip 8: Schoonhouden van tuingereedschap

Onkruid kan zich gemakkelijk verspreiden via tuingereedschap. Zorg ervoor dat je je gereedschap regelmatig schoonmaakt om te voorkomen dat onkruidzaden van de ene naar de andere plek worden overgebracht. Reinig je gereedschap met water en een ontsmettingsmiddel.

Tip 9: Gezonde planten tegen onkruid in de tuin

Voorkomen is beter dan genezen als het gaat om onkruid bestrijding. Houd je tuin gezond en dichtbegroeid, zodat er minder ruimte is voor onkruid om te groeien. Zorg ervoor dat je gezonde en sterke planten hebt door regelmatig water te geven, voldoende voedingsstoffen toe te dienen en de bodem te verbeteren.

Kijk hier voor een artikel over een duurzame tuin

Tip 10: Een gezonde bodem tegen onkruid in de tuin

Een gezonde bodem is de basis voor een gezonde tuin. Zorg voor een goede bodemstructuur door compost toe te voegen en de pH-waarde op peil te houden. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat je planten goed groeien en sterker worden, waardoor ze beter bestand zijn tegen onkruid. Een natuurlijke manier om onkruid te bestrijden.

sedum dak
Foto van lorena-schmidt via pexels

Tip 11: Gebruik bodembedekkers als onkruid bestrijding

Bodembedekkers zijn planten die dicht op de grond groeien en een dichte mat van bladeren vormen. Deze planten onderdrukken de groei van onkruid door de bodem volledig te bedekken.

Hier zijn enkele goede bodembedekkers om te overwegen:

  1. Kruipende tijm is een laaggroeiende plant met kleine bladeren en paarse bloemen. Het vormt een dichte mat die onkruid onderdrukt en geeft een heerlijke geur af.
  2. Sedum, ook wel vetkruid genoemd, is een sappige plant met dikke bladeren en bloemen in verschillende kleuren. Het is droogtetolerant en kan goed groeien in verschillende bodemtypen.
  3. Maagdenpalm is een groenblijvende plant met kruipende stengels en blauwe bloemen. Het vormt een dichte mat en is zeer geschikt voor schaduwrijke gebieden.
  4. Kruipend zenegroen heeft glanzende, donkerpaarse bladeren en blauwe bloemen. Het groeit snel en vormt een dichte mat, waardoor onkruid geen kans krijgt.
  5. Elfenbloem is een vaste plant met sierlijke bladeren en delicate bloemen in verschillende kleuren. Het vormt een dicht tapijt en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien.
  6. Pachysandra is een groenblijvende bodembedekker met glanzende bladeren. Het vormt een dichte mat en kan goed groeien in schaduwrijke gebieden.
  7. Corsicaans leverbloempje heeft kleine, leverbloem-achtige bladeren en bloemen in verschillende kleuren. Het is winterhard en kan goed groeien in rotstuinen of onder bomen.
  8. Schoenlappersplant heeft grote, leerachtige bladeren en opvallende bloemen. Het vormt een dichte mat en gedijt goed in vochtige omstandigheden.

Het kiezen van de juiste bodembedekkers hangt af van de groeiomstandigheden in je tuin, zoals de hoeveelheid zonlicht, bodemvochtigheid en -type. Het is belangrijk om bodembedekkers goed te planten en te onderhouden om ze optimaal te laten functioneren als onkruidonderdrukkers.

Tip 12: Controleren en handelen om onkruid te bestrijden

Neem de tijd om regelmatig je tuin te inspecteren op onkruid. Hoe eerder je onkruid ontdekt en verwijdert, hoe beter. Trek onkruid eruit voordat het de kans krijgt om zich te verspreiden en zaad te produceren.

Het bestrijden van onkruid kan soms een doorlopende strijd zijn, maar met de juiste aanpak kun je de groei effectief beperken. Door een combinatie van handmatig wieden, mulchen, gebruik van bodembedekkers en het toepassen van preventieve maatregelen, kun je een gezonde en onkruidvrije tuin creëren. Kies de methoden die het beste bij jouw tuin passen en blijf consequent en geduldig. Op die manier kun je volop genieten van een prachtige en goed onderhouden tuin.

Footer3
ellen
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.