Skip to Content

Koken zonder Teflon laag? Durf jij het aan en waarom zou je?

Koken met een Teflonlaag is natuurlijk super fijn. Een Teflonlaag wordt ook wel een anti-aanbaklaag genoemd. Met zo’n laagje hoef je geen boter of olie te gebruiken en je kan de pan gemakkelijk schoonmaken. Toch is het niet zo mooi als het lijkt. Hoewel je misschien calorieën bespaart door geen vet te gebruiken, kan het alsnog slecht zijn voor je gezondheid. Ik vertel je graag waarom je zou moeten koken zonder Teflon laag in je pannen.

Photo by John Salzarulo on Unsplash

Wat is een anti-aanbaklaag precies?

Voor ik vertel waarom je beter zou moeten kiezen voor koken zonder Teflon is het handig om eerst het begrip anti-aanbaklaag uit te leggen.

Een anti-aanbaklaag is een speciale coating die op het oppervlak van kookgerei, zoals pannen en bakvormen, wordt aangebracht om te voorkomen dat voedsel aan het oppervlak blijft kleven tijdens het koken of bakken. Deze coating is ontworpen om het koken gemakkelijker te maken, minder olie of vet te vereisen en het schoonmaken van het kookgerei te vergemakkelijken.

Let wel dat anti-aanbaklagen na verloop van tijd kunnen slijten, vooral als ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen, schurende reinigingsmiddelen of metalen keukengerei. Het is raadzaam om zorgvuldig met anti-aanbakpannen en bakvormen om te gaan en de gebruiksinstructies van de fabrikant te volgen om hun levensduur te verlengen en de prestaties te behouden. Zie je loskomende zwarte stukjes dan is het tijd om de pan weg te gooien en een nieuwe aan te schaffen. Maar kies dan gelijk voor koken zonder Teflon alsjeblieft!

gebakken ei
Photo by Rob Wicks on Unsplash

Giftige stofjes in een pan met Teflon

Veel pannen hebben tegenwoordig een anti-aanbaklaag. En vaak is deze pan gemaakt van Teflon. Teflon is eigenlijk PTFE (polytetrafluorethyleen). Dit is een soort plastic met weinig wrijving. Daarom blijft je omelet niet aan de pan plakken. Toch klinkt het niet goed. Plastic in je pan en dus ook in je eten? Zo zit het niet helemaal. PTFE-coatings zijn veelvoorkomend in traditionele anti-aanbakpannen, terwijl keramische coatings steeds populairder worden als een gezonder alternatief.

Hoge temperatuur

PTFE is op zichzelf niets om je zorgen over te maken. Het is namelijk niet schadelijk en legaal in Nederland. PFOA daarentegen is wel illegaal in Nederland. Wanneer je pan 260 graden Celsius bereikt, wordt de kwaliteit van PTFE minder en dan komt er PFOA vrij. PFOA (perfluoroctaanzuur) is het bindmiddel dat wordt gebruikt om de PTFE laag vast te laten plakken aan de pan. PFOA is schadelijk voor je gezondheid, maar belandt dus wel gegarandeerd in je eten als de pan een temperatuur van 300 graden Celsius bereikt. Bij zulke hoge temperaturen laat de stof dus los van de pan waardoor ook de kwaliteit van de anti-aanbaklaag slechter wordt. Vandaar dat ik wil voorstellen dat je gaat koken zonder Teflon!

gietijzeren pan koken zonder Teflon

Goed alternatief – Koken zonder Teflon

Het is natuurlijk niet goed om te horen dat de anti-aanbaklaag gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid. Je wilt ten slotte lekker gezond en veilig eten koken voor jezelf, familie, huisgenoten en vrienden. Gelukkig is er een goed alternatief. Namelijk de keramische pan. Keramische pannen zijn zelfs beter dan pannen met een Teflonlaag. Zorg wel dat je de goede koopt, bijvoorbeeld van Puur Mieke. Je kan met een gerust hart je gezonde natuurlijke maaltijd maken met een keramische pan.

Keramische pannen zijn vaak vrij van schadelijke chemicaliën zoals PFOA en PTFE, die in sommige andere anti-aanbakpannen voorkomen. Dit maakt keramische pannen een gezondere keuze voor koken.

Keramische pannen werken alsof ze een anti-aanbaklaag hebben, omdat ze heel glad zijn. Keramiek is een glad materiaal van zichzelf. Deze pannen hebben meestal een goede warmtegeleiding, wat betekent dat ze de warmte gelijkmatig over het oppervlak verdelen. Hierdoor worden hotspots voorkomen, wat resulteert in gelijkmatiger gekookt voedsel.. Ook zijn keramische pannen geschikt voor elk soort fornuis. Het maakt dus niet uit of je een ouderwets gasfornuis hebt, een inductieplaat of een elektrisch fornuis.

natura induction koken zonder teflon keramische pannen

Koken zonder Teflon – kies Keramiek

De keuze is snel gemaakt of je voor een Teflon pan moet gaan of een keramische pan. De Teflon pan is simpelweg minder gezond, minder praktisch, minder duurzaam en minder mooi. Keramische pannen gaan natuurlijk een stuk langer mee, omdat de anti-aanbaklaag niet loslaat. Keramische pannen komen ook in verschillende kleuren, dus je kan een matchende set pannen aanschaffen die leuk zijn voor je interieur en voor foto’s van je creatieve maaltijden.  Maak jij al gebruik van een pan zonder Teflon laag?

Lees ook deze blogs

Footer3
Gastblog
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.