Skip to Content

IPL ontharen zelf doen, een goed idee? Hoe werkt dat?

Scheren, epileren, ontharingscrème, scheerblok, epileerveer, laten staan, ladyshave, glad scheren, droog scheren, waxen… vergeet ik nog iets? Alles heb ik al eens geprobeerd. In groep 8 heb ik ooit de fout gemaakt om mijn zachte mini blonde haartjes in een paniek allemaal eraf te scheren. En sindsdien is het vechten tegen de jungle van haargroei. Mag ik mezelf inmiddels ervaringsdeskundige noemen? Ik vind van wel. Er is 1 ding wat ik nooit had geprobeerd maar wat steeds meer toegankelijk wordt: Intense Pulsed Light behandeling. Oftewel prijzige IPL wat in een salon gebeurd. Maar IPL ontharen zelf doen, is dat een goed idee?

IPL ontharen zelf doen

IPL ontharen zelf doen

Een tijd lang ging je voor een IPL behandeling naar een salon. Het is een prijzige behandeling waarvan het resultaat er zou mogen zijn. Door middel van sterke lichtschokjes zou je de haargroei flink kunnen verminderen. Een vriendin was heel positief en had sindsdien een zijdezachte bikinilijn. Dat wil ik ook! Maar bij nader onderzoek gaat het om meerdere behandelingen. Ook mag je huid vooraf en achteraf niet in de zon. En op voorhand is niet duidelijk hoeveel behandelingen er nodig zouden zijn. IPL ontharen zelf doen was toen geen optie. Zijdezachte huid versus prijzige en intensieve behandeling… ik heb de keuze voor een salon nooit kunnen maken.

Maar! Tatatadaaa het is 2022 en IPL ontharen zelf doen is mogelijk vanuit huis! De eerste apparaten van Philips zijn plat gezegd reteduur en het resultaat is nog niet zo dat ik overtuigd ben voor die prijs. Maar mijn epilady is echt toe aan vervanging en al struinend door ontharingsland raak ik wat verdwaald. Voor een goede epilady betaal je ook al snel tussen de 100 en 200 euro. Ik kies altijd voor kwaliteit en bekende merken. Met ontharen wil ik geen risico’s lopen met goedkopere en onbekende merken. En wat zie ik daar opeens tussen de epileerapparaten? Diverse IPL apparaten in de aanbieding! En de prijzen zijn wel iets hoger maar niet idioot hoog. Zou ik er dan één bestellen…?

Keuzes

IPL ontharen zelf doen… ik ga ervoor! Ik ben klaar met epileren, scheren en ingegroeide haartjes. Ik wil genieten van een zijdezachte huid. Een huid die langer glad blijft en niet bij elke aanval van kippenvel weer die prikkende haartjes opwerpt. Ik kies voor een Braun apparaat, de aanbieding hiervan is beter. Plus het feit dat dit apparaat een stuk kleiner is dan de Philips. De onbekende merken zijn geen optie voor mij. Dat je er een zonnebril bij krijgt vind ik al alarmerend. En met heftige lichtstralen wil je gewoon geen risico lopen. Dus de Braun Silk-expert Pro 5 PL5140 IPL ontharingsapparaat it is!

De volgende dag is het al in huis en ik ben nu al blij met mijn keuze. Ook deze kleinere variant is best wel flink. Het zit in een mooie etui en ik besluit om eerst de handleiding te lezen. Een handig schema laat zien welke huid- en haartypes dit apparaat kunnen gebruiken. Niet elke haar en huid laat zich goed behandelen. Daarin staat dat je eerst een proefstukje huid moet behandelen en dan 48 moet afwachten. Ook lees ik dat er een kleine kans is dat de haargroei juist heftiger kan worden. En ik ben zo’n persoon waarbij kleine risico bijwerkingen vaak voorkomen. Fingers crossed.

Behandeling start

De proefbehandeling gaf even een stukje rode huid, maar dat was mijn eigen schuld. Ik was bijna direct na de behandeling gaan douchen. En je moet je huid even laten rusten erna. Smeer ook geen bodymilk voor of na een behandeling. Je moet de huid die je wilt behandelen scheren. Wat IPL doet is de groeifase van haarzakjes in slaap brengen. Het is dus geen permanente haarverwijdering, het brengt de haarzakjes in slaap. Daarom zijn er meerdere behandelingen nodig omdat je haartjes in verschillende fases groeien. En om die reden vind ik IPL ontharen zelf doen nu al een succes. Gewoon vanaf je bank, wanneer je tijd hebt, zonder de deur uit te hoeven.

De lichtschokjes voel je mild. Dit Braun apparaat kan je qua intensiteit instellen, maar het stelt zichzelf ook in. Het maakt razendsnel een scan van je huid en past daarop de intensiteit aan. Hou je de knop ingedrukt? Dan schieten de stralen snel eruit, voor een snelle behandeling. Druk je los erop dan komen de stralen er langzamer uit. Ook zit er een beveiliging op dat het alleen maar lichtstralen geeft bij 100% goed huidcontact. Maakt het apparaat geen goed contact dan kleuren de lampjes rood. Dit maakt het heel handig en veilig, en er is echt geen zonnebril nodig. Ja er zijn lichtflitsen maar je kan ook even wegkijken als je het storend vindt.

Resultaat IPL ontharen zelf doenschema IPL thuis

Jullie zijn nieuwsgierig hè? Dat snap ik, dat was ik ook! De behandeling moet je in het begin wekelijks herhalen. Je scheert de plekken die je wilt doen en dan stralen maar. Ik was zo “slim” om in het begin de kleine kop erop te houden en daardoor was ik best lang bezig. Dus bij deze, let op de kop die je gebruikt! De opstartfase duurt 4-12 weken, dit is afhankelijk van jouw huid en haar. De onderhoudsfase is naar behoefte behandelen, iedere 1-2 maanden. De schokjes voel ik soms en waar ik niet goed heb geschoren ruik ik verbrand haar. Maar buiten dat vind ik IPL ontharen zelf doen, echt prima. Ik heb een vaste dag, zet lekker een tv-serie aan en gaan!

En jongens… wat ben ik blij met het resultaat van IPL ontharen zelf doen! Ik heb nog nooit in mijn leven zulke zachte benen, oksels en bikinilijn gehad. Echt eerlijk waar, voor mij werkt het als een trein. Waar ik normaal na een uur al mild stoppeltjes voelde, zo heb ik nu na 8 weken wekelijks stralen, bijna een week lang gladde én zachte benen! Ook de haarzakjes worden veel kleiner. Hier en daar heb ik wel haartjes, ik ben nog niet klaar met de opstartfase. Maar die zijn zo klein en zacht dat ik me niet ongemakkelijk voel als ik deze niet scheer. En wat ook zo opvallend is, geen ingegroeide haartjes! Mijn huid is zo rustig en zacht.

Aandachtspunten IPL ontharen zelf doen

IPL ontharen zelf doen is wat mij betreft dus echt een aanrader maar wel met wat kanttekeningen. Hou het echt wekelijks vol. In het begin is het misschien wat intensief, maar je kan er echt mooi resultaat voor terug krijgen. Test in het begin echt eerst een stukje huid. Straal moedervlekken en wondjes niet mee, en pas op met de zon voor en na een behandeling. En alsjeblieft ga niet besparen op een onbekend merk. Het kan misschien goed werken maar check dan goed of het product gekeurd is door een Europese betrouwbare instelling. Gezien het resultaat is het uiteindelijk de investering waard van een bekend merk.

Het is echt kostbaar, maar ik voeg altijd items toe aan mijn favorietenlijstje en check regelmatig op aanbiedingen. Ook kan je voor verjaardagen of Moederdag bijvoorbeeld cadeaubonnen vragen van een Bol zodat al die beetje bijdragen aan de betaling. Het apparaat met zijn tweeën kopen is een optie maar is niet aan te raden. Je gebruikt het zo intensief in het begin, daarbij is het toch ook een hygiëne dingetje. Mannen kunnen overigens ook IPL ontharen zelf doen! Let wel op dat je het niet in het gezicht doen bij mannen, vrouwen kan wel. En dat je nooit je wenkbrauwen of hoger het apparaat gebruikt.

Ik ben echt onwijs enthousiast over IPL ontharen zelf doen en mijn Braun apparaat. Ik heb het zelf gekocht in een aanbieding met mijn vakantiegeld en zou het zo weer kopen.

IPL ontharen zelf doen, overweeg jij het?

Mijn keuze IPL apparaat

lees ook deze blog over een liquid facelift

Bikinitijd in de zomer

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.