Skip to Content

Met je kids op vliegvakantie: wat neem je mee in je handbagage?

Ga je deze zomer met je kids op vliegvakantie dan moet er vaak van tevoren een hoop geregeld worden, van het aanvragen van een geldig paspoort tot aan het regelen van bijvoorbeeld een reisvisum. Een vliegvakantie met kinderen kan stressvol zijn maar het is belangrijk dat je in ieder geval goed voorbereid op reis gaat. Tijdens het vliegen zelf is het prettig wanneer je voldoende spullen meeneemt in je handbagage en dat je uiteraard niks vergeet. Maar wat is handig om mee te nemen in je handbagage wanneer je reist met kinderen, hieronder lees je een aantal tips.

Hoeveel handbagage mag je meenemen?

Per vliegtuigmaatschappij kan het verschillend zijn hoeveel handbagage je mag meenemen, het is verstandig dat je voor vertrek controleert bij de desbetreffende vliegtuigmaatschappij wat de regels zijn. Het is wel zo dat bij de meeste maatschappijen je maximaal 1 stuk handbagage per persoon mag meenemen, je kunt dus voor je kind ook een aparte tas of kleine koffer meenemen.  Handbagage mag vaak niet meer dan 14 kilo wegen, zit je hier overheen qua gewicht dan heb je een grote kans dat je moet bijbetalen. De standaard maximale afmetingen voor handbagage zijn over het algemeen 55x25x35 cm of 55x20x40 cm.

Handbagage hoofdfoto
foto van pexels.com gemaakt door Dina Nasyrova

Belangrijke documenten

Uiteraard moet je documenten meenemen op reis zoals een paspoort en/of identiteitskaart en vergeet ook geen pinpas of creditcard mee te nemen. Gebruik bijvoorbeeld een pasjeshouder of een slim wallet, zo heb je alle belangrijke pasjes bij elkaar en met één klik heb je alle pasjes bij de hand. Daarnaast is een pasjeshouder ook compacter dan bijvoorbeeld een portemonnee, erg handig voor in je handbagage. Ook is het prettig om je boardingpass en eventueel andere reisdocumenten in je handbagage te hebben.

Een lege waterfles

In een vliegtuig is de lucht erg droog en daarom is het van belang om goed te blijven hydrateren, neem daarom een lege waterfles(sen) mee zodat je die kunt vullen met water na de security check.

Verloren koffer en handbagage

Ooit ben ik eens tijdens een vliegreis naar Amerika mijn ruimbagage kwijtgeraakt. Een aantal dagen had ik geen koffer en dat is flink balen als je net op vakantie bent. Vanaf die dag zorgde ik ervoor dat deze dingen zeker in mijn handbagage zitten. Het voorkomt een hoop gedoe.

Als ik ga vliegen heb ik altijd een koffer en handbagage bij mij. Vooral wanneer ik meerdere dagen op mijn vakantieadres verblijf. Een aantal jaar geleden stonden we prompt verloren te wachten op mijn koffer bij de band op de luchthaven. De koffer waar alles in zat! Met alleen mijn handbagage gingen we richting ons hotel. Gelukkig had ik een goede reisverzekering die mij hielp. Ze zorgden ervoor dat ik spullen had voor de eerste dagen en dat uiteindelijk mijn koffer weer werd teruggebracht bij mij. Sindsdien raad ik iedereen zo’n verzekering aan en geef ik je graag tips over dingen die zeker in je handbagage moeten!

Toiletspullen

Neem ook een kleine toilettas mee met een aantal belangrijke toiletspullen, zoals een hydraterende crème, lippenbalsem, pleisters, tandenborstel en tandpasta. Afhankelijk van de leeftijd van je kids kan het ook handig zijn om bijvoorbeeld een pak toetendoekjes, billendoekjes en luiers in te pakken. Neem ook (kinder)paracetamol mee, dit mag je namelijk zonder problemen meenemen in je handbagage.

Warme sokken

In een vliegtuig kan je natuurlijk de temperatuur zelf niet regelen en soms kan het behoorlijk fris worden. Neem daarom een paar warme sokken mee, ook voor je kids. Het is namelijk ook erg fijn, vooral op een lange vlucht, als je je schoenen uit kunt doen zonder koude voeten te krijgen.

Portomonnee met geld
foto van pexels.com gemaakt door Karolina Grabowska

Contant geld

We betalen tegenwoordig zelfs met onze telefoon of horloge. Maar stel dat overal de batterij van leeg is omdat je de opladers in je ruimbagage had zitten. Dan is het altijd fijn om die oude vertrouwde munt bij je te hebben. Zorg er wel voor dat je zowel van je eigen land als van het land waar je heen gaat munt en briefgeld hebt. Ik neem altijd een klein portemonneetje mee voor dit soort dingen!

Neem genoeg entertainment mee

Hoe lang een vlucht ook duurt naar je vakantiebestemming, kinderen vervelen zich snel. Pak daarom genoeg dingen in waar je ze goed mee kunt vermaken, zo wordt je eigen reis ook een stuk fijner. Denk aan speelgoed, tekenspullen, boekjes, spelletjes, puzzels etc. Maar ook een tablet met daarop filmpjes in je handbagage is zeker een goed idee. Om de reis leuker te maken kun je er ook voor kiezen om kleine cadeautjes te kopen, deze kun je dan bijvoorbeeld elke uur geven aan je kind. Vergeet ook jezelf niet, neem ook een tablet voor jezelf mee of een leuk leesboek. Heb je even behoefte aan wat rust tussendoor, neem ook vooral een koptelefoon mee met noise cancelling.

Snacks voor tussendoor

In een vliegtuig krijg je soms eten, vooral op lange vluchten. Toch heb je ook korte vluchten waar je bijvoorbeeld eten zelf moet kopen en vaak is dit redelijk duur en heb je een beperkte keuze. Neem daarom wat lekkere tussendoortjes mee zoals een aantal koekjes, een zakje chips en wat snoep.

Dit zijn wat ons betreft de belangrijkste dingen om mee te nemen in je handbagage wanneer je reist met kinderen.

Dus wat moet je zeker in je handbagage hebben?

  • setje kleding inculsief ondergoed
  • Travelsetje met mondverzorging
  • (verzekerings) pasjes en belangrijke documenten
  • contant geld
  • leeg flesje
  • snacks
  • warme sokken
  • entertainment

Wat heb jij in je handbagage zitten waarvan jij vindt dat anderen dat ook moeten hebben?

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.