Skip to Content

Doet jouw kind eindexamen dit jaar? Zo kan je hem of haar voorbereiden!

Het laatste jaar op het voortgezet onderwijs is ontzettend spannend. Niet alleen voor de leerlingen. Ook voor jou als moeder. Zeker in de huidige tijd. Het is namelijk niemand ontgaan dat de leerlingen van nu de afgelopen twee jaar heel weinig onderwijs hebben genoten. Virtueel is toch heel anders dan gewoon fysiek in de les zitten. Het is dan ook bijna onontkoombaar dat er achterstanden zijn ontstaan. Weliswaar zal je kind het meeste werk moeten doen, maar ook als moeder kan je veel doen om het je kind een stuk gemakkelijker te maken de komende periode. Doet jouw kind eindexamen dit jaar? En wil je hem of haar dolgraag steunen. Met de volgende tips kunnen jullie er samen voor zorgen dat het beste resultaat wordt behaald.

eindexamen

Investeer in oefenmateriaal

Het is belangrijk om je kind voldoende leer- oefenmateriaal aan te bieden. Uit enkel de lesboeken kunnen ze vaak niet voldoende informatie halen. Hoewel de informatie er misschien wel is, is het heel lastig om deze tot een geheel samen te vatten. Daarom is het goed om samenvattingen examens HAVO, VWO of VMBO aan te schaffen. In een school- of eindexamen samenvatting staat alle lesstof die je kind voor een vak moet leren wanneer je examen gaat doen. Op die manier geef je je kind de mogelijkheid om met de juiste stof aan de slag te gaan, voldoende kennis op te doen en deze kennis te vertalen naar papier.

Maak samen een planning voor het eindexamen

Vind je kind het lastig om een juiste planning te maken voor het eindexamen? Doet het teveel op één dag of juist te weinig? Dan is het goed om hier samen even voor te gaan zitten. Dit doe je het liefst maanden van tevoren. Door iedere week een klein beetje te doen, zal de stof veel beter onthouden worden dan dat je kind dit in de laatste weken in het hoofd moet stampen. Begin daarom samen met het maken van een planning en hou hierbij ook voldoende rekening met vrije tijd. Het is niet de bedoeling dat je kind alleen nog maar bezig is met schoolwerk, want dat werkt uiteindelijk alleen maar averechts.

Kinderen die het lastig vinden om te plannen, hebben doorgaans ook moeite om het overzicht te bewaren. Daarom is het goed om de planning en het examenrooster duidelijk zichtbaar op te hangen. Bijvoorbeeld op de koelkast.

Let wel op dat je je kind niet over probeert te stimuleren voor het eindexamen. Het is niet de bedoeling dat hij of zij zich probeert af te zetten tegen de planning, maar dat het echt weet waar het op moet letten en hoe hij het moet aanpakken.

Zorg voor beloningen

Een examenjaar is niet niets. Ook gestructureerd leren kan knap lastig zijn. Daarom is het goed om je kind ook met enige regelmaat te belonen voor zijn of haar inzet. Zeker als je weet dat hij het lastig heeft gehad met het eindexamen. Stel daarom altijd iets leuks in het vooruitzicht na de eerste schoolexamens of als je hebt gemerkt hoe hard je kind heeft gewerkt. Denk aan een tripje naar de sauna, een etentje bij zijn of haar favoriete restaurant of – als de financiële situatie dit toelaat – een stedentrip als hij alle examens gehaald heeft. Belonen is altijd beter dan straffen. Ook als het gaat om examens. 

Footer3
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.