Ontdek de magie van bouwspeelgoed: Een wereld van creativiteit voor kinderen

Bouwspeelgoed is een fantastische manier om de creativiteit, motorische vaardigheden en probleemoplossend vermogen van kinderen te stimuleren. Er zijn verschillende soorten bouwspeelgoed beschikbaar, elk met unieke eigenschappen en voordelen. Het is niet voor niets dat op onze verlanglijstjes blogs bijna overal bouwspeelgoed staat. Voor zowel jongens als meisjes is dit super speelgoed dat jaren meegaat. Van fantasiespel, ingewikkelde torens en knikkerbanen tot ontdekken hoe magneten werken. Tijd voor een overzicht van de verschillende soorten bouwspeelgoed! Zodat je leuke cadeautjes voor kleine kinderen kunt geven.

Bouwen met Duplo en Lego

Het allerbekendste speelgoed waar kinderen mee bouwen is misschien wel Duplo en Lego. Inmiddels generaties lang en vaak nog bewaard en weer doorgegeven zijn deze bouwblokjes. Bouwen en weer afbreken. Volgens de bouwinstructies of met vrije expressie. Kopen of huren het kan allemaal tegenwoordig!
Het voordeel van dit bouwspeelgoed is dat je meerdere kleine sets met elkaar kunt combineren tot iets groots.

Bouwen met magneten

Magnetisch bouwspeelgoed, zoals Magformers of Magna-Tiles, maakt gebruik van magneten om stukken aan elkaar te verbinden. Het stimuleert de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht en helpt kinderen bij het begrijpen van magnetische principes.

Magna-Tiles, een geliefd merk van constructiespeelgoed vervaardigd uit kunststof, biedt eindeloos speelplezier. Deze magnetische tegels stellen kinderen in staat om diverse structuren te bouwen. Hoewel vooral populair onder kinderen vanaf drie jaar oud, zijn Magna-Tiles ook geschikt voor oudere kinderen en zelfs volwassenen.

Ik bood magnetisch speelgoed al aan peuters aan. Maar dit soort speelgoed kan nog jaren langer mee. Voor de baby’s heb je Smart Max en grotere kinderen kunnen ingewikkeldere gebouwen maken met ander magnetisch speelgoed.

Houten bouwblokken – duurzaam bouwspeelgoed

Houten bouwblokken zijn tijdloos en bieden kinderen eindeloze mogelijkheden om te bouwen en te creëren. Ze zijn duurzaam, natuurlijk en stimuleren de verbeeldingskracht van kinderen. Deze soort bouwspeelgoed bestaat eigenlijk uit heel veel subcategorieën. Je hebt de bonte bouwdozen met allerlei soorten blokken. Je hebt Kapla, dunne houten latjes. Tegenwoordig ook met toffe andere kleuren! Maar je hebt ook bouwblokken in verschillende vormen. Zo schreven wij al eens een blog over Stekkels en Flockmen.

Steeds bekender worden ook het speelgoed van Grimms en Grapat. Vrolijk gekleurde houten speelgoed waar niet alleen mee gebouwd kan worden, maar wat zich ook leent als sorteer speelgoed. Je kent de grote regenboog vast wel van Grimms!

Wat ik zelf zo leuk vind aan houten bouwspeelgoed is dat het eindeloos met elkaar te combineren is, maar dat het ook vaak een basis vormt om los met dieren en poppen te spelen. Daarbij is het duurzaam speelgoed en gaat het echt jaren mee!

gravitrax utibreiding
bouwspeelgoed met een knikkerbaan. Actie = reactie

Knikkerbanen:

Knikkerbanen zijn boeiend en uitdagend speelgoed waarbij kinderen banen kunnen bouwen om knikkers te laten rollen. Ze leren over zwaartekracht, versnelling en het creëren van paden. Er zijn knikkerbanen die compatibel zijn met Duplo, maar ook knikkerbanen die werken met magneten zoals Gravitrax.

bouwspeelgoed technisch lego
Technisch Lego

Bouwspeelgoed met connectoren:

Bouwstenen met connectoren, zoals LEGO Technic, bieden kinderen de mogelijkheid om complexe structuren en machines te bouwen. Ze bevorderen technisch inzicht en vaardigheden op het gebied van engineering. Vanwege de ingewikkelde instructies geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

Constructiesets:

Constructiesets, zoals K’NEX en Meccano, bestaan uit staven, moeren en bouten waarmee kinderen 3D-constructies kunnen maken. Ze bevorderen probleemoplossend denken en ontwikkelen engineeringvaardigheden. Veel vaders hebben vanuit hun eigen jeugd de K’NEX nog bewaard en bouwen nu samen met de kinderen grote bouwwerken.

Bouwspeelgoed van mini blokjes

Waar de jongens meestal gaan voor het technische lego en constructiesets gaan de meisjes meestal voor een andere vorm van bouwspeelgoed voor gevorderden. Zelf ben ik groot geworden met MiniSteck. Mijn dochter is juist weer door op Pixelart. Allemaal mini blokjes waar je prachtige schilderijen mee kan maken.

play doh speelgoed van het jaar 2022
Bouwen met klei goed voor de fijne motoriek

Modelleren en vormgeven:

Naast de traditionele bouwmaterialen zijn er ook speelgoedsets waarmee kinderen kunnen modelleren en vormgeven, zoals Play-Doh, klei of zand. Deze sets bevorderen de sensorische ontwikkeling en stimuleren de verbeeldingskracht. Het is niet direct het bouwspeelgoed wat je in gedachten hebt wellicht toen je deze blog begon te lezen, maar ik vind hem er wel bij horen omdat kinderen er echt iets mee bouwen. Spelen met klei is goed voor de fijne motoriek. Door verschillende kleuren met elkaar te combineren creëer je mooie 3D kunstwerken.

Bouwpuzzels:

Bouwpuzzels, zoals 3D-puzzels of houten constructie puzzels, dagen kinderen uit om driedimensionale objecten te bouwen. Ze ontwikkelen ruimtelijk inzicht, geduld en probleemoplossende vaardigheden.
Samen puzzelen met je kind is heerlijk ontspannend.

Bouwblokken met licht en geluid:

Bouwblokken met licht- en geluidseffecten voegen een extra dimensie toe aan het bouwproces. Kinderen kunnen structuren bouwen die oplichten en geluid maken, wat hun creativiteit stimuleert.
Een groot favoriet bij mij op school zijn de bouwblokken van Tickit. Met sensorische effecten, spiegels en kleuren in verschillende vormen leveren dit interessante kunstwerken op. Prachtig bouwspeelgoed als je dit voor het raam neerzet en in de zon mee laat bouwen.

Fort bouwen

Een typisch bouwproject in de herfstvakantie is een hut bouwen. Waar we dit vroeger deden met de eetkamerstoelen en een deken is er tegenwoordig nog veel gaver bouwspeelgoed om een fort te bouwen! Bij Fantasy Forts bouw je met grote kartonnen platen een fort. En met Crazy Forts bouw je met stokken en ballen gave hutten. Het zijn echte grote bouwprojecten waar je wel wat ruimte voor in huis moet hebben.

bouwspeelgoed

Bouwspeelgoed – de keuze is reuze

Bouwspeelgoed biedt kinderen een wereld van creativiteit, verkenning en leren. Of het nu gaat om houten bouwblokken, magnetisch speelgoed, knikkerbanen of bouwstenen met connectoren, elk type bouwspeelgoed heeft zijn eigen unieke voordelen en leermogelijkheden. Door met bouwspeelgoed te spelen, ontwikkelen kinderen belangrijke vaardigheden zoals probleemoplossend denken, ruimtelijk inzicht, fijne motoriek en technisch begrip. Dus laat de verbeelding de vrije loop en laat kinderen de magie van bouwspeelgoed ontdekken!

Wat zet jouw kind op zijn of haar verlanglijstje?

footer-7
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.