Skip to Content

Boekenkast verankeren, een goed idee of niet?

Het is geen geheim dat wij allemaal van MamaScrapelle gek zijn op boeken en lezen. We hebben zelfs onze eigen boekenblog StoerLeesVoer kunnen opstarten, en die loopt inmiddels ook erg goed. Boeken zijn de ziel van een kamer en naast menig tsundoku (boekenstapel) is een boekenkast wat ons betreft onmisbaar. Heb je wel eens gehoord van een boekenkast verankeren? Lees gauw verder wat dit is en waarom het een goed idee is.

Boekenkast verankeren

Boekenkast verankeren

Een boekenkast verankeren is niets meer en niets minder dan de kast stevig bevestigen aan de muur erachter. Dit is voor de veiligheid want een boekenkast op top-zwaarte zou wel eens kunnen kantelen. En dit wil je ten alle tijden voorkomen. Voor jezelf maar ook voor eventuele kinderen die een boek willen pakken. Hierdoor misschien wat gewicht aan een plank hangen waardoor een kast uit evenwicht kan raken. Je moet er niet aan denken!

Er zijn diverse soorten boekenkasten. Een erg diepe boekenkast heeft al minder kans tot omvallen omdat het zwaartepunt achterin zit. Maar menig huishouden is de handige Billy van Ikea rijker, of een soortgelijke kast, en deze moet zeker wel verankerd worden. Groot voordeel van die kasten is dat ze lekker smal zijn en minder ruimte in beslag nemen. Maar de kans tot omkiepen is dus ook echt wel aanwezig. Dus een boekenkast verankeren bij smalle en minder diepe kasten is een goed idee.

Hoe veranker je?

Een boekenkast verankeren is helemaal niet zo moeilijk. Vaak zitten er al bij een boekenkast bouwpakket de benodigde materialen. Je tekent op de muur en de kast de plekken waar je moet gaan boren en je bent klaar om te bevestigen. Heb je deze materialen niet, of wil je extra verankeren dan kan je zelf ijzerwaren aanschaffen. Een hoekanker, de juiste schroeven, een potlood en boormachine (klopboor als je door een harde muur heen moet) en je bent goed om te gaan.

Uiteraard zijn er andere oplossingen voor een boekenkast verankeren maar dit is de meest simpele en goedkope. En om die reden zou ik het altijd aanraden om te doen. Überhaupt is het goed om elke kast te verankeren. De ladekast van mijn dochter is ook eens omgekiept toen alle lades geopend waren bijvoorbeeld. Zekerheid voor alles en het is niet duur of ingewikkeld om te doen.

Veiligheid boven alles!

Mijn conclusie is al duidelijk maar een boekenkast verankeren, of elke kast met kans op omkiepen, is een slim idee. Het is simpel en snel gedaan. En heb je de materialen niet bij je kast geleverd gekregen dan zijn ze zo gehaald. Dus zet die boekenkasten neer, vul ze met prachtige verhalen en veranker ze voor je eigen veiligheid.

boekenkast verankeren
Foto via Pixabay van joerg_F
Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.