Moonage Daydream, een indrukwekkende film over David Bowie

Als jong meisje ben ik in de ban geraakt van the Goblin King. Deze iconische (en inmiddels wat vergeten) film Labyrinth, zit nog altijd in mijn hart. David Bowie speelde de rol van deze illustere koning.
Fast forward in de tijd, ik ben inmiddels 19 en woon in New York. En wie stapt daar de lift in waar ik ook sta… David Bowie! Ik ben zelden starstruck, het zijn ook gewoon maar mensen vind mijn nuchtere ik. Maar bij Bowie was ik dit zeer zeker wel. Het betoverde jonge meisje zag the Goblin King en wist gelukkig nog een normale ‘Good evening’ eruit te persen. Het moment duurde uren, voor mijn gevoel, maar in werkelijkheid enkele minuten. Moonage Daydream is een indrukwekkende film die David Bowie ademt. Maak je klaar voor een kleurrijke en interessante trip. Net zoals Bowie was.

Moonage Daydream

Moonage Daydream

Moonage Daydream is een meeslepende film van de voor een Oscar® genomineerde filmmaker Brett Morgen, regisseur van Cobain: Montage of Heck. De film bevat nooit eerder vertoonde concertbeelden en is een audiovisuele ruimtereis die niet alleen de raadselachtige erfenis van David Bowie belicht. Maar dient ook als een gids voor een leven dat zinvol is en voldoening geeft in de 21e eeuw. Een genre-overschrijdende filmische ervaring gebaseerd op een van de meest iconische wereldberoemde rocksterren aller tijden. De film heeft de volledige goedkeuring van Bowie’s nabestaanden en bevat veel van zijn beste nummers, evenals nooit eerder vertoonde concertbeelden.

david Bowie

Kleur geven

Waar te beginnen met Moonage Daydream. Jeetje wat een trip was dit! En dan bedoel ik dat ook echt alsof je een pizza funghi helemaal hebt gegeten en de funghi paddo’s blijken te zijn. Ik heb nooit zo’n heftige trip ervaren overigens maar je snapt mijn (audio)visuele punt die ik wil maken. Dit is niet zomaar een documentaire van een zeer bijzondere man, visionair en kunstenaar. Dit is echt een belevenis die geheel bij David Bowie past. Het is een kleurenexplosie die zorgt voor een flinke overprikkeling. Tegelijk weet het ook de kwetsbare elementen te grijpen en presenteren. Brett Morgen heeft de unieke wervelwind van een Bowie weten te vangen en in beeld te brengen.

Ik kan me haast niet voorstellen dat iemand David Bowie niet kent. Ik ben zelf het meest bekend met de jaren 80 Bowie. Moonage Daydream leert me dat dit een Bowie was die graag mensen wilde verblijden met zijn muziek. Hij wilde toegankelijk zijn en voor een groot publiek. Één van de bijzondere dingen aan deze artiest is namelijk dat hij elke keer een ander typetje neer wist te zetten. En dit met meer dan 100% overtuiging en energie. De manier zoals hij zich bewoog, de muziek die hij maakte, zijn kleding en haar: alles vormde zich naar zijn nieuwe tijdelijke karakter. Zo dacht ik dus hem te kennen, maar Bowie was zoveel meer kleurrijker dan ik ooit had gedacht.

Wijs en perspectief

De laatste jaren ben ik meer en meer fan geworden van de jaren 70 Bowie. In Moonage Daydream leer ik deze Bowie beter kennen. Hij wilde toen juist muziek uit zijn verband trekken. Een nieuwe taal ontwikkelen door teksten en geluiden los van elkaar te halen en ze niet logisch weer op te bouwen. Een flinke tegenhanger op de toegankelijke jaren 80 Bowie! Ik dacht veel nummers en typetjes te kennen, maar nee. Ik kende de helft nog niet.

Niet alles kan me bekoren op kunstzinnig vlak, de mimespeler bijvoorbeeld of de Pierrot negeer ik liever. Maar ik kan wel zijn diversiteit waarderen. Tegelijk is het ook een wijs en welbespraakt man. In elke nieuwe fase van zijn leven weet hij heel goed de daarbij horende visies en wijsheden te verwoorden en vervlechten met hoe hij dan in het leven staat. Ik luister graag naar deze verhalen die in deze film zijn opgenomen.

Tegelijk speelt er ook een ander voor mij fascinerend verhaal. Namelijk die van eenzaamheid en Bowie zijn afkomst. In zijn familie komt namelijk schizofrenie voor. Daarbij had hij totaal geen band met zijn ouders. Zijn half broer is opgenomen met schizofrenie. Bowie geeft soms aan zich zorgen te maken om zijn eigen geestelijke gezondheid, tegelijk denkt hij ook doordat hij zich zo vrij kan uiten via zijn kunst, dans en muziek dat dit de perfecte uitlaatklep is. Hij is gefascineerd door een microwereld die iemand in zijn eigen brein kan creëren. Wel onderdeel van een grote wereld zijn maar dit kunnen mede dankzij een eigen geheime microwereld.

david bowie

Uniek Moonage Daydream

In het begin van Moonage Daydream moest ik echt even wennen. Ik trok die heftige trip niet zonder duidelijke verhaallijn. Langzaam aan werd voor mij duidelijk dat de filmmaker het gevoel van Bowie in een bepaalde tijdsperiode wilde vastleggen. En toen voelde en zag ik het ook. Je reist door de tijd en er wordt heel erg ingespeeld op je zintuigen, het is echt een bijzondere ervaring. Ik zie zoveel diverse kanten van Bowie en heb een nieuw prachtig nummer ontdekt: Rock ‘N’ Roll Suicide, wauw!

David Bowie – Rock ‘N’ Roll Suicide

Na de eerste shock geniet ik onwijs van Moonage Daydream. Het is echt prachtig gemaakt en klopt voor mijn gevoel helemaal. Bowie wilde graag met zijn kunst en muziek gevoelens van euforie oproepen. Dat je voelt dat je leeft zonder precies te snappen waarom je dat voelt. Hij wilde flirten met het leven, zichzelf steeds opnieuw uitvinden, niet stilstaan en van elke minuut genieten. Hij snapte ook niet waarom we als mensen chaos uit ons leven willen houden. Chaos maakt een groot deel van ons leven uit. Het ontkennen is misschien wel de grootste menselijke fout. Chaos is een wezenlijk iets van ons bestaan.

“Ga iets verder in het water dan dat je durft. Zo ver dat je voeten de bodem niet meer raken en dat het spannend wordt. Op dat moment dan ontstaan er dingen.”

Moonage Daydream zit vol heerlijke optredens, wijze uitspraken en reflecties, kleurrijke karakters en vervreemdende elementen. Maar het is boven alles kleurrijk en prikkelend. Precies zoals David Robert Jones ook was, ofwel David Bowie. Mijn Goblin King.

Magic Dance – David Bowie in Labyrinth
Moonage Daydream

Specificaties Moonage Daydreams

5053083255596 | Universal Pictures | Kijkwijzer leeftijd 12 | 129 minuten | 2022 | Hoofdregisseur Brett Morgen

Moonage Daydream
Footer4 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.