Los Delincuentes, een riskant plan voor een nieuw leven

Het leiden van een boekenclub en het recenseren van boeken heeft mij geleerd om buiten mijn comfortzone te gaan lezen. Waar ik voorheen alleen maar thrillers en romans las lees ik nu vrijwel alles. Al kom ik door Science Fiction boeken nog steeds niet heen. Sinds we ons voor MamaScrapelle ook volledig zijn gaan richten op films voor volwassenen, ben ik ook daar verder gaan kijken dan de bekende blockbusters. Zo heb ik de afgelopen tijd al heel wat verborgen pareltjes op het grote scherm voorbij zien komen. Nog een leuke bijkomstigheid aan de ‘wat ander soort genrefilm’ is dat ze vaak gedraaid worden in de kleinere filmhuizen. Een van die kleinere filmhuizen is het Ketelhuis in Amsterdam. Daar worden over het algemeen ook de persvoorstellingen gegeven. Zo ook die van de film ‘Los Delincuentes’, een Argentijnse misdaadkomedie, die ik van Imagine Film mocht bijwonen.

Los Delincuentes

Hier gaat de film Los Delicuentes over

‘Los Delincuentes’ verteld over Morán, een bankmedewerker in Buenos Aires. Hij heeft een riskant plan bedacht om zichzelf en zijn collega Román te bevrijden van hun slaafse beroepsleven. Het idee is om precies genoeg geld van de bank te roven om zo hun pensioen te financieren. Hij zal zijn daad bekennen want hij gaat liever 3,5 jaar de gevangenis in dan nog 25 jaar achter het loket te zitten. Román, die het geld moet verbergen, stemt uiteindelijk in met dit bizarre voorstel. Het plan lijkt te lukken, totdat een onderzoek op werk ook Román verdacht maakt. Hij besluit de buit te verplaatsen naar het platteland waar hij, ver weg van de ontberingen van het stadsleven, een mysterieuze vrouw ontmoet die zijn leven voorgoed verandert.

Regisseur Rodrigo Moreno

Rodrigo Moreno is geboren in 1972 in Buenos Aires. Zijn ouders, Adriana Aizenberg en Carlos Moreno, zijn beide acteurs. Logischerwijs ging hij film studeren. Hij studeerde aan de Universidad del Cine in Buenos Aires. Sinds 1996 geeft hij daar lessen in scenarioschrijven en regie. In 1993 won hij met zijn eerste zelf geschreven en geregisseerde film ‘Nosotros’, de prijs voor beste korte film op het Bilbao International Festival.

Rodrigo Moreno maakt deel uit van een generatie filmmakers die op zoek zijn naar een nieuwe, originele en innovatieve manier van filmen. Op deze manier proberen ze de kijker op een andere manier naar kwesties te leren kijken. Veel van zijn films zijn al bekroond of genomineerd. Zo heeft zijn nieuwste film ‘Los Delincuentes’ de Grand Prix voor beste film gewonnen.

Los Delincuentes

Deze film is een mix van drama, komedie en een levensverhaal

Echt een etiket op de film ‘Los Delincuentes’ plakken is onmogelijk. Het is zowel een drama, een levensverhaal en een komediefilm ineen. Daarnaast is het puur genieten van de prachtige beelden van het lokale leven en de natuur in Argentinië. Het is vooral een manier om de kijker een inzicht te geven in de manier waarop mensen in het dagelijkse leven compleet kunnen vastlopen. Wat doet het dan met een mens als hij of zij de kans krijgt de dagelijkse sleur te doorbreken en te vervangen door iets radicaals nieuws. Los van de materialistische werkelijkheid.

Móran

De film Los Delincuentes blijft boeien

De film duurt maar liefst drie uur, wat naar mijn mening wel te lang is. Daarentegen is het een film die tot de verbeelding spreekt en je laat meegenieten van hoe iets zou kunnen verlopen in het najagen van vrijheid. Ondanks dat je veel dingen van tevoren ziet aankomen is dat totaal niet storend. Hier tegenover staan namelijk tientallen gebeurtenissen die je in zijn geheel niet ziet aankomen. Zo blijft ‘Los Delicuentes’ boeiend om naar te kijken.

Los Delincuentes

De traagheid van de opnames heeft een belangrijke functie

Datzelfde geldt voor de traagheid waarin de film ‘Los Delincuentes’ zich afspeelt. Ook dit is niet storend omdat je op deze manier de film ingezogen wordt. Dat is met name het geval bij de scènes aan de rivier.
Die worden onafhankelijk door Morán en Róman beleefd. Toch blijkt daaruit, dat hoe erg we ook verschillen van elkaar, uiteindelijk genieten we allemaal van hetzelfde.
Die traagheid bij de film ‘Los Delincuentes’ zit er direct bij aanvang al in. Je volgt Móran op zijn dagelijkse gang naar werk en ziet de routine. Dit geeft meteen al het uitzichtloze weer en vraagt van de kijker dus ook een andere mindset.

Rivier

Een ingetogen cast die daardoor groots overkomt

De personages zijn zeer verassend en goed gecast. Dat iemand zoals Móran een bank gaat beroven is wel het laatste wat je bij hem zou verwachten. De overige personages acteren overigens ook niet groots of uitbundig, maar juist ingetogen. Dat is juist het mooie contrast in de film Los ‘Delincuentes’. De film zit vol verassingen maar die gaan nooit gepaard met spektakel, grote zinnen en/of gebaren. Alles is klein gehouden.

Doordat de regisseur Rodrigo Moreno voor deze opzet gekozen heeft is de film juist groots geworden. Het ingetogen benadrukt namelijk dat alle figuren kleine radartjes zijn die een grotere radar draaiend houden. Ze zijn nodig maar worden amper echt gezien. Ze zien zelfs elkaar niet.

Los Delincuentes

Een terechte prijswinnaar

Rodrigo Moreno laat niet alleen het ingetogen van de mens zien maar ook de minder goede kant van de mens. In dit geval is het zijn hoofdpersonage Móran die zonder wroeging zijn collega medeplichtig maakt aan zijn plan. Het is de steen in de vijver die steeds grotere cirkels maakt.
Het zijn dit soort tegenstrijdigheden en reacties die steeds weer terugkomen in het verhaal van ‘Los Delincuentes’. Daarmee heeft de filmmaker op een dramatische en tevens komische manier heel goed de sterke en zwakke kanten van de mens weten te verfilmen.

Prijswaardig

Dat ‘Los Delincuentes’ een prijs gewonnen heeft verbaasd mij dan ook absoluut niet. Wellicht zitten er voor de kritische kijker wat gaten in het verhaal, en hebben sommige dingen geen logica. Al met al is ‘Los Delincuentes’ zeer de moeite waard om te gaan bekijken. Dus ga allemaal gezellig naar een filmhuis bij je in de buurt om deze film te gaan zien.

Kijk hier naar de trailer van Los Delincuentes

Details over de film Los Delincuentes

  • Releasedatum : vanaf 28 maart 2024 in de Nederlandse bioscopen
  • Speelduur: 189 minuten
  • Taal: Spaans, Nederlands ondertiteld
  • Classificatie: 6
  • Genre: Drama, Komedie, Misdaad
  • Regie: Rodrigo Moreno
  • Scenario: Martin Provost & Marc Abdenour
  • Acteurs: Esteban Bigliardi, Margarita Molfino, Mariana Chaud
  • DistributeurImagine Filmdistributie

Klik hier voor meer informatie over films voor volwassen

Films voor volwassenen in de bioscoop – een overzicht 2024

footer-7
Noelle
Delen is enorm lief

Noelle

Hallo mijn naam is Noëlle en ik woon gezellig met man en onze twee zoons in Amsterdam. Ik ben een echte boekenwurm en deel daarover graag mijn mening. De recensies zijn terug te vinden op de sites van uitgeverijen, maar ook op mijn eigen blog www.deleestrein.blogspot.nl en op www.stoerleesvoer.nl Naast lezen hou ik van koken/bakken, wandelen, puzzelen, scrapbooking en haken. Het leuke is natuurlijk om elke keer weer nieuwe ideeën op te doen. Daarom zijn sites zoals MamaScrapelle met hun honderden tips en ideeën, voor alles en nog wat, zo geweldig. Leuk dat ik daar nu ook mijn steentje aan mag bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.