Skip to Content

Indiana Jones and the Dial of Destiny, een langverwachte afsluiting

De film Indiana Jones and the Dial of Destiny begint met een tikkende klok. En dat is precies zoals ik me ook voel op dat moment in de bioscoop. Mijn hart tikt met een mengeling van enthousiasme, ongeduld en jeugdige dromen. Indy is een jeugdheld van mij, en met veel plezier keek ik naar zijn avonturen. Ik heb niet zoveel met de zogenaamde gespierde stoere mannen. Nee voor mij is Indiana Jones het toonbeeld van stoer. Plus ook nog heel veel andere toffe elementen waaronder rollende rotsblokken en een zweep. Dit deel is de vijfde film en een afsluiter van een iconische reeks.

filmposter Indiana Jones and the Dial of Destiny of
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Indiana Jones and the Dial of Destiny

Harrison Ford keert terug in de rol van de legendarische archeoloog voor dit langverwachte laatste deel van de iconische franchise – een groot, wereldomvattend, spannend filmavontuur. Samen met Ford spelen nog vele andere bekende namen mee zoals:

De film is geregisseerd door James Mangold (Le Mans ‘66, Logan) en geschreven door Jez Butterworth & John-Henry Butterworth en David Koepp en James Mangold. Uiteraard gebaseerd op karakters gecreëerd door George Lucas en Philip Kaufman, geproduceerd door Kathleen Kennedy, Frank Marshall en Simon Emanuel, met Steven Spielberg en George Lucas als uitvoerende producenten. John Williams, die elk Indiana Jones-avontuur heeft gescoord sinds de originele Raiders of the Lost Ark in 1981, heeft opnieuw de score gecomponeerd.

Indiana Jones and the Dial of Destiny harrison ford
@2022 Lucasfilm Ltd & TM
Indiana Jones and the Dial of Destiny
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Alle films Indiana Jones

Laat me je even een stukje mee de geschiedenis in terug nemen. Indiana Jones start met een knal in 1981. Jones is bedacht door niemand minder dan George Lucas en Steven Spielberg. De eerste film was meteen al geliefd en er volgden nog 4 films met nu de in 2023 Indiana Jones and the Dial of Destiny. Tevens is er een tv-serie. Helemaal synchroon loopt het niet. De tweede film is namelijk een prequel, Spielberg had geen zin om door te gaan op de Nazi’s die in deel 1 in verschenen.

Henry Walton “Indiana” Jones jr., PhD (Princeton, 1 juli 1899) is een fictieve professor archeologie, avonturier en dus de hoofdpersoon in de reeks films. Kenmerkend voor Jones zijn de volgende dingen: zijn hoed, zweep, leren jas en angst voor slangen (en rollende rotsblokken toch?). Het personage maakte zijn debuut in de film Raiders of the Lost Ark (1981). Eigenlijk is Indiana Jones een soort van antiheld, hij is immers een professor archeoloog en raakt vaak verzeild in de meest benarde situaties. Maar handigheid, slimheid en inventiviteit vormen deze antiheld tot een geliefde held. De tv-serie bevat andere acteurs maar sluit wel aan op een leuke manier en Ford komt zelfs nog even langs hier.

Alle films:

  • Raiders of the Lost Ark (1981)
  • Prequel Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
  • Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
  • Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
  • Indiana Jones and the Dial of Destiny (2023)

Verder bestaat er rond het personage een televisieserie 

  • The Young Indiana Jones Chronicles (The Adventures of Young Indiana Jones) (1992–1993), met vier bijbehorende televisiefilms (1994–1996).
Indiana Jones and the Dial of Destiny
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Deel 5

De klok tikt dus in de eerste seconden van de film, geheel synchroon met mijn kloppende hart. Meteen vallen we met onze neus in de naziboter. Dat smaakt vies en lekker tegelijkertijd, want hiermee is immers de eerste film gestart. We zijn dus weer terug bij af en zien een “jonge” Ford als Indiana Jones. Dit is gedaan door middel van AI. En ik heb het vaker gezien in films maar in Indiana Jones and the Dial of Destiny ziet het er wel echt heel goed uit. Het valt helemaal niet op dat het computerwerk is wat vaak wel zo is.

Jones is op onderzoek uit met vriend archeoloog Basil Shaw, gespeeld door Toby Jones die we van vele films kennen zoals The Hunger Games en Captain America. Ik heb het idee dat hij al vele delen meegaat, het hoofdverhaal draait om hem en zijn dochter. Maar dat is kennelijk niet zo, het verhaal van de Shaws is vers voor Indiana Jones and the Dial of Destiny.

Wel zien we andere oude bekenden terug zoals Sallah en Marion. Het is lang geleden dat ik de films heb gezien dus mijn geheugen is wat stoffig merk ik. Ik zal dan vast niet alle connecties oppikken. De laatste film voor Indiana Jones and the Dial of Destiny, is dan ook alweer uit 2008. Zo voelt het karakter van Renaldo, gespeeld door Antonio Banderas, ook als een terugkerend karakter. Maar neen, ook hij speelt een verse rol.

antonio banderas renaldo Indy film
@2022 Lucasfilm Ltd & TM
Indiana Jones and the Dial of Destiny
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Is Indiana Jones and the Dial of Destiny leuk?

Na het tikkende hart, de duik middenin snelle actie met nazi’s zit ik goed in de film. De openingsscène is heerlijk. Snel, spannend en indrukwekkend gemaakt. Met hier en daar de kenmerkende humor. Zoals gezegd dwaal ik wel eens af bij bepaalde karakters of dat ik ze zou moeten kennen uit eerdere delen. Maar dat kan ik vrij snel loslaten. Na de actie komen we in het “nu” wat nog steeds het verleden is voor ons. We gaan van de verjongde Indy naar een oude en dit is even schrikken. Op een positieve manier. Indiana Jones and the Dial of Destiny weet op een leuke manier te spelen met de ouderdom van onze held.

Ze schromen namelijk niet om de aftakeling op allerlei manieren te tonen aan ons. Lichamelijk en geestelijk is Indy uitgeblust en staat hij op het punt van pensioen. Totdat daar zijn petekind Wombat is, gespeeld door de charismatische Phoebe Waller-Bridge. Al snel start het avontuur en moet Jones het stof van zijn krakende botten afslaan. Of hij nou wil of niet.

Ook ben ik aangenaam verrast door de rol van Boyd Holbrook. Ik ben deze acteur leren waarderen door zijn grandioze vertolking van The Corinthian in The Sandman. Ook in Indiana Jones and the Dial of Destiny heeft hij een boeiende rol.

Boyd Holbrook indy film
@2022 Lucasfilm Ltd & TM
harrison ford indy
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Actie en voertuigen

Ik heb echt wel genoten van Indiana Jones and the Dial of Destiny. Het voelt als jeugdsentiment zonder in herhaling te vallen. Het is wel een vers verhaal. Ik had veel meer AI scènes verwacht. Maar dat is juist minimaal. Ford weet nog op latere leeftijd een geloofwaardige en krachtige Indy neer te zetten. Echt heel tof, want hij is de enige echte. Hij is niet jonger gemaakt, het verhaal is gewoon passend voor hem geschreven. Een jongere generatie wordt geïntroduceerd in de vorm van zijn vrouwelijke tegenspeler die meer een dochterrol heeft dan een love interest. Indy is heel trouw aan zijn vrouw. Het enige waar hij mee aan de haal gaat zijn zijn avonturen.

Indiana Jones and the Dial of Destiny bevat heel veel geweldige actie. Ook komen er vele voertuigen in voer in die actiescènes. Een greep: trein, motor, auto, vliegtuig, trouwauto, paard, parachute en tuktuk. Het paard is wel favoriet. Recht door de maanoptocht en metro. Heerlijke scène!

Ook is er plek voor een stuk echte emoties. Over verlies van een dierbare en de rouw die hierbij hoort. Ook Indiana Jones heeft hier mee te maken gehad. Voor mij was niet duidelijk of dat voor deze film is geschreven of dat ik dit als “fan” had moeten weten uit een eerdere film. Het maakt verder niet uit voor het kijkgenot.

Indiana Jones and the Dial of Destiny harrison ford
@2022 Lucasfilm Ltd & TM
Indiana Jones and the Dial of Destiny
@2022 Lucasfilm Ltd & TM

Rollende stenen

Ik heb echt wel genoten van Indiana Jones and the Dial of Destiny. Het acteerwerk is prima, Indiana Jones is prima geschreven voor Ford nu. De andere acteurs leveren ook prima werk af. De actiescènes zijn tof. De humor is niet altijd even sterk maar wel kenmerkend en daardoor weer leuk. Voor fans is het een prima afsluiting. Maar ook voor verse kijkers is het allemaal prima te volgen. Het emotionele stukje, en het stukje over rouw kreeg een wat vreemde wending op het einde voor mij. Na alle actie en weer opstaan voelde dat even als een schop in mijn knieholte. Ik had helemaal geen zin om zo te eindigen. Ik had zin om juichend en springend te eindigen.

Het maakt wel mijn iconische held Indiana Jones heel menselijk. En dat is denk ik ook de kern. Hij is geen superheld, heeft geen superkrachten en leeft gewoon een leven met de daarbij horende perikelen. Toch is en blijft hij een held. Indiana Jones and the Dial of Destiny neemt ons mee op een geweldig avontuur door de tijd heen. Het geeft fans van het eerste uur het gevoel van thuiskomen, maar verwelkomt ook nieuwkomers. Ik heb alleen wel het rollende rotsblok gemist. Dit is op de één of andere manier erg kenmerkend geworden voor mij en heeft indruk gemaakt als kind. Maar ach, de film eindigt met ruimte voor meer en wie weet worden we nog getrakteerd op een zesde deel. En graag met rollend rotsblok.

Ik ga snel de eerdere delen* nu weer kijken ook!

Vanaf 28 juni 2023 in de bioscoop!

Indiana Jones and the Dial of Destiny
@2022 Lucasfilm Ltd & TM
Footer 6 nieuw
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.