Firestarter 2022, een vurige film

Wie kent niet de kenmerkende voorkant met een jonge Drew Barrymore omlijst door een vlammend inferno? Met doordringende ogen kijkt ze je aan.. Nee? Doesn’t ring a bell? Dat zou best kunnen kloppen. De eerste verfilming van Firestarter dateert alweer uit 1984. De film vindt zijn oorsprong in het gelijknamige verhaal van niemand minder dan Stephen King. In Nederland kennen wij dit als ‘Ogen van vuur’. Hoog tijd voor een hervertelling en Firestarter 2022 staat klaar om door mij bekeken te worden.

charlie

Firestarter 2022

Firestarter 2022 is een nieuwe bewerking van Stephen King’s klassieke thriller, van de producenten van The Invisible Man. Een meisje met bijzondere pyrokinetische gaven probeert haar familie en zichzelf te beschermen tegen sinistere krachten. Al meer dan tien jaar zijn ouders Andy (Zac Efron ; Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile, The Greatest Showman) en Vicky (Sydney Lemmon; Fear the Walking Dead, Succession) op de vlucht om hun dochter Charlie (Ryan Kiera Armstrong; American Horror Story: Double Feature, The Tomorrow War) uit handen te houden van een duistere overheidsinstantie. Die willen met Charlie’s verbazingwekkende gave om vuur te maken een massavernietigingswapen creëren.

Andy heeft Charlie geleerd hoe ze haar kracht, die wordt uitgelokt door woede of pijn, onschadelijk kan maken. Maar als Charlie elf jaar is, vind ze het steeds moeilijker haar gave te beheersen. Nadat een incident de locatie van de familie onthult, wordt een mysterieuze agent (Michael Greyeyes; Wild Indian, Rutherford Falls) ingezet om de familie op te sporen en Charlie voor eens en altijd in handen te krijgen. Maar Charlie heeft andere plannen in Firestarter 2022.

Firestarter: boek en oude film

De basis van de oude film en het boekverhaal is gelijk. Veel mensen vergelijken dit verhaal met dat van Carrie. Buiten het feit van bovennatuurlijke gaven, is het wel echt een ander verhaal. Firestarter draait om de overheid, geheime proeven, gemanipuleerde bovennatuurlijke krachten en familie. In Carrie was ze alleen, in Firestarter is het een familie. Daarbij zit er een heel geheim genootschap vanuit de overheid achter. Dit zijn overigens geen spoilers voor Firestarter 2022. In het begin van de nieuwe film krijg je al toffe flitsen naar het experiment wat ooit heeft plaatsgevonden.

Waar Firestarter 2022 zich vooral richt op het nu en het gezin, zo in de diepte duikt het boek. Uiteraard ga ik als boekenliefhebber aangeven dat het boek beter is. Zelfs de oude film ook, ondanks dat deze misschien wat gedateerd is. Er zijn flinke verschillen, wat op zich prima is. Maar voor mij blijft de hertelling erg op de vlakte. Charlie is prachtig en heeft indrukwekkende ogen, maar toch voelt het voor mij alsof ze Drew Barrymore continu imiteert. Ook lift het heel erg mee op de jaren 80 vibe waarmee series zoals Stranger Things erg populair zijn. Ik mis het eigen en het hervertellen in plaats van imiteren. De scenery is wel ontzettend mooi en filmisch. Maar als ik ga vergelijken, wat ik automatisch doe, haalt deze hervertelling het niet bij beide voor mij.

Vurig en verrassend

Toch heb ik wel genoten van Firestarter 2022. Het verhaal kent een interessante basis en gelukkig ken ik die zoals het bedoelt is. Zoals gezegd zitten er prachtige filmische shots in. En ik als jaren 80 baby kan die hele vibe altijd wel waarderen. Ik ben wel benieuwd wat de nieuwe generatie van deze film vindt. Het duikt niet in de boeiende laagjes van overheid, infiltratie en geheimen zoals Stephen King doet in zijn boek. Het laat wel eens wat heftige scène’s zien maar ook dat valt nog redelijk binnen de perken. Charlie draagt niet de film zoals een Barrymore destijds deed. Verrassing voor mij is wel Zac Efron. In het begin vond ik hem een onrealistische vader. Zoals zo vaak met filmmoeders wordt gedaan, perfecte make-up, haar netjes, geen wallen en een opgeruimd huis, zo is nu de vader aangepakt.

Met meer spieren dan menig fanatiek sportschoolganger heeft, kan ik me menig vader voorstellen die geen connectie voelt met hem. Het kijkt natuurlijk prima als je dit aantrekkelijk vindt, maar daarvoor kijk ik niet naar Firestarter 2022. Zac acteert vrij emotieloos en nikszeggend tót het moment dat hij zijn dingetje mag doen (geen spoilers). Dat doet hij echt ontzettend goed, mede ook dankzij grime. Dat maakt zijn rol verrassend leuk nog. Ook zijn de scène’s met Charlie haar krachten mooi in beeld gebracht. De warmte spat vanaf het scherm wat mij betreft.

Firestarter 2022 op DVD

Firestarter 2022 is te krijgen op DVD en Blu-ray. Ik ben oprecht benieuwd hoe een nieuwe en frisse generatie naar deze film kijkt. Voor mij vangt het niet de gelaagdheid van Stephen King en daardoor komt de film voor mij niet op gang. Het acteerwerk haalt het voor mij ook niet bij de verfilming van 1984. Maar het kan zijn dat ik als veteraan teveel vergelijk. Als ik dat loslaat dan geniet ik wel van de jaren 80 vibe in beeld en muziek en geniet ik van prachtige filmische scène’s.

De DVD / Blu-ray versie komt met leuke extra’s zoals deleted scène’s en een alterned einde. Let wel even op, dit alternatieve einde zie je meteen rechts boven in beeld van het dvd menu. Over spoilers gesproken… je krijgt geen grote dingen te zien in dat menu-loopje hoor. Maar toch zie je wel de setting van de laatste scène. Het alternatieve einde had wel mijn voorkeur! Dus leuk dat dat is toegevoegd aan Firestarter 2022. Jammer dat er niet voor gekozen is.

Ik ben erg benieuwd wat jij van Firestarter 2022 vindt. Laat je het me weten?

Benieuwd naar alle boeken van Stephen King? Ik schreef een uitgebreid overzicht hiervan!

Firestarter 2022
Footer4 nieuw
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.