Skip to Content

Wereld Sikkelcel Dag 2022, een onbekende ziekte

Op 19 juni 2022 is het Wereld Sikkelcel Dag. Op die dag wordt er aandacht gevraagd voor deze relatief onbekende ziekte. Dit jaar is er een nieuwe ambassadeur die zich gaat inzetten. Dat is niemand minder dan Nijntje! Het is hoognodig dat er aandacht gevraagd wordt voor deze ziekte. Omdat het zo onbekend is zijn er niet genoeg middelen beschikbaar voor het verrichten van broodnodig en baanbrekend onderzoek. Zonder behandeling wordt 75% van de kinderen met deze ziekte niet ouder dan 5 jaar.

Wat is Sikkelcelziekte?

sikkelcelfonds

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige bloedarmoede, ondraaglijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. De organen in een lichaam met Sikkelcelziekte beschadigen na verloop van tijd onherstelbaar. Een erg pijnlijk proces en daarom is er zoveel aandacht nodig voor deze nare ziekte en voor Wereld Sikkelcel Dag.

In je lichaam zit bloed, en bloed bestaat onder andere uit rode bloedcellen. Normaal zijn rode bloedcellen rond, maar bij Sikkelcelziekte zijn deze sikkelvormig. Oftewel gelijkend op een halve maan. Daar komt de naam dan ook vandaan.

Lees ook deze blog over je kind voorbereiden op een ziekenhuisbezoek

Wereld Sikkelcel Dag

knuffels voor Wereld Sikkelcel dag

Wereldwijd lijden ongeveer 30 miljoen mensen aan Sikkelcelziekte en elk jaar komen hier ook kinderen bij. Ik schreef al eerder dat 75% van deze kinderen zonder behandeling niet ouder dan 5 jaar wordt. In Nederland zijn er ook duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben.

Voor de behandeling wordt gebruik gemaakt van stamceltransplantatie of gentherapie en is er een kans op genezing. Maar hiervoor is onderzoek nodig! En daarvoor is aandacht en geld nodig, het doel is dan ook om in totaal 1 miljoen euro op te halen. Nijntje helpt mee om het Sikkelfonds dit doel te laten behalen.

Ambassadeur Nijntje

nijntje en nina wat een dag Wereld Sikkelcel Dag

Er is een nieuw kartonnen boekje Nijntje en Nina, beste vriendjes. Dit is speciaal ontwikkelt is voor het Sikkelcelfonds en Wereld Sikkelcel Dag. Het lieve boekje gaat over vriendschap. Nijntje en Nina spelen graag samen en gaan vaak bij elkaar logeren. Zelfs in hun dromen komen ze elkaar tegen. Een mooi boekje wat iedereen wel aanspreekt dus.

Boek Nijntje en Nina, beste vriendjes is vanaf nu al verkrijgbaar in de boekenhandel en online.

Ook zijn er speciaal Nijntje en Nina knuffels als mooie aanvulling. De knuffels hebben een sikkelvormige maan in hun handen als een symbolische verwijzing naar de ziekte. De opbrengst gaat naar het Sikkelcelfonds. De knuffels zijn vanaf Wereld Sikkelcel Dag te koop, vanaf 19 juni.

Wereld Sikkelcel dag

De knuffels zijn verkrijgbaar bij het Centraal Museum (Utrecht), bij de winkel Nijntje (Amsterdam en Maastricht) en bij bol.com.

Steun jij het Sikkelcelfonds en Nijntje op Wereld Sikkelcel Dag mee?

Er is ook Wat zie je, Nijntje? . Dit stevige kartonnen boekje daagt kinderen uit tot ontdekken en verrassingen door de stansvormen.

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.