Van peuterkamer naar kleuterkamer, een paar handige tips

Eerder schreef ik al de blog over de stap van babybed naar peuterbed. Een grote mijlpaal als jij jouw warme en liefdevol ingerichte babykamer moet gaan veranderen. Maar er is nog een vervolgstap lieve ouders en verzorgers: van peuterkamer naar kleuterkamer. Als jouw kindje naar de basisschool gaat verandert er namelijk weer een hoop. Deze blog geeft een paar handige tips en ik leg je wat behoeftes uit van je kindje.

Van peuterkamer naar kleuterkamer

Peuterkamer

Na het babyledikant is de stap naar een groot bed vaak enorm. Je kan dan ook kiezen voor een klein peuterbed, een meegroeibed of je gaat meteen voor een eenpersoonsbed. De afmeting van een normaal eenpersoonsbed is voor het matras 80×190. Klinkt groot hè na een babybedje? Daarom heb ik gekozen voor een meegroeibed. In het begin de veiligheid van een klein bedje, maar wel de mogelijkheid tot meegroeien want ze gaan hard die kinders. Van peuterkamer naar kleuterkamer is weer een volgende stap.

Aan de andere kant zit ik nu wel weer met een extra stap. Als je kind 4 wordt en naar school gaat veranderen de behoeftes heel erg. Dan is een peuter- of meegroeibed opeens weer te klein. Begrijp me niet verkeerd, een meegroeibed kan de afmeting van een eenpersoonsbed krijgen. Ik vind alleen de losse tussenstukken waarmee je het matras groter maakt niet fijn op volle lengte. Dus ik denk erover om een los matras te kopen zodat het één geheel is. Dat is mijn stap die ik maak van peuterkamer naar kleuterkamer; een goed matras!

Van peuterkamer naar kleuterkamer

Naast een fijn en ruim bed komt ook veel meer de behoefte tot een eigen ruimte. Eerst was het nog gezellig om in de woonkamer te spelen, nu opeens komt de vraag of er ook alleen gespeeld mag worden op de kamer. Bij ons is dat een lange trap op omhoog. Dit was echt even spannend in het begin, maar het ging eigenlijk al heel snel goed. Mijn dochter vond ons vertrouwen en de eigen ruimte erg fijn. Na een drukke schooldag even alleen de vertrouwde prikkels van haar kamertje. Met de komst van haar jongere zusje is het helemaal haar eigen rustplekje. Ook het samen mogen spelen met een klasgenootje is een stukje vrijheid wat ze echt nodig heeft. Van peuterkamer naar kleuterkamer heeft dus ook te maken met een stukje zelfstandigheid en vrijheid.

eigen tafeltje op de kamer

In het begin krijgen ze nog geen huiswerk, maar een eigen tafeltje of plekje tot tekenen, schrijven en creativiteit is wel handig. Vaak willen kinderen wat ze geleerd hebben op school, thuis nadoen. Geef ze vooral deze ruimte! Het hoeft niet ruim te zijn, zolang ze maar lekker recht kunnen zitten met een tafeltje. Verder zou ik wel zorgen dat het speelgoed goed opgeborgen kan worden. De kamer moet een plek van slapen en rust zijn. Dus als het avond is moet alles weer fijn opgeborgen zijn. Anders blijft het uitnodigen tot spel. Van peuterkamer naar kleuterkamer; een eigen tafel en opbergen van speelgoed is ook een tip van mij hiervoor.

Bed en relaxplek

Ik had het eerder al over het bed. Er zijn nog een paar dingen waar je aan moet denken als je van peuterkamer naar kleuterkamer gaat. De jonge kinderen kunnen opeens veel in de nacht gaan plassen. Dit kan spanning, even wennen aan de verandering, of gewoon een fase zijn. Bescherm je mooie matras dus goed! Dit kan met wegwerpmatjes of met een matrasbeschermer die je kan wassen. Wij hebben wegwerpmatjes en dat werkt prima en beschermt goed. Je hebt deze met of zonder stickers tegen het eventuele verschuiven.

Van peuterkamer naar kleuterkamer

Ook komt het moment eraan dat er eens een keer iemand blijft slapen, of dat je kindje een nachtmerrie heeft. Misschien is er wel een onverwachte logé of mag een broertje of zusje in bed mee slapen. Zeker met weinig kamers of ruimte is het interessant om daarvoor wat ruimere matrassen 90×190 te nemen. Zo kan je makkelijk naast je kind erbij liggen, of er kan überhaupt nog wat makkelijker iemand erbij. Doe wat gezellige kussentjes erop en je hebt een heerlijk chill en lounge plekje. Van peuterkamer naar kleuterkamer; ben bewust van de verschillende maten matrassen! Wat is voor jullie handig?

Mijlpaal van peuterkamer naar kleuterkamer

De mijlpalen houden niet op lieve ouders en verzorgers. Maar hier bij MamaScrapelle helpen we jullie graag met voorbereiden en nadenken. En daarmee hopen wij het een stukje makkelijker voor jullie te maken. Van peuterkamer naar kleuterkamer kan door een paar simpele aanpassingen al gedaan worden zoals ik hierboven beschrijf. Denk goed na wat passend is binnen jullie situatie!

Footer3
Selena
Delen is enorm lief

Selena

Hoi ik ben Selena en met veel liefde deel ik mijn blogs en recepten op Good Mood Mama. Mijn digitale thuis vol happy vibes voor een good mood. Ik ben een mama van 2 meiden, werk met kinderen en heb 1001 interesses. Ik noem mezelf bewust omdat ik nadenk over alle keuzes die ik maak. Dat betekend soms wel en soms ergens niet ergens voor kiezen. Leuk om nu onderdeel te zijn als gastblogger hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.