Skip to Content

Haags Openbaar Vervoer Museum, een leuk uitje in Den Haag

In Den Haag kan je er niet om heen, de trams. Ze vertegenwoordigen het Haags straatbeeld al vele jaren. Net zoals de tramrails, waar menig toerist voor gewaarschuwd wordt als deze gaan fietsen. Waarom? Ik denk dat iedereen die wel eens een aanvaring heeft gehad met tramrails en fietsbanden, een met pijn vertrokken gezicht trekt. Dat is niet fijn! Het Haags Openbaar Vervoer Museum is een ode aan trams en een erg leuk uitje.

remise Haags Openbaar Vervoer Museum is een leuk uitje in Den Haag, met en zonder kinderen. Met museum en ritje in een oude tram. Stempelen maar
Haags openbaar vervoer museum

Museum en ritjes

Het Haags Openbaar Vervoer Museum is in de oude remise dichtbij het Hollands Spoor. Ideaal dus voor als je van buiten Den Haag komt. Met diverse trams vanaf het Hollands Spoor ben je binnen twee haltes bij het museum. Het is vrij recent opgeknapt en ziet er mooi en verzorgd uit. Verwacht geen groot museum. Verwacht wel enthousiaste en passievolle vrijwilligers met een grote liefde voor hun museum en trams. Het leukste vind ik de tramritjes in oude trams. In diverse modellen maak je diverse ritjes door Den Haag heen. Het is onwijs tof om in zo’n oud trammetje door de stad te pingen.

Ze zijn allemaal ontzettend mooi opgeknapt en onderhouden en een ritje is een echt feestje. Er zijn diverse ritjes en online bestel en reserveer je tickets. Let op, zeker in deze coronatijd, kan je alleen nog online kopen en bestellen. Dus raadpleeg altijd de website voor welke ritjes er plaatsvinden vanuit het Haags Openbaar Vervoer Museum. Een kaartje geeft toegang tot het museum plus een tramritje! Voor volwassenen is dat bij schrijven van deze blog 6.- en voor kinderen (4-12 jaar) is dit 3.-

Specials

Het is een klein en gezellig museum en er is een ruimte boven die beschikbaar is voor speciale gelegenheden. Een erg toffe locatie voor bijvoorbeeld een feestje! Ook kan je een tram huren voor een speciale gelegenheid. Zo zijn mijn ouders getrouwd in een oude tram. Mijn vader heeft ook een passie voor trams, en na hun ja-woord zijn we in een oude tram door Den Haag gaan rijden. Dit was echt heel leuk om te doen. Sneller kom je niet door de stad op toffe plekken. Het Haags Openbaar Vervoer Museum biedt ook een leuk kijkje in ‘vroegah’. Zo heb ik aan mijn dochters de stempelautomaten kunnen laten zien. En uitgelegd dat je zones moest tellen alvorens te stempelen. (Hoeveel lezers kennen dit nog?)

Vrijwilligers tram museum Den Haag

Het Haags Openbaar Vervoer Museum wordt geheel gerund door vrijwilligers. In het museum, de trambestuurders en alle anderen die actief zijn. Dat maakt voor mij dat de passie en liefde voor het museum en de trams echt voelbaar is. Je mag vrij rondlopen, maar er is altijd wel iemand die iets leuks kan vertellen. En er is voldoende plek voor toffe foto’s. Er is ook een kleine horeca gelegenheid in het museum en een winkeltje. Denk aan leuke hebbedingetjes en frisdrank en chipjes.

Het tram Museum is echt picobello verzorgd en heel goed onderhouden. Zoals gezegd heeft mijn vader een passievol hart voor trams. Als je de 905 ziet, dan staat die daar dankzij hem! Hij heeft ooit de oude versie van deze tram voor het symbolische bedrag van één euro (gulden denk ik zelfs nog) gekocht. En deze vervolgens helemaal opgeknapt en gerestaureerd en terug geschonken aan het museum. Dus daar zijn we uiteraard ook naar gaan kijken, mijn dochters vinden het erg tof dat hun opa een tram ‘gebouwd’ heeft :).

Praktisch Haags Openbaar Vervoer Museum

Het museum is van april tot en met oktober elke zondagmiddag van 12.30 tot 17.00 uur geopend.
Kaartjes zijn nu alleen online te koop

 • Museum en geplande tramritjes zijn alleen op zondag geopend vanaf 12:30
 • Plan en koop online je tickets, aan de deur kan dit niet
 • Op dit moment van bloggen moet je in de tram zelf een mondkapje dragen, in het museum zelf is genoeg ruimte om veilig zonder mondkapje te lopen
 • Er is een toilet, invalide toilet en verschoonruimte aanwezig (schoon en verzorgd!)
 • Kinderwagen kunnen achterblijven als je een tramritje gaat maken
 • Er is een kleine horeca gelegenheid
 • Je kan maximaal 3 uur blijven in het museum plus een tramritje erbij
 • Heel goed bereikbaar met openbaar vervoer en heel dicht bij Hollands Spoor
 • Er zijn ontsmettingspunten aanwezig

Het personeel van het Haags Openbaar Vervoer Museum is vriendelijk en behulpzaam. Maar je kan dus ook lekker je eigen gang gaan. Wel een kleine aantekening.. Het invalide toilet/verschoonruimte is lekker ruim en schoon. Maar er hangt een knalrood touwtje. Dit is gangbaar en voor noodgevallen. Maar laat je kind hier niet aan trekken want dan gaat er een alarm af. Het moment dat ik dit alarm hoorde wist ik het gewoon. En ja hoor, daar kwam mijn dochter met mijn man, met een verhit hoofd uit het toilet. Die kleine dondersteen had dus aan het koordje getrokken. Een primeur voor ze, en voor mij ook als moeder. Mijn oudste dochter deed dat soort dingen nooit. Dus mocht je naar aanleiding van deze blog gaan, geef dan maar aan dat je bent gewaarschuwd voor het rode alarmkoord in de wc.

Fijne dag in Haags Openbaar Vervoer Museum

Wij hebben ons ongeveer 2 uur weten te vermaken in het Haags Openbaar Vervoer Museum. We hadden een ritje van ongeveer 45 minuten en hebben nog wat gedronken en chips gegeten in de horeca gelegenheid. Mooi eerste schaammoment als moeder zijnde met het alarmtouwtje, en we zijn wat toffe familiefoto’s rijker. Het is ideaal om te combineren met iets anders in Den Haag, of neem een langer ritje. We zijn als familie leuke herinneringen rijker dankzij dit toffe bezoekje!

 • Website
 • Adres: Parallelweg 2242525 NL Den Haag
 • Bereikbaar met de HTM-lijnen 9, 11 en 12 (halte Wouwermanstraat)

Check ook eens de Hoftrammm voor een unieke culinaire rit door Den Haag!

Handige linkjes

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heidie

Friday 6th of August 2021

Leuk, die blog over het Haags Openbaar Vervoer museum. Toevallig ga ik binnenkort 2 dagen met mijn dochter naar Den Haag en we zijn er op een zondag. Zeker een leuk idee om een bezoek te reserveren voor het museum en dat ritje te maken met zo'n mooie oude tram.

Selena

Sunday 8th of August 2021

Ja echt heel leuk om te doen! Ook als het regent toch een leuk uitje ;) ~ Selena

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.