Zandsculpturen van Rien Poortvliet Garderen

Afgelopen week gingen wij op zoek naar heel veel kabouters. Kabouters op appels, kabouters van zand en kabouterbeelden. Wij gingen naar de Zandsculpturen van Rien Poortvliet bij de beeldentuin in Garderen. Een ontzettend leuk uitje om te doen voor jong en oud. Ik mag 4 kaarten weggeven dus lees gauw mee! 

Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen

Rien Poortvliet was een Nederlands illustrator, tekenaar en kunstschilder. Nadat hij jaren boeken van onder andere Godfriens Bomand had geillustreerd besloot hij om hier zelfstandig mee verder te gaan. Hij was een hartstochtelijke jager en zijn vele boeken staan dan ook vol met natuur tekeningen en aquarellen.

 

Poortvliet zag zichzelf als tekenend verteller. Zijn tekeningen deden het verhaal waar hij af en toe een korte zin toevoegde voor extra uitleg.

kabouters garderen rien poortvliet

Jachttekeningen

Het eerste boek van Rien Poortvliet is Jachttekeningen. Vrij snel in het eerste gedeelte van de tentoonstelling in de beeldentuin beleef je je diep in het bos.

kabouters garderen rien poortvliet kabouters garderen rien poortvlietkabouters garderen rien poortvliet

Zandsculpturen van Rien Poortvliet

Buiten vind je heel veel zandsculpturen van Rien Poortvliet die over bekende werken gaan en over wat hij allemaal heeft meegemaakt in zijn leven. Ze zijn stuk voor stuk prachtig gemaakt en je kan er uren naar kijken en over verbazing hoe de zandkunstenaars dit allemaal voor elkaar hebben gekregen.

 

Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen  Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen Zandsculpturen van Rien Poortvliet Garderen  Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen Zandsculpturen van Rien Poortvliet Garderen

Kabouters Rien Poortvliet

kabouters garderen rien poortvlietkabouters garderen rien poortvliet

Rien Poortvliet is vooral bij mij bekend om zijn vele illustraties van kabouters. Zelf ben ik groot geworden met de verhalen van David de kabouter. En toen wij een aantal jaren geleden op een markt dit boek zagen liggen van Rien Poortvliet namen wij hem direct mee.

David de kabouter

David de Kabouter is een oorspronkelijk Spaanse tekenfilmserie (originele titel: David el gnomo), gebaseerd op de kabouterboeken van Rien Poortvliet (illustraties) en Wil Huygen (verhaal). Het is een productie in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds. De eerste twee seizoenen van de tekenfilmserie gaan over de avonturen van Dokter David en zijn vrouw Lisa. In het derde seizoen krijgt Rechter David de hoofdrol, altijd vergezeld door zijn rechterhand Daan.

bron: Wikipedia

David de kabouter

David de Kabouter en Swift redden twee herten die vast zitten met hun geweien. Een bekend tafereel uit de kinderserie!

David de kabouter

Ook dit tafereel is te zien in de wereld van Rien Poortvliet in Garderen!

Spreekwoorden en gezegden:

kabouters garderen rien poortvliet

Binnen zijn er prachtige zandsculpturen gemaakt van 41 spreekwoorden en gezegden. Je kunt hier mee doen aan een wedstrijd door op zoek te gaan naar de missende woorden en de spreekwoorden en gezegden te raden. Wij vonden dit erg leuk om te doen en helemaal omdat wij er sneller door heen gingen als een aantal bejaarde mensen die er soms wat moeite mee hadden.

Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen

Overigens zijn dit niet de enige gezegdes die je tegen komt bij de zandsculpturen van Rien Poortvliet. Bij de entree van de beeldentuin vind je namelijk heel veel appels met tekeningen

appel spreuk rien poortvliet garderen appel spreuk rien poortvliet garderen appel spreuk rien poortvliet garderen

De appels hebben grappige tekeningen met superleuk gezegdes. Hier zie je er een paar die je tegenkomt maar er zijn er nog veel meer!

appel spreuk rien poortvliet garderen appel spreuk rien poortvliet garderen appel spreuk rien poortvliet garderen

Horeca

Er zijn twee horeca gelegenheden bij de Zandsculpturen van Rien Poortvliet. Wij raden aan om binnen na de spreekwoorden en gezegden wat te nuttigen in het zelfbedieningsrestaurant de Plattelands Preuverie.  en dan voor de tv te gaan zitten. Hier kun je in leuke korte filmpjes zien hoe ze 3 maanden lang van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat bezig zijn geweest om de vele zandsculpturen en schilderingen af te krijgen.

kabouters garderen rien poortvliet

Uiteraard kun je ook wat nuttigen bij Lunchroom de rozentuin

Voor kinderen:

speeltuin garderen Zandsculpturen Rien Poortvliet Garderen

Voor kinderen is er een leuke speeltuin waar ze even hun energie kwijt kunnen en buiten kunnen ze met de monorail over de prachtige zandsculpturen van Rien Poortvliet rijden om alles van op hoogte te kunnen zien. Ook kun je ze natuurlijk op zoek laten gaan naar alle kabouters die zich hebben verstopt!

De tentoonstelling is te zien tot en met 29 oktober 2016 en kinderen tot en met 5 jaar zijn gratis. 6 t/m 12 jaar is €4,50 ( online €4,05) en vanaf 13 jaar betaal je €9,50 aan de kassa (online €8,55) Parkeren is gratis.

Winactie:

Winactie zandsculpturen Rien Poortvliet

Ik mag 4 kaarten weggeven voor de zandsculpturen van Rien Poortvliet in Garderen.

  • Laat hieronder of op dit bericht op Facebook weten wat jouw mooiste herinnering is aan Rien Poortvliet.
  • Wij waarderen het heel erg als je het bericht op Facebook een Like geeft of deelt.
  • En volg je Mamascrapelle al op Facebook, Twitter en/of Instagram?

 

Disclaimer

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

12 Responses

  1. Rien Poortvliet daar ben ik groot mee geworden. Begonnen met het kabouterboek en later naar de mooie paarden boeken. Uren heb ik hier samen met mijn vader van zitten genieten en genieten wij er nog steeds van

  2. Ik ken alleen de tekenfilms van david de kabouter die ik vaak als kind keek op tv.Het lijkt mij leuk om met mijn kinderen kennis te laten maken met de kabouters d.m.v. zandsculpturen in Garderen.

  3. Mijn herinnering : Toen ik nog op de lagere school zat een werkstuk over Rien Poortvliet geschreven. Het mooiste was zijn brief met een poster toen ik een brief gestuurd had met het verzoek om informatie voor mijn scriptie. Nu bijna al zijn boeken bij ons in de kast en lees ik de boeken over de kabouters met mijn eigen kinderen.

  4. Mijn herinnering is :dat ik samen met mijn broertje en zusjes op zondagochtend naar David de kabouter keek, terwijl wij aan het smikkelen waren van onze boterham. Mijn mama nam het altijd op, zodat wij hiervan konden genieten.

  5. Mijn herinnering is :dat ik samen met mijn broertje en zusjes op zondagochtend naar David de kabouter keek, terwijl wij aan het smikkelen waren van onze boterham. Mijn mama nam het altijd op, zodat wij hiervan konden genieten. Het zou super leuk zijn als we hiervan nog eens kunnen genieten door middel van deze sculpturen, maar dit keer met onze eigen kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.