WK zandsculpturen op het Lange Voorhout

Ben jij al wezen kijken bij het WK zandsculpturen op het Lange Voorhout? Zo nee wees gerust de zandsculpturen staan er nog tot en met 19 augustus dus tijd zat! Afgelopen maandag zijn topartiesten uit landen als Japan, Mexico, Rusland en de VS begonnen met het bouwen van de fraaiste kunstwerken van zand. 

WK Zandsculpturen op het Lange Voorhout

Woensdag 13 juni maakt de vakjury de WK zandsculpturen bekend, waarna de zandsculpturen nog tot en met 19 augustus gratis – en ’s avonds spectaculair verlicht – te bewonderen zijn.

Het is voor het eerst dat het driejaarlijkse WK Zandsculpturen in Nederland plaats vindt. Natuurlijk is dit internationale topevenement onderdeel van Feest aan Zee, het succesvolle themajaar waarmee Den Haag tweehonderd jaar badcultuur viert.

In totaal worden bij het wereldkampioenschap negen zandsculpturen gecreëerd, waarvan er acht deel uitmaken van de officiële wedstrijd. Nederland is als gastland uitgesloten van de wedstrijd.

WK zandsculpturen
Fotocredits: Den Haag Centraal

Wel maakt Maxim Gazendam, Nederlands en Europees kampioen Zandsculptuur, een speciaal aan Scheveningen opgedragen sculptuur.

200 jaar aan zee, zand en …

WK zandsculpturen
Fotocredits: Kidsproof

Het thema van het WK zandsculpturen  is ‘200 jaar zee, zand en …’ De zandkunstenaars vertalen dit thema in een breed palet van ontwerpen, die uiteindelijk een tentoonstelling van bijzondere zandkunst zal opleveren. De artiesten laten zich inspireren door o.a. Van Gogh, Dali, Picasso, Nederlandse tolerantie en nieuwe dimensies in kunst en wetenschap.

De acht landen die aan de officiële wedstrijd deelnemen zijn Ierland, Groot-Brittannië, Japan, Rusland, Mexico, Tjechië , Singapore en de Verenigde Staten. Topartiesten uit deze landen creëren elk een sculptuur van 40.000 kilo speciaal zand. Bij elkaar is dat 360.000 kilo speciaal zand dus in de binnenstad van Den Haag. WOW.

Artiesten aan het werk

Van maandag 4 t/m dinsdag 12 juni kunnen bezoekers de artiesten van 9.00 tot 18.00 uur van dichtbij aan het werk zien en volgen hoe de zandsculpturen stap voor stap tot stand komen. Een creatief proces dat net zo interessant en spannend is als het eindresultaat. Om het bezoek in de avonduren nog specialer te maken, lichten professionele kunstenaars de sculpturen op een artistieke manier uit. Dit geeft de kunstwerken in het donker extra dimensies.

Heb je vandaag dus nog niks te doen en je wilt even de benen strekken ga dan zeker even naar Den Haag naar het Lange Voorhout. Vanaf het station is het Lange Voorhout goed aan te lopen. Het WK Zandsculputren is ter hoogte van het Malieveld.

Op woensdag 13 juni beoordeelt de vakjury, die bestaat uit professionals uit de wereld van kunst en musea, de acht zandsculpturen. Om 15.00 uur maakt juryvoorzitter Maya Meijer de nieuwe wereldkampioen bekend. Deze krijgt geen geldprijs, het gaat om de eer!  Aansluitend verricht de Haagse burgemeester Pauline Krikke de officiële opening van de tentoonstelling, die tot en met 19 augustus gratis toegankelijk is. Maandag 20 augustus worden de sculpturen verwijderd. Het speciale zand wordt hergebruikt in de bouw.

Misschien leuk om te weten

Het WK Zandsculpturen wordt georganiseerd door de World Sand Sculpting Academy (WSSA) en de Stichting Zandkunst Nederland. Directeur van de WSSA is Marcel Elsjan of Wipper, de oprichter van de Zandacademie. Sinds 1991 organiseert deze academie grootschalige zandsculptuurevenementen in binnen- en buitenland. Het is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van zandsculptuur en internationaal kenniscentrum op dit vlak.

grootste nachtwacht ter wereld

WIl je na deze zandsculpturen nog meer bewonderen vergeet dan niet om naar Garderen te gaan waar je in de beeldentuin nog steeds meesterwerken van zand kunt bewonderen!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.