Winter voorleesboeken

Ondanks dat het niet sneeuwt en vaak de zon schijnt is het toch echt winter en daar horen ook de winter voorleesboeken bij. Ik merk zelf dat ik wel wat terughoudend ben met sommige boekjes omdat er  geen sneeuw ligt en in bijna elk prentenboek wel een sneeuwpop voorkomt. De kinderen hebben er echter totaal geen last van dat het voorleesboek niet overeenkomt met de staat van het weer buiten. Wat oudere kindjes roepen dat het buiten herfst of lente is.

Winter of herfst of lente?

Ja het is best lastig voor de kinderen om nu goed te snappen welk seizoen het is. Sommige bomen/struiken staan in bloei, de narcissen staan in de bloei langs de kant en tegelijkertijd zie je sneeuwklokjes buiten. Het regent heel veel en af en toe valt er wat hagel en 1 keer hebben wij hier in Delft wel 20 sneeuwvlokken gehad die gelijk weer opgelost waren op de warme grond.

Ondanks dit alles en op verzoek van de kinderen lees ik toch regelmatig uit de winter voorleesboeken voor. Ook heb ik er een paar gehuurd bij de bibliotheek en die laat ik graag aan jullie zien!

Winter voorleesboeken

Allereerst beginnen we bij 2 favorieten van de kinderen. De winter voorleesboeken van Woezel en Pip.

Woezel & Pip Sneeuwpret

Woezel en Pip sneewpret

In dit leuke verhaal van Woezel en Pip lopen de hondenvriendjes in de kou en vragen zich af waarom er geen sneeuw ligt. De wijze varen blaast een wolkje en stuurt deze naar boven om te vragen waar de sneeuw blijft. Ondertussen krijgen de dierenvriendjes ijsvrij en gaan ze schaatsen. Plots begint het te sneeuwen en volgt er een sneeuwballen gevecht. Ze ontdekken een eenzame sneeuwpop en besluiten een vriendje voor hem te maken.

Woezel en Pip brrr wat is het koud

Een erg leuk boek waarin toch even wordt aangestipt dat ondanks dat er geen sneeuw ligt het toch echt winter is. Deze zin benadruk ik altijd extra en zeg ook tegen de kinderen dat het hier net als in de tovertuin ook winter is zonder sneeuw.

Uitgeverij: Leopold

Verkoopprijs: sneeuwpret kost €5,00 bij Bol

Woezel en Pip Brrr wat is het koud

Woezel en Pip brrr wat is het koudWoezel en Pip brrr wat is het koud

Dit boekje was een uitgave bij Olvarit. Het is een leuk klein kartonnen boekje wat de kinderen hier zelf mogen lezen. Woezel en Pip spelen buiten in de sneeuw en treffen Vlindertje, Pietje en Molletje aan die het heel erg koud hebben. De hondenvriendjes nemen ze mee naar hun hok waar ze lekker warm kunnen zitten.

Bobbi in de winter

Dit boekje huurden wij bij de bibliotheek.

Bobbi in de winter

Bobbi is echt een van de favorieten van de kindjes. In duidelijke zinnen van 4 regels lezen we mee met de avonturen van bobbi in de sneeuw. Met de slee op pad maakt hij een sneeuwpop, geeft hij de vogels eten, maakt hij lekker ijs met Ella en hij leert schaatsen! Thuis lekker erwtensoep en een boekje lezen bij de kachel voor hij gaat slapen.

Bobbi in de winter

Uitgeverij: Kluitman Alkmaar B.V.

Verkoopprijs: Bobbi in de winter kost €7,50 bij Bol

Nijntje in de sneeuw

Nijntje in de winter

Lieve kleine nijn kleedt zich warm aan om naar buiten te gaan. Ze speelt met de slee, schaatst en maakt een sneeuwpop. Dan vindt ze een zielig koud vogeltje en maakt een huisje voor hem. Ook hier in dichtvorm met 4 regels zoals we gewend zijn van Dick Bruna.

Nijntje in de winter

Uitgeverij: Mercis publishing B.V.

Verkoopprijs: Nijntje in de sneeuw kost €5,95 bij Bol

Kaatje in de winter

Ook deze huurden wij bij de bibliotheek

Kaatje in de winter

Nu de kinderen wat ouder worden beginnen ze de boeken van Liesbet Slegers erg leuk te vinden. De avonturen van Kaatje en Karel sluiten goed aan bij de peuterleeftijd.

Kaatje kleedt zich warm aan en gaat naar buiten. Hier ontdekt zij van alles. De bomen zijn kaal, als je blaast komt er een wolkje uit je mond, de vogeltjes hebben eten nodig en van sneeuw kun je sneeuwballen en een sneeuwpop maken. Samen met broertje Bas mag ze op de slee. Eenmaal thuis krijgt ze een loopneus van de kou en trekt ze snel warme kleren aan. Na het eten nog even spelen en dan is het tijd om naar bed te gaan. Slaap zacht daarbuiten, mooie sneeuwman.

Uitgeverij: Clavis

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!