Winactie Matzes en Paastradities

Iedereen krijgt van huis uit tradities mee. Dat is vaak cultuur en regio gebonden. Zo waren de paastradities tussen manlief en mij toen wij elkaar leerden kennen heel erg anders. Mijn paastradities met katholieke invloed waren totaal verschillend van zijn paastradities met Twentse invloeden.

Paastradities

Iedereen die Pasen viert heeft in elk geval 1 ding gemeen. Er worden eieren gegeten! Kippeneieren, kwarteleieren, chocolade eieren in allerlei verschillende smaken en groottes. Mijn zwager heeft niks met eieren, maar met Pasen eet hij ze vanwege de tradities wel. Zelf eet ik bijna geen chocolade eieren vanwege de suiker en melk wat er in zit, maar een gekookt of gebakken eitje vind ik altijd erg lekker.

Pasen in Boekelo

De eerste keer dat ik met manlief mee ging om Pasen te vieren met de familie keek ik mijn ogen uit. Een redelijk sober gedekte tafel waar nauwelijks brood werd gegeten. Nee eieren! Daar aten ze er heel veel van. Dat jaar hield ik mij nog in omdat ik geen idee had hoe ik mij als ‘schoondochter’ moest gedragen in Boekelo. Twente heeft toch hele andere gebruiken dan Zuid- Holland. De strijd  ging dan ook duidelijk tussen manlief en mijn zwager die elk zo 9 eieren weg aten. En dan werden ervoor ook nog kwarteleieren gegeten. Pff..

twents eieren eten pasentwents eieren eten pasen

Het jaar erop durfde ik vol de strijd mee te gaan en aten wij met zijn drieën ieder, schrik niet, 17 eieren. En het gekke was, afgezien van verrotte luchten uit mijn darmen had ik nergens last van gekregen.  Daarna heb ik dit niet meer gedaan trouwens. Leuk zo’n eiereetwedstrijd maar mijn zwager wil perse winnen en gaat door tot hij zelf ten onder gaat geloof ik haha. Hij lust namelijk echt de gekookte eieren niet en spoelt ze weg met lepels fritessaus en sloten koffie.

paasvuur twente paastradities

Daarna wordt er genoten van het paasvuur waar de hele gemeenschap naar komt kijken. Weken van te voren wordt al het groen gesprokkeld om een mooi groot paasvuur te krijgen. Erg gezellig.

Pasen in Den Haag

Zelf ben ik groot gebracht met andere paastradities zoals uitgebreide gedekte tafels en eieren verven. Harde broodjes, zachte broodjes, warme broodjes, geschilderde eieren koud, warme gekookte eieren, gebakken eieren, paasstol en Matzes.

Verschillende vleeswaren, kaassoorten, zoet beleg, honing, bruine basterdsuiker, thee, sinaasappelsap en ga zo maar door.

paasontbijt matzes paasontbijt matzes paastradities

Na een uitgebreid ontbijt doen we dan spelletjes of maken een lekkere wandeling in Clingendael of het strand. Om vervolgens met het avondeten weer uitgebreid te eten vaak. Uiteraard met gerechten met eieren erin verwerkt.

paasontbijt matzes

Dochterlief is ook dol op eieren. Zo at zij vorig jaar in Boekelo 4 kwarteleieren en nog een gekookt ei. Thuis eet ze in het weekend en soms doordeweeks ook lekker een eitje. Ze vindt dat verrukkelijk! Van de week heb ik haar kennis laten maken met de Matzes. Iets wat ik altijd elk jaar met Pasen eet en echt heerlijk vindt om mee te variëren.

matzes met honingmatzes gezond

Je kunt eindeloos variëren met Matzes van Hollandia  en zelf eet ik ze altijd met honing. Traditie is natuurlijk met bruine basterdsuiker maar je kunt er ook heerlijk wat gezonds van maken met een plakje kaas komkommer en tomaat. of een lekker plakje vleeswaren of met een plakje zalm.

Je zou er zelfs een chocodip op kunnen maken met lekkere noten en zaden. Kinderen vinden ze ook heerlijk met fruithagelslag of chocolade vlokken. Eigenlijk is niks te gek.

Matzes zijn er in groot formaat naturel en volkoren, maar ook de kleine rondjes die ook in een versie met Spelt te verkrijgen is. In het handige bewaarblik blijven de kleine Matzes lekker vers en knapperig. Al krijgen ze bij mij vaak de kans niet om oud te worden.

Winactie:

winactie matzes

Ik mag een doos vol met Matzes en bruine basterdsuiker weggeven aan een van mijn volgers.

Laat hieronder een reactie achter met jouw paastraditie en dat je dit leuke pakket wilt winnen. Dit bericht liken of delen op Facebook vind ik erg leuk maar is niet verplicht.

Meedoen kan tot en met zondag 6 maart. Dan heb je het pakket op tijd binnen voor de Pasen!

Disclaimer

 

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

12 Responses

 1. Wat een leuke blog!!
  Ik moet er niet aan denken zo veel eieren op te eten hihi. Stoer van je zwager dat ondanks dat hij ze niet lust gewoon wel die wedstrijd doet. Is hij de rest van de dag niet misselijk?
  Mijn “vroegere” paastraditie was eigenlijk ook zoals jij hem omschreef kwa ontbijt tafel, en als ik die foto’s zo zie dan zou ik zo graag willen aanschuiven.
  Wat ik nog steeds elk jaar te leuk vind is paas eieren zoeken, ondanks dat ik bijna 30 ben vind ik dat nog erg leuk. Wie weet kan ik er dit jaar een wedstrijd van maken met man lief 🙂
  Masters, heb ik al heel lang niet meer gegeten, wij aten ze vroeger met gewoon witte suiker.
  Wie weet koop ik toch maar weer is een klein pakje om weer is te proberen.
  Groetjes Renate

 2. Wat leuk om te lezen! Wij hebben hier in huis onze eigen paastraditie. Daags voor Pasen gaan we eieren “schilderen” met viltstiften. Dat gedoe met verf… En dan ‘s avonds gaan de kinderen de versierde eieren verstoppen die ze dan de volgende ochtend weer gaan zoeken. En geloof het of niet, dat is echt een ware speurtocht, want ze kunnen nooit onthouden waar ze de eieren hebben verstopt. Chocolade eieren zoeken we ‘s middags bij opa en oma in de tuin (ongeacht het weer)
  Oh ja, en ik maak graag kans op dit lekkere paaspakket!

 3. Helemaal leuk! 😀 Alhoewel de paasdagen niet mijn favoriete feestdagen is het zeker genieten die extra 2 dagen vrij… Alhoewel ik geloof ik 1e paasdag mag werken.. Wat een leuke blog, leuk hoe iedereen zo zijn eigen ‘tradities’ heeft. Wij doen altijd smorgens vroeg de paaseieren verstoppen, en dan mogen de kids ze opzoeken.. Daarna een gezellig ontbijt, smiddags naar de familie om een eieren-wedstrijd de houden. Rauwe eieren overgooien en sjah wie de meeste eieren heel heeft wint! 😉 Altijd leuk een spelletje haha.
  Ik doe graag mee met jou leuke actie, lekker voor bij het paasontbijt!
  Groetje

 4. Haha, leuk om te lezen hoe het bij andere mensen gaat. Wij doen tegenwoordig alleen een Paaslunch met gekleurde eitjes. Lekker uitgebreid met speciaal tafellaken en versiering etc.
  Vroeger toen ik nog bij mijn ouders woonde ging dat heel anders.
  Witte donderdag, goede vrijdag, stille zaterdag en Paaszondag naar de Kerk, soms met mijn ouders en soms met school. En dan was er ook nog iets met Palmpasen.
  Op Paaszondag mochten we eieren zoeken en kwam de Paashaas ook nog aan de deur met eitjes van de buurtvereniging. Dan met mijn broertjes “eitjes koppen” en wie het eitje van de ander tikte, die had gewonnen.
  De rest van de dagen zaten we met heel de familie bij Opa en Oma, en dan aten we taart met koffiecreme en hagelslag die opa had gebakken.

  Ik doe heel graag mee voor dit pakket!

 5. Leuk om te lezen. Wij aten thuis ook matzes. Lang niet meer gehad nu eten we met Pasen eieren en broodjes. Zou leuk zijn om mijn eigen kinderen ook matzes te leren kennen

 6. wat een leuke winactie, ik waag een kansje!
  Met pasen gaan we nog allemaal naar opa en oma en die verstoppen chocolade-eitjes in de tuin.
  Ook al zijn alle kleinkinderen boven de 12…. we vinden het nog steeds superleuk.
  En daarna de paasbrunch met de hele familie, gezellig!
  Daar zou dit mooie pakket ook goed bij te pas komen trouwens…..
  duim duim duim en groetjes van Riekie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.