Wereld alfabetisering dag challenge

Ik schrijf wat af in de boekjes van de gastkindjes en ik tik wat af met het schrijven van blogs. Hier sta ik niet eens bij stil want ik vind het makkelijk en leuk om te doen. Maar wist je dat Nederland 250.000 analfabeten heeft! en 1.3 miljoen laaggeletterden. Hier schrok ik best van! Door Viking werd ik uitgenodigd om mee te doen aan een kalligrafie challenge ten behoeve van de Wereld alfabetisering dag. 

Wereld alfabetisering dag

Vandaag staan wij stil bij het feit dat er zoveel analfabeten en laaggeletterden in ons land wonen. En nee dit zijn heus niet alleen allochtone mensen, ook gewoon Nederlandse mensen kunnen moeite hebben met lezen.

Voorlezen en zelfstandig lezen

Een kind dat 15 minuten per dag wordt voorgelezen of zelf leest, leest 55x zo veel woorden per jaar dan een kind dat slechts 5 minuten per dat met lezen bezig is.

Zelf lees ik als gastouder heel wat boekjes voor. Minimaal 15 minuten bij een van de eetmomenten en vaak ook nog tussendoor. De kinderen vinden het gezellig en ik vind het leuk om zo levendig mogelijk voor te lezen.

Onze dochter heeft een zeer ruime woordenschat voor haar leeftijd en ik denk dat dit deels te wijten is aan het feit dat ik veel voorlees maar ook veel praat met de kindjes.

Ik hoop ook heel erg dat onze dochter net zo’n boekenwurm wordt als dat ik was als klein kind en zo ook mijn moeder.

Kalligrafie challenge

Omdat het soms niet begrijpelijk is voor mensen die geen moeite hebben met lezen en schrijven waarom dit nou zo moeilijk kan zijn stuurde Viking mij een kalligrafie pakket toe en nodigde mij uit om mee te doen aan een challenge.

Ik dacht echt hoe moeilijk kan het zijn voor zo’n creatieveling als ik. Stuur maar op. Nou zo makkelijk was het nog niet….

Oefenen oefenen oefenen

In eerste instantie had ik al direct ruzie met de vulpennen. De inkt werd niet goed opgenomen en ik bleef van bovenaf vullen.

wereld alfabetisering dag

De derde avond presteerde ik het zelfs om mijn hele hand groen te krijgen en nee dat gaat er niet makkelijk af met handzeep of terpentine. Afijn het slijt wel weer haha

inkt op hand

In het pakket wat ik ontving zat ook een voorbeeld/leerboekje over kalligrafie in. Ik besloot wat woorden na te schrijven om te kijken welke stijl mij het beste zou liggen.

kalligrafie kalligrafie

Zo ontdekte ik een typische beginnersfout met kalligraferen. Gelukkig ik ben normaal dacht ik nog haha

kalligrafie

Mijn eigen schrijfstijl

De tweede avond dat ik weer oefende besloot ik met lijntjes te werken schrijven. Dat ging al een stuk beter en ik oefende ook wat verschillende krullen en lussen van de h,f en y.

kalligrafie kalligrafie

Vervolgens werden vandaag alle schriften van de kinderen volgeschreven op de kalligrafie manier. Maar ohw wat is dat moeilijk. Het kost echt heel veel tijd en het is zo makkelijk om weer in je normale schrijfstijl over te gaan. Het staat wel veel chiquer in de overdrachtschriftjes van de gastkinderen, maar het kost echt veel tijd dat is jammer.

Zouden analfabeten of laaggeletterden het zonde van hun tijd vinden om te leren lezen en schrijven vraag ik mij dan soms af?

kalligrafie wereld alfabetisering dag

Ok zou ik klaar zijn om een mooie spreuk te verzinnen om wereld alfabetisering dag onder de aandacht te brengen? Nog 1 nachtje slapen dan.

Geef nooit op!

inkt op hand wereld alfabetisering dag

Eindelijk wist ik wat ik op het canvas wilde schrijven. Geef nooit op! Dat is iets wat ik soms een paar keer per dag tegen onze dochter zeg of tegen een van de gastkindjes. Dora zegt dat namelijk wel eens en van zulk soort opmerkingen maak ik dan altijd graag gebruik. Net zoals “gordels vast dan zijn we veilig!”

Omdat ik het nu ook wel toepasselijk vond ook in de thema van de wereld alfabetisering dag oefende ik nog een paar keer met de kalligrafie stiften met welke stift het mooiste resultaat zou worden.

wereld alfabetisering dag

Dus wat er ook gebeurd, Geef nooit op! Ook als je moeite hebt met lezen of met schrijven met geduld, energie, liefde en aandacht komt je echt een heel eind!

Oefenen oefenen oefenen

Disclaimer

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

1 Response

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.