Boeken met vragen Wat Als en kom maar mee

Kinderen stellen vragen. Sommige ouders kunnen goed tregen alle Wat als en Waarom vragen, andere ouders vinden dit nog best wel een uitdaging. Zelf vind ik die vragen eigenlijk super leuk. Het haalt je echt uit je comfort zone en gelukkig zijn er ook boeken met vragen waar kinderen en ouders op nog meer ideeën worden gebracht. En boeken waar je antwoord krijgt op vragen. Gastblogger Tanja ging aan de slag met Wat als en Kom maar mee.

Boeken met vragen: Wat als

wat als en kom maar mee

Persoonlijk heb ik niet zo heel veel tijd voor ‘Wat als’-vragen, maar het zijn natuurlijk een prima vragen om bij de fantaseren. En dat is ook precies wat er in het boek van debutant Ine de Volder en Michaël Olbrechts gebeurt. Via kolderieke teksten en tekeningen worden in ‘Wat als?’ allerlei onwaarschijnlijke vragen gesteld waar volwassenen en kinderen samen van kunnen genieten.

wat als en kom maar mee

Mijn favoriet is toch wel ‘Wat als spoken vuil konden worden zouden ze dan af en toe in de was moeten?’ De tekening die daarbij hoort met spoken op een strijkplank, bang kijkend naar een wasmachine of balend omdat ze met een rode sok zijn meegewassen is erg geslaagd. De vragen die gesteld worden in het boek nodigen uit tot het beter bekijken van de tekeningen maar ook tot discussies tussen kinderen onderling waarbij het vooral zaak is om de logica die volwassenen hanteren te laten varen. Zoals dat hoort bij een kinderboek.

wat als en kom maar mee

Tegelijkertijd zijn de details in de tekeningen zo goed en consequent doorgevoerd dat je kunt blijven kijken. ‘Wat als paarden niet bestonden, zouden ridders dan op koeien rijden?’ is zo’n tekening. Op de schilden van de ridders staat nu eens geen paard of hoefijzer, maar de uiers van een koe. Een schildknaap rijdt niet op een ezeltje of pony, maar op een varkentje.

Dit prentenboek stelt vragen die de fantasie prikkelen. Wellicht leuk voor een kringgesprek dat rond een bepaald thema wordt gevoerd of een les in filosofie. Hij is tenslotte niet voor niets opgemerkt door de Nederlandse kinderboekenjury van 2019.

Specificaties

Uitgeverij:    Clavis

Auteur:          Ina de Volder en Michaël Olbrechts

ISBN:             9789044833508

Prijs:              Wat als is voor  €14,95 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      26 pagina’s

Datum:          Verschenen in september 2018

Kom maar mee

wat als en kom maar mee

Waar ‘Wat als?’ vragen stelt, geeft ‘Kom maar mee’ antwoord. Namelijk op de vraag hoe om te gaan met ‘een soms angstaanjagende wereld’ aldus het omslag. Holly M. McGhee en Pascal Lemaître hebben een verhaal gemaakt over een klein meisje dat op de televisie dingen ziet die haar bang maken. Er wordt niet zozeer stilgestaan bij dat gevoel van angst, maar – heel oplossingsgericht- gekeken naar hoe je van de wereld een betere plek kunt maken. Het verhaal heeft een idealistische inslag: als mensen van goede wil zich verenigen met al hun vriendelijkheid en kracht wordt die wereld een betere plek. De kritische volwassene zal wellicht denken dat het naïef is dat je alleen met ‘goed doen’ iets kunt tegen haat en geweld, maar het blijft een kinderboek.

wat als en kom maar mee

De oplossing die het boek aanreikt is naar mijn mening wel realistisch: blijf naar buiten gaan en leer de wereld kennen. De lezers worden actief uitgenodigd om die wereld in te gaan.

wat als en kom maar mee

De uitgever Van Halewijck zet op dit prentenboek dat het een wereldwijde bestseller is. Ik kan me voorstellen dat dit prentenboek goed wordt verkocht omdat het een antwoord geeft op de vraag: ‘wat te doen met die grote boze buitenwereld waar we geen invloed op hebben?’. Dit ene antwoord zal nooit het enige antwoord zijn, maar het is een begin. Of zoals mijn oudste dochter ooit verwoordde toen ze een peuter was: ‘aardig zijn is eigenlijk heel gemakkelijk.’ En zo is het.

Specificaties

Uitgeverij:    van Halewijck

Auteur:          Holly M. McGhee en Pascal Lemaître

ISBN:               9789461318121

Prijs:               Kom maar mee is voor  €14,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       40 pagina’s

Datum:          Verschenen in februari 2018

 

 

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.