Vaar je mee met de voorleesboot?

 Welkom op de voorleesboot
zit iedereen al klaar?
dan sluit de kapitein de deur
en roept vertrekken maar!

Er zijn vandaag veel gasten
op deze boot aan boord
en zij kennen leuke versjes
die nog niemand heeft gehoord

De danseres, de astronaut
en ook de timmerman
lezen graag iets grappigs voor
want daar word je vrolijk van!

Review van de Voorleesboot

De voorleesboot

Op de voorkant van het boek zie ik een tekening die vol beweging zit en meteen waan ik mij op de boot. “Voel je de golven?” vraag ik aan mijn zoontje die ik ga voorlezen en ik dein met mijn lichaam terwijl hij op mijn schoot zit. Hij moet lachen en slaat het boek open op een willekeurige bladzijde.

De voorleesboot

Opnieuw begint hij te lachen. De plaatjes die in het boek staan, zien er dan ook erg grappig uit. Normaal begin ik te lezen vanaf het begin van het boek, maar ik ben eigenlijk wel nieuwsgierig naar de tekst bij dit plaatje en meteen lees ik het versje voor wat erbij staat. Het gaat over een bruine toeter. Mijn zoontje van 17 maanden zal nog niet begrijpen wat men daarmee precies bedoelt, maar ik moet daar dan weer om lachen.

Ik merk dat mijn zoontje moe is, dus ik doe het boek dicht en laat hem lekker slapen. De volgende dag beginnen we op de eerste bladzijde.

De voorleesboot

En op die eerste bladzijde staat een soort introductie van het boek. Ron en Marianne leggen in rijmvorm uit dat iedere gast aan boord een leuk en grappig versje voorleest. Die elf gasten zijn allemaal te zien op het plaatje van de boot op de voorkant van het boek: een astronaut, een kleermaker, een agent, een dierendokter, een timmerman, een schrijver, een duiker, een verkoopster, een postbode, een danseres en een kippenboer.

De voorleesboot

Wat mij later pas is opgevallen, is dat de voorkant van het boek ook weer terugkomt in de tekeningen van de gasten. Zij lezen immers voor uit De voorleesboot!

Voorleestrein, voorleesboot, voorleesfiets?

De verhalen worden op een leuke manier met elkaar verbonden. Door middel van de tekst in een vlaggetje na elk versje, kondigt de kapitein de volgende gast aan. En aan het einde van het boek geeft hij aan dat dit boek het vervolg was op “De voorleestrein” (waarin er in iedere coupé een andere reiziger zijn of haar versje voorleest) en dat er wellicht volgend jaar “De voorleesfiets” verschijnt. Ik ben benieuwd!

De voorleesboot

De omslag aan het einde van het boek is hetzelfde als die aan het begin: de route van de lange, gezellige boottocht. Ik moest zelf af en toe een bocht extra nemen om mijn fantasie weer even tot een normaal level te laten komen, want dit boek prikkelt een hoop! En het is waar wat er werd geschreven tijdens de introductie: “want daar word je vrolijk van!”.

Ik vind het ook een geschikt boek om, als hij wat groter is, op een speelse manier aan mijn zoontje duidelijk te maken dat er achter bijvoorbeeld een dierendokter (waar wij zelf regelmatig komen) ook een ‘maar een’ mens schuilt die graag een versje voorleest en meevaart op een boot.

Vaar jij mee op de voorleesboot? 

Specificaties

Auteur:          Marianne Busser en Ron Schröder

Uitgeverij:    Moon

ISBN:              9789048842186

Prijs:              De voorleesboot is voor €10 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      32 pagina’s

Datum:          Verschenen in januari 2018

Geschreven door gastblogger Delicia

 

 

 

Facebook Comments

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 2 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij Mama Scrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.
Delicia