voorlees tag

Op de blog van Juf Maike kwam ik deze leuke voorleestag tegen. Aangezien het de voorleesdagen zijn moest ik deze natuurlijk even overnemen! Lezen jullie mee?!

1. Hoe vaak lees je voor?

Per dag lees ik zo 3-5 kleine prentenboeken voor aan tafel tijdens het fruit eten en soms in de middag nog een keer aan tafel.

flapjesboeken

Daarnaast hebben de kinderen hun eigen boekjes waar ze in kunnen bladeren en plaatjes kijken. De echte baby peuterboeken zeg maar. Ook wel boekjes met wat meer tekst en regelmatig als ik op de grond bij de kinderen zit komt er een kindje naar mij toe met een boekje om lekker bij mij te zitten terwijl ik voorlees of woorden benoem.

Daarnaast lezen wij dochterlief voor het slapen gaan natuurlijk ook een boekje voor. Dit zijn wel echt al meer verhalen.

Dus al met al lees ik behoorlijk wat voor op een (werk)dag!

2. Wat is je favoriete voorleesboek?

De boeken van Nijntje, Gonnie & vriendjes, Bobbi, Dikkie Dik en Woezel en Pip zijn favoriet bij mij en de kinderen voor aan tafel voor te lezen.

voorleesboeken gastkinderen

Voor het slapen gaan vind ik het leukst om een verhaaltje te lezen van Jip en Janneke of een Disney boek.

3. Wat is het favoriete voorleesboek van je kind(eren)?

Momenteel is favoriet van dochterlief Gewonnen. Die ligt beneden. Boven voor het slapen gaan is het de ene keer Woezel en Pip en de andere keer Jip en Janneke of Disney. Het maakt haar nog niet zoveel uit. Alles vindt dochterlief leuk. Net als mama al gek op boeken!

voorleesboeken dochterlief

4. Waar werd je als kind het liefst uit voorgelezen?

Alle boeken van Disney en later toen ik ze zelf kon lezen las ik ze zelf gewoon voor. Ook had ik een hele serie van Sesamstraat boeken.

5. Hoe lees je voor?

Met mimiek en met stemmetjes. De kinderen vinden het geweldig als ik dat doe. Soms moet ik een boekje wel 2 of 3 keer voorlezen. Wat ik bij bijvoorbeeld Nijntje in de Dierentuin vaak doe is dat ik bij de dieren die voorbij kom ook een kinderliedje ga zingen. Lekker afwisselen. Bij boeken waar het bij kan, zoals We hebben er een geitje bij, vind ik het ook erg leuk om interactief met de kinderen bezig te zijn en te vragen welke dieren ze zien, hoeveel er zijn, wat voor geluiden de dieren maken etc.

6. Waar lees je voor?

Aan tafel, op de grond, op de bank, op bed. Eigenlijk overal dus haha

7. Wat is je voorleestip?

Bouw het voorlezen rustig op. Kinderen van 2 zitten nog niet te wachten op hele Jip en Janneke verhalen, maar horen liever 3 boekjes van Nijntje. Plaatjes bij kinderen van 2 en 3 zijn erg belangrijk en leuk! Zo kunnen ze de verbanden sneller leggen en de woorden beter onthouden.

Geneer je niet om stemmetjes te gebruiken. Kinderen vinden het heerlijk en je partner die stiekem via de babyfoon meeluistert geniet ook mee!