Skip to Content

Golden Tenloop Delft – hoe hard rent een kind?

In februari hadden we ons al ingeschreven voor de Golden Tenloop Delft. Elk jaar vindt deze op Hemelvaartsdag plaats. Mijn zoontje gaat (met mij samen) meedoen aan de kinderloop van 1 km om 12 uur en daarnaast zou ik zelf een afstand van 5 km gaan hardlopen om 13:15. Vandaag besloot ik om dat laatste niet te gaan doen. Niet omdat ik te laat ben begonnen om het hardlopen weer op te pakken, maar mijn zoontje is herstellende van ziek zijn en ik vind het geen fijn idee dat hij donderdag zijn middagslaapje zal missen doordat mama zo nodig ook zelf mee moet doen.

Opbouwen voor de Golden Tenloop Delft van 1 km

Of hij door het ziek zijn donderdag fit genoeg zal zijn om zelf überhaupt de golden tenloop van 1 km te gaan lopen blijft de vraag, maar we hebben er in ieder geval wel voor getraind! Ik heb namelijk geleerd dat je, als volwassene, een heel schema moet volgen om zonder blessures een bepaalde afstand te gaan hardlopen. In zo’n schema, die je overal op internet kunt vinden, staat beschreven hoeveel minuten je tijdens een training rent, afgewisseld met wandelen. Zo kun je als beginner in ongeveer 10 weken langzaam opbouwen naar een tijd van 30 minuten (dat is afhankelijk van je tempo ongeveer 5 km) achterelkaar rennen.

Geen schema voor peuters

Kinderen moet je zien als beginners in de sport en daarom is het verstandig om met hun langzaam op te bouwen naar 1 km als je met een kinderloop als de Golden Tenloop Delft mee gaat doen. Voor een peuter is het een beetje overdreven om met schema’s te gaan werken. Het is puur ter kennismaking met de sport en dat hij de indrukken die bij een wedstrijd horen, de rennende mensenmassa’s, van heel dichtbij mee kan maken. Ik vind het wel belangrijk om daar enigszins opbouwend naartoe te werken.

hoeveel km mag een kind hardlopen Golden Tenloop Delft
voorbereiden op 1 km hardlopen met peuter

hoeveel km mag een kind hardlopen?

De afstand die een kind veilig kan hardlopen, varieert sterk en is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de leeftijd, fysieke conditie, ervaring en gezondheid van het kind. Over het algemeen wordt aanbevolen om het trainingsvolume voor kinderen langzaam te verhogen en rekening te houden met individuele capaciteiten en behoeften.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

  1. Peuters en kleuters:
    • Peuters en kleuters hebben niet de fysieke ontwikkeling om lange afstanden te rennen. Hun fysieke activiteit moet vooral bestaan uit vrij spel en leuke activiteiten. Korte periodes van rennen zijn prima, maar het moet licht en speels zijn.
  2. Basisschoolkinderen (6-12 jaar):
    • Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen vaak korte afstanden rennen, zoals 1 tot 3 kilometer, afhankelijk van hun fysieke conditie en ervaring. Het is belangrijk om te luisteren naar het kind en hen niet te dwingen tot overmatige inspanning. Deze leeftijd is dus passend voor de Golden Tenloop Delft.
  3. Tieners (13-17 jaar):
    • Tieners kunnen over het algemeen langere afstanden rennen dan jongere kinderen. Sommige tieners kunnen deelnemen aan 5 km-wedstrijden of zelfs langere afstanden, maar dit moet geleidelijk worden opgebouwd met aandacht voor blessurepreventie.

Ongeacht de leeftijd, is het van belang om rekening te houden met de individuele gezondheid en het welzijn van het kind. Hier zijn enkele tips:

  • Luister naar het kind: Als het kind aangeeft moe te zijn of pijn te hebben, is het belangrijk om te stoppen en niet door te gaan met de activiteit.
  • Goede schoenen: Zorg ervoor dat het kind goede, geschikte hardloopschoenen* draagt om de impact op de gewrichten te verminderen.
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat het kind voldoende water drinkt, vooral bij warm weer.
  • Veilige omgeving: Laat het kind rennen op veilige, vertrouwde plaatsen, bij voorkeur op zachte ondergronden zoals gras of paden.

Trainen voor de golden tenloop Delft van 1 km

Begin deze maand begon ik met hem te vertellen dat de Golden Tenloop Delft eraan zat te komen en dat we daar goed voor moeten trainen. Ik nam hem mee naar de loopgroep waarmee ik vóór mijn zwangerschap voor de Rotterdamse marathon heb getraind. Mama ging (eindelijk weer eens) een stukje hardlopen, daarbij zat mijn zoontje in de kinderwagen en keek hij naar de andere rennende mensen om zich heen. Daarna was hij zelf aan de beurt. Na een meter of 10: “Kijk mama, een hups (=rups)!” Ik dacht dat hij zou gaan stoppen, maar dat deed hij niet en sprak dat ook hardop uit: “Ik jenne mama!” Wat was hij trots. En ik natuurlijk ook! Na zo’n 50 meter was het genoeg.

Hoe hard rent een kind?

De snelheid waarmee kinderen rennen, varieert sterk afhankelijk van de leeftijd, fysieke conditie, trainingsniveau en individuele verschillen. Wellicht heb je deze gegevens nodig als je je kind wil inschrijven voor de Golden Tenloop Delft. Hier zijn enkele algemene gemiddelde snelheden voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen:

  1. Jonge kinderen (4-6 jaar):
    • De gemiddelde snelheid van jonge kinderen bij rennen kan variëren, maar het ligt meestal ergens tussen 4 en 6 kilometer per uur. Het is belangrijk om te onthouden dat kinderen van deze leeftijd vaak meer interesse hebben in spelen dan in gestructureerd rennen.
  2. Basisschoolkinderen (7-12 jaar):
    • De snelheid van basisschoolkinderen kan aanzienlijk variëren. Gemiddeld kunnen kinderen van deze leeftijd een snelheid van 8 tot 12 kilometer per uur bereiken tijdens het hardlopen, afhankelijk van individuele factoren zoals fitheid en ervaring.
  3. Tieners (13-17 jaar):
    • De snelheid van tieners kan sterk variëren, maar veel tieners kunnen snelheden bereiken vergelijkbaar met volwassenen. Gemiddeld kunnen tieners hardlopen met snelheden tussen 10 en 16 kilometer per uur, afhankelijk van hun fysieke conditie en trainingsniveau.

Over de galerij hardlopen

Ik besloot dit ritueel elk weekend te herhalen om hem op die manier voor te bereiden op de golden tenloop Delft van 1 km en verder liet het ik het aan hem zelf over wanneer hij wilde rennen. Nadat we thuiskwamen van de opvang vroeg ik af en toe voordat we zijn schoenen uittrokken of hij nog even wilde hardlopen. Meestal wilde hij eten. Maar soms wilde hij wel en liet ik hem over de galerij heen en weer rennen. De loden flap die vlak naast onze voordeur over de gehele breedte van de galerij loopt noem ik dan de start en finish. Tijdens het rennen moedigde ik hem als een echte supporter aan en we juichten samen nadat hij klaar was.

Vertellen

Ik geloof dat verhalen vertellen ook meehelpt aan een goede voorbereiding op de kinderloop van 1 km. Achter de schermen vertelde ik hem dus de afgelopen maand regelmatig over de Golden Tenloop Delft en liet ik hem wat foto’s zien van de loopjes waaraan ik in het verleden had meegedaan. Vaak wilde hij meteen zijn schoenen aantrekken als ik het er over had. Ik zag dat als een goed teken dat hij het zélf wilde. Soms was ik namelijk bang dat ik in mijn enthousiasme iets aan hem op zou dringen. Gelukkig zegt hij ook duidelijk nee (hij is twee) als hij iets níet wil.

Hoe bereid je je kind voor op een golden tenloop Delft 1 km! Delicia ervaren hardloper, geeft tips hoe zij het aanpakte bij haar peuter.
Golden Tenloop Delft startbewijs halen

Startbewijs ophalen

Bij het voorbereidingsritueel hoort natuurlijk ook het zelf ophalen van het startbewijs voor de kinderloop van 1 km. Vandaag kon dat ook, zodat je daar niet op de dag zelf nog voor in de rij hoeft te gaan staan. Het motregende een beetje, maar sportief op de fiets gingen we ernaartoe. De mail van golden tenloop Delft waarop het startnummer stond, moesten we daar laten zien. Dat liet ik aan mijn zoontje over en hij wilde het eigenlijk al afgeven aan de als een soort koning verklede meneer die bij de ingang promotie maakte voor de hardloopclub.

De generale repetitie van de golden tenloop Delft van 1 km

Na het ophalen van het startnummer, fietsten we de stad in om daar het parcours van de kinderloop te gaan lopen. Hardlopen zat er niet in. Dat had ik door dat hij niet fit is al niet verwacht, maar dat het zó langzaam zou gaan kwam door alles wat we tegenkwamen onderweg. Dat begon al met de eerste stop vlakna de start van de golden tenloop Delft. De eerste “Wat is dat?”. Het draaiorgel moest wel even bekeken worden. Het liefst zou hij bij alle hondjes onderweg gestopt zijn om ze te aaien. En op de Markt stond een hele filmploeg opnames te maken voor een bekend TV-programma. De rest van de route (ongeveer 2/3e te gaan nog) wilde hij gedragen worden.

Een PR met de golden tenloop Delft

De laatste “Wat is dat?” kwam vlak voordat we bij de finish kwamen. Daarmee doelde mijn zoontje op het hoge standbeeld van de koe die in het midden van de Beestenmarkt staat. Nadat we die uitgebreid bekeken hadden, liepen we, onder het genot van het foute “Busje komt zo” op het draaiorgel, de finishstreep over. Juichend werden we onthaald door de meneer met het gouden pak die de Golden Tenloop Delft stond te promoten. We hebben er 24 minuten over gedaan; de tijd die ik nog steeds ooit eens als PR op de 5 km zou willen halen! Mijn zoontje haalde na deze generale repetitie voor de 1 km kinderloop thuis een PR met zijn middagslaapje: bijna 4 uur lang heeft hij geslapen, een mooie marathontijd. Zou hij die in zijn dromen gelopen hebben?

Lees ook deze blogs

Delicia
Delen is enorm lief

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.