Vijf mama’s voor OliFant

Kikker toont haar tekening. “Dat is mijn mama.” Ook OliFant heeft haar mama getekend. “Mooi,” galmt GiRaf. OliFant heeft nog een tekening. “Veranderen de ogen van je mama van kleur?” vraagt GiRaf. “Mama Olli heeft blauwe ogen en Mama Elli heeft groene,” trompettert OliFant. “Heb jij twee mama’s?” vraagt Kikker. “Ik heb er vijf,” glundert OliFant. Is dat vreemd of gewoon bijzonder? Vijf mama’s voor OliFant is een prentenboek om dingen bespreekbaar te maken.

Twee mama’s of twee papa’s? Niks is vreemd!

We leven nu in een generatie waarin veel meer kan dan in de generatie waarin mijn ouders opgroeiden. De keuze die ik heb gemaakt om als bewust alleenstaande moeder door het leven te gaan, is iets wat toen taboe was. In die tijd kon het eigenlijk al niet door de beugel dat je als protestantse met een katholiek zou trouwen. Maar niet alleen dat. Ook twee mama’s of twee papa’s, dat kón in die tijd gewoon niet. Nu kan er gelukkig heel veel wat dat betreft.

Bespreekbaar maken

In boeken waar het onderwerp met mama of papa te maken heeft, zoals ook het prentenboek mijn mama die ik met moederdag aan mezelf gaf, vertel ik mijn zoontje er vaak even bij dat er verschillende gezinssamenstellingen mogelijk zijn. Twee mama’s bijvoorbeeld of twee papa’s. Ik hoop eigenlijk dat iedere ouder dat onderwerp wel eens bespreekt, zodat – liever nu dan straks – niks vreemd meer is voor álle kinderen, ook al groeien ze op in een “normaal” gezin. Dat er dieren met kleren aan op school zitten (in het boek dan), daar hebben we het verder maar niet over 😉

Meer dan twee mama’s

De dieren in de klas van OliFant lijken het maar vreemd te vinden wanneer als antwoord op de vraag: “Heb jij twee mama’s?” zegt dat ze er vijf heeft. Wanneer ze trots over haar mama’s verteld, maken KameLeon en Muis er grapjes over. Dat is natuurlijk niet leuk voor OliFant en ze vlucht stiekem weg, terwijl Beer er nog even een schepje bovenop doet.

Het is echt waar!

Samen met de mama’s van de andere dieren, verschijnen ook alle vijf de mama’s van OliFant op school. Wanneer nu dus blijkt dat het écht waar is dat OliFant niet twee mama’s, maar vijf mama’s heeft, worden er geen grapjes meer gemaakt. Ze maken er een groot feest van en is het gewoon bijzonder dat er vijf mama’s voor olifant zijn.

Zou het eigenlijk echt kunnen, denk je, dat iemand vijf mama’s heeft?

Specificaties vijf mama’s voor olifant

vijf mama's voor olifant

Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Kristien Hemmerechts | 9789462913875 | februari 2019 | 40 pagina’s | meer informatie over vijf mama’s voor olifant vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 3 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij MamaScrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.