Veranderingen en frustaties voor een mama, met een schoolgaand kind

Sinds dochterlief op school zit is er al een hoop veranderd hier in huis. Het toppunt was toch wel dat ik afgelopen zondagavond om half 9 naar een luizenpluisvergadering ging. Ja een mooi woord voor galgje vind ik het. Loes en Elke Kamphuis schreven een boekje over herkenbare momenten voor alle moeders. Ik heb het vandaag over de veranderingen en frustaties voor een mama, met een schoolgaand kind! 

Veranderingen en frustaties voor een mama

Veranderingen en frustaties voor een mama

Als je kind 4 wordt veranderd er een hoop voor mama’s en papa’s maar ook voor het kind zelf natuurlijk. Ging het naar de opvang dan gaat het naar een andere locatie of groep of misschien wel een totaal andere soort van opvang. Papa’s hebben over het algemeen een papadag en blijven deze houden en mama’s hebben vaak meer mamadagen en blijven dit houden of gaan deels weer meer werken.

Maar over deze veranderingen heb ik het eigenlijk niet. Ik heb het meer over de veranderingen en frustaties voor een mama die school gerelateerd zijn. Van gekke uitspraken van je kind met dingen die ze leren op school tot clubjes waar je opeens bij hoort!

Luizenmoeder

Vorig jaar ging ik na de herfstvakantie voor het eerst luizenpluizen. Ja ik was een luizenmoeder geworden en vond het stiekem best wel enorm leuk om te doen. Al die kinderen die je nog niet kent een stukje beter leren kennen. Stoere kindjes die als eerste durven zitten, bange kindjes die bij papa of mama op schoot willen blijven zitten bij het pluizen tot hele angstige kindjes die je echt onder geen beding mag aanraken anders maken ze iedereen doof met hun gekrijs. Zo trots was ik als ik zo’n bang of angstig kindje kon overtuigen dat het niet eng was, en dat het best wel lekker was eigenlijk dat gekriebel van mijn vingers op hun hoofd om te kijken of er geen gek beestje in zou zitten.

Tijdens het luizenpluizen kon ik mooi rustig bekijken welke ouders er bij welke kinderen horen en kon je zelfs de dynamiek in een klas bestuderen. Wie regelen alles wel en willen graag helpen, wie gaat gewoon zijn eigen gang, wie kijkt er om zich heen en is alles in zich op aan het nemen wat er gebeurt en wie maakt zich zo klein mogelijk om maar niet op te vallen om niet te hoeven luizenpluizen. Zoo jammer alleen van die lijst dat je toch gesnapt werd.

vorig jaar werd ik al snel gevraagd of ik wilde meehelpen coordineren en dit jaar ben ik de coördinator van onze locatie geworden. Vandaar de luizenpluisvergadering op een zondagavond! Nooit gedacht dat ik dat zou doen! Voor mij is dit toch wel de grootste verandering sinds ik moeder van een schoolgaand kind ben.

Naar een foute disco avond gaan met “vreemde mensen”

Veranderingen en frustaties voor een mama

Op de school van mijn dochter wordt er elk jaar een ouderavond georganiseerd. En dat is niet zomaar een ouderavond om te kletsen, nee dat is gewoon een feestavond. Dit jaar was het een  foute disco avond voor ouders van de hele school (3 locaties)! Verkleed en wel herken je sommige ouders met pruiken en grote zonnebrillen op gewoon amper! Ik was al jaren niet naar een disco geweest, maar ik vond het geweldig grappig om mee te maken! Bewapend met drankjesbonnen voor andere ouders van de klas, die de leraar mij aan het begin van de avond in de handen drukte, probeerde ik boven het geluid te praten met andere ouders. Sta je daar te dansen met allemaal “vreemde mensen” om je heen. Dat had ik nooit gedacht..

Haast hebben

Haast hebben voor je werk kennen we allemaal. Maar kinderen zijn altijd zo’n goed excuus. Ja poepluier op het laatste moment die kennen we allemaal. Maar voor school kan dat natuurlijk echt niet meer. En daarbij je kind wil op tijd in de klas zitten om naast het beste vriendinnetje te zitten natuurlijk in de kring. Die eerste momenten bepalen soms al het verloop van de dag. Samen spelen op het schoolplein en een afspraakje in de middag zijn logische gevolgen van die eerste 10 minuten.. “mama we moeten nu echt gaan anders kom ik te laat”. Ja dat wil je dus echt niet op je geweten hebben.. je hebt geen haast meer voor je zelf, je hebt nu haast voor je kind!

Gesprekken over poep

aanpassingen voor een moeder

Nou ja gesprekken.. het is meer een soort van poepescheet grapjes en ” mama!!!! ik heb gepoept!!!!” gil vanaf het toilet. Flauwe liedjes en moppen over poep en scheet.. Ja daar moet je wel tegen kunnen ja..

Hallo hallo wie stinkt daar zo

mannetje van de radio

zal ik hem even roepen

nee hij zit te poepen

zal ik hem even bellen

nee hij zit zijn scheetjes te tellen

Dit liedje heb ik denk ik al wel 1000 keer gehoord. 999 keer meer dan me lief is dus..

Gecorrigeerd worden door je eigen kind!

aanpassingen voor een moeder

Hup daar ging dat vingertje in de lucht.. “Mama! nee dat doe je niet goed. Meester L zegt altijd dat het zo moet.. ” een betweterig kind heb je hier overigens wel voor nodig en daar is dochterlief een kei in! Dat vingertje wordt regelmatig gebruikt en soms wil ik hem er gewoon afhakken… nee hoor dat doe ik niet! Maar goed er gaat dus wel een wereld voor je open als je schoolgaande kinderen hebt. Want op school leren ze dingen toch vaak ook weer anders van medeklasgenoten maar ook van leraren. Nu word je opeens opgevoed door je eigen kind?! Wow dat is nieuw!

Hoe was het vandaag op school?

aanpassingen en frustaties voor een moeder

Kijken we allemaal niet uit naar die momenten dat je aan je kind kunt vragen hoe het op school was? Ik keek er erorm naar uit. Gezellig ‘s middags met kopje thee of beker limonade en een koekje praten over van alles wat er op school was gebeurd. Nu anderhalf jaar later weet ik beter. “Dat wil ik niet vertellen” , “Dat weet ik niet meer” , “Het was stom/leuk”, ohw vertel? “nee wil ik niet vertellen”… aarrrgghhh frustatie!!

vier vragen:

Wat was het:

  • leukste vandaag?
  • stomste vandaag?

Wat vond je:

  • makkelijk vandaag?
  • moeilijk vandaag?

Ik stel ze niet altijd allemaal want soms gaat ze toch opeens op de praatstoel door zo’n vraag.. zeldzaam overigens! De beste tip: zorg dat ze een speelafspraak mee naar huis nemen dan krijg je het beste te horen hoe het op school was omdat ze elkaar gaan aanvullen! (succes niet gegarandeerd..)

Waar komt al die was vandaan?

aanpassingen voor een moeder  aanpassingen en frustaties voor een moeder

Toen dochterlief nog een baby was merkte ik niet zo heel veel van extra wassen. Die kleertjes zijn zo klein, dat pastte allemaal wel. Toen ze een peuter was dacht ik soms wel eens wow ik ben nu toch wel een wasje meer aan het draaien. Maar sinds ze naar school gaat.. Bergen met was! Niet om bij te houden gewoon. Kleding die in een hoek van de kamer worden gegooid en waar ik na een week niet meer van weet of ze ze nou een hele dag aan heeft gehad of niet. Verkleedpartijtjes op haar kamer omdat dit niet lekker zit, of ze na school graag wat anders aan wil wat ze niet aan mag doen naar school.

en maar wassen…

En vervolgens stopt ze ‘s avonds zelfs alles netjes in de wasmand, wat ik dan weer niet door heb. Tot ik een volle wasmand zie en alles ga wassen en ik kleding ontdek die ze amper een half uur aan had gehad. Ok het scheelt natuurlijk wel of je een meisje of een jongen hebt wat dat betreft. Jongens is simpel. Korte broek lange broek. tshirt korte mouw of lange mouw of een trui/ vest. Maar meiden.. ohw meiden. Rok/ jurk/ legging/ maillot/ broek/ tshirt korte mouw/lange mouw trui/vest en alles wat daar tussen in zit en tig combinaties zijn mogelijk. En laten we het vooral niet hebben over die schoenen. Dochterlief heeft meer schoenen dan ik. Ergens doe ik iets verkeerd…. mhmz..

Diploma voor mama van een mama

aanpassingen en frustaties voor een moeder

Al deze plaatjes uit deze blog komen uit het boek Mamaaa! Herkenbare momenten voor alle moeders.

In het boek staan natuurlijk nog veel meer plaatjes. Vanaf de positieve zwangerschapstest tot aan de kleuterleeftijd komen er allerlei herkenbare momenten en frustaties voorbij. Heel herkenbaar dit boek en daarom natuurlijk ook super leuk om te geven.

Je kunt er zelfs een persoonlijke notitie in schrijven en er zit een leuke kaart in die de ontvanger van het boekje weer kan gebruiken om eens af te spreken met vriendinnen bijvoorbeeld.

De diploma achterin zou ik zelf uitknippen en in een fotolijstje ergens op een zichtbare plek neerzetten als je in de tropenjaren zit!

Specificaties

Auteur:         Loes Kamphuis en Elke Kamphuis

Uitgeverij:   Witte Leeuw

ISBN:             9789492901064

Prijs:              Mamaaa! is voor €5,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      64 pagina’s

Datum:          Verschenen in juli 2018

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.