Twee prentenboekjes uit België

Het viel me op dat ik toevallig achter elkaar twee prentenboekjes van Ingrid Godon voorlas aan mijn zoontje, zonder dat ze enigszins op elkaar lijken. Ik kende haar naam eerlijk gezegd nog niet en het internet leerde me dat zij toch echt al in 1981 begon met illustraties maken en sindsdien al meerdere bekroningen heeft mogen ontvangen. Dat blijkt allemaal wel in België te zijn, dus ik vind dat ik me niet schuldig hoef te voelen dat ik nog niet wist wie zij is.

Hieronder kun je lezen wat ik vind van deze prentenboekjes uit België.

Mijn handen dansen en mijn mondje is een rondje

 prentenboekjes uit België mijn handen dansen mijn mondje is een rondje

In de eerste van de twee prentenboekjes uit België, worden de illustraties levendig weergegeven. Een peutermeisje voert allerlei “oefeningen” uit onder toeziend oog van verschillende diertjes: “Met je handjes klappen, op tafel trommelen en dag zwaaien. En wat kan je met je mondje allemaal doen? Een kusje geven, toeteren als een indiaan en ijsjes likken! Doe jij het kind in dit boek na?”

Liever niet

Aan twee bladzijdes van dit prentenboekjes uit België heb ik niet zoveel aandacht besteed tijdens het voorlezen, want dat zijn juist net dingen die ik mijn zoontje níét wil aanleren. Het plaatje waarbij het meisje in haar handen klapt op haar fietsje… Mijn zoontje is van zichzelf nogal een stuntman en ik heb hem onlangs wijs weten te maken dat je áltijd twee handen aan het stuur moet houden, ook als je stil staat. En de andere is die waarbij het konijntje poep en scheet en plas zo vies vindt dat het wegrent. Mijn zoontje zit in een serieuze fase en neemt dit soort grapjes letterlijk. Ik ben blij dat hij het laatst juist niet vies vond nadat hij voor het eerst op het potje plaste!

De leukste bladzijden

 prentenboekjes uit België

De OOOOOOOO zingen voor de spiegel, dat hebben we wel letterlijk gedaan net als in dit prentenboekjes uit België. Dat werd uiteindelijk gekke bekken trekken en de grootste lol natuurlijk. In het boekje werd ook nog gezwaaid, daar eindigden wij ook mee.

Ik ben blij!

 prentenboekjes uit België  ik ben blij

Het tweede boekje van deze twee prentenboekjes uit België.

Nellie en Cezar vervelen zich. Dan staat Fons voor de deur, wat een verrassing! Nellie en Cezar trekken hun jas aan. De vriendjes gaan samen op stap. Een kleurrijk prentenboek over herkenbare gevoelens: boosheid, vreugde, angst, verdriet, verbazing en nog zoveel meer. Een unieke samenwerking tussen de bekroonde talenten Ingrid Godon en Bette Westera.

Hé, daar is kikker!

Waar de titel “Ik ben blij!” vandaan komt, kon ik niet zo gauw in het boekje terugvinden. Ik vond dat de negatieve gevoelens de overhand leken te hebben. Maar dat geeft niet, dat hoort ook bij het leven. Mijn zoontje werd wel blij, bij het zien van Kikker. Ook al was het niet dé Kikker uit zijn mooiste voorleesboek Maar ik snapte wel waarom hij dat dacht, in dit verhaal van de prentenboekjes uit België had de kikker Cezar toevallig ook nog eens een trui aan in de kleuren van de bekende zwembroek van onze Nederlandse vriend.

 prentenboekjes uit België emoties

Van beide prentenboekjes uit België waren de illustraties sprekend en levendig. Zonder dat ik me tijdens het voorlezen realiseerde dat ze van onze benedenburen afkomstig waren, had ik bij allebei de boekjes het gevoel alsof het van oorsprong oude boekjes waren waarvan een herdruk is gemaakt. Zal dat komen door bepaalde woorden die we niet in Nederland gebruiken (zoals schavuit)?

Specificaties mijn handen dansen mijn mondje is een rondje

Uitgever: de Eenhoorn | Auteur: Riet Wille | 9789462913981 | april 2019 | 36 pagina’s | meer informatie vind je hier

Specificaties ik ben blij

Auteur: Ingrid Godon | Uitgever: Lannoo | 9789401446822 | oktober 2017 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 3 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij MamaScrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.