De boekjes van Tuur

Van de Belgische uitgeverij Ballon mag ik 2 boekjes uit de serie van Tuur proberen. Ik heb de boekjes ‘Tuur is blij, bang, boos’ en ‘Tuur is jarig’ gekregen. Samen met Tim (net 1) en Stef (5) heb ik de boekjes vanmorgen bekeken. De adviesleeftijd die op de boekjes staat is 2 jaar en ouder, dus dat zit precies tussen de leeftijden hier in. 

Als ik de boekjes uit het verzendpakket haal, zie ik 2 kartonnen boekjes, een geel en een blauw, met dikke stevige bladzijdes. Dat is fijn om te zien, want jonge kinderen gaan niet altijd even secuur en voorzichtig met boekjes om. De boekjes zijn uitgevoerd in heldere kleuren en spreken direct aan. 

Tuur is blij, bang, boos

tuur is blij bang boos

Het gele boekje bekijken we het eerst. Een boekje waarin Tuur te maken krijgt met de emoties blij, bang en boos. Dit boekje lees ik met Stef, want Tim zal deze begrippen nog niet veel zeggen. 

Stef bladert het ‘Tuur is blij, bang, boos’ eerst zelf door. Allebei zijn we verrast dat er zoveel te zien en te doen is in het boekje. Op elke bladzijde is er een stukje te schuiven waardoor de emoties van Tuur veranderen. Zo heeft Tuur op de kaft van het boek een ijsje in zijn hand en kijkt hij erg blij. Als je de afbeelding naar beneden schuift, valt het ijsje op de grond en wordt Tuur verdrietig. Ook bevat het boekje een aantal flapjes waar Stef nieuwsgierig achter kijkt. 

Na het zelf bekijken van het boekje, krijg ik de vraag of ik het voor wil lezen. Uiteraard! 

Tijdens het voorlezen merk ik aan Stef dat het verhaal wat te simpel is. Ik maak het voorlezen leuker voor hem door flink wat interactie in het verhaal te gooien, buiten de schuifjes en flapjes in het boekje om. We hebben het samen over de verschillende emoties en of Stef deze zelf ook wel eens ervaart. Zo ontstaat er een erg leuk gesprek naar aanleiding van het boekje. 

Op elke bladzijde raakt Tuur in een andere situatie verzeilt. Zo is hij op het strand, in de dierentuin en krijgt hij een ballon. Het boekje heeft dus geen doorlopend verhaal. Juist door de aparte situaties is het boekje uitermate geschikt om alleen die emoties op die ene bladzijde te bespreken. 

Uitgever: Ballon Media N.V. | 9789403209678  | 5 pagina’s

Tuur is jarig

tuur is jarig

In tegenstelling tot ‘Tuur is blij, bang, boos’ bestaat het boekje ‘Tuur is jarig’ wel uit 1 verhaal. Ook dit boekje heeft schuifjes en flapjes voor verrassende effecten in het verhaal. 

‘Tuur is jarig’ lees ik met Tim. Hij is tenslotte jarig geweest deze week! 

Als ik Tim het boekje geef, wordt het van voor tot achter bekeken, open gedaan en wordt er van alles aangewezen. Na het zelf ontdekken, neem ik het boekje van hem over en gaan we het samen lezen. 

Aan de reacties van Tim te zien, zijn de situaties in het boekje zeer herkenbaar. Tijdens het voorlezen zit hij volop te wijzen naar de taart, de cadeautjes en zit hij mee te klappen tijdens het zingen van ‘lang zal ze leven’. De schuifjes krijgt Tim nog niet zelf verschoven, maar hij heeft er duidelijk plezier in als ik dat wel doe. Het mooiste vindt hij toch de voorkant waarop de ballonnen van kleur kunnen veranderen als je aan de schijf draait. 

tuur is jarig

Het boekje ‘Tuur is jarig’ is echt een leuk boekje, maar inderdaad echt wel voor kindjes rond de tweede verjaardag. Of ouder natuurlijk. Het thema spreekt Tim erg aan, maar het verhaal ontgaat hem nog grotendeels. 

Uitgever: Ballon Media N.V. | 9789403209654 | 5 pagina’s

Meer boeken van Tuur

‘Tuur is jarig’ en ‘Tuur is blij, bang, boos’ zijn twee erg leuke boekjes voor jonge kinderen om met allerlei thema’s kennis te maken. Naast deze 2 boekjes zijn er nog meer boekjes van Tuur om samen te lezen!

Daisy
Latest posts by Daisy (see all)
Delen is enorm lief

Daisy

Ik ben Daisy, mama van 2 jongens (2013 en 2018), ik woon samen met Marco en ik ben gastouder. Als je mij op straat tegenkomt, is de kans groot dat de jongste in een draagdoek gezellig kletsend op mijn rug zit. Binnen zitten vind ik niks, maar ik trek er graag op uit alleen of met mijn gezin. In mijn vrije tijd ben ik vaak met mijn camera te vinden en ben ik altijd op zoek naar leuke plekjes om foto’s te maken. Van lezen komt helaas niet zoveel meer sinds ik mama ben, maar met af en toe een gastblog ben ik toch lekker met taal bezig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.