Villa Zebra Ticket to de toekomst

In Rotterdam kun je Villa Zebra vinden. Een soort Kunst museum met voor kinderen vanaf 7 jaar een nieuwe kunst tentoonstelling: Ticket to de Toekomst. Hier onderzoek je hoe we ons in de toekomst zouden kunnen gedragen. Een plattegrond leidt je door de tentoonstelling en laat je nadenken over de kunstwerken. Je kunt zelfs op bezoek bij kunstenaars die ín de tentoonstelling aan het werk zijn. Wij gingen op stap met 2 meiden van 5 en 8 naar Ticket to de toekomst.

Ticket to de toekomst

ticket to de toekomst villa zebra

Villa Zebra is een kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst. Er zijn op dit moment 2 voorstellingen voor kinderen van 4-6 jaar ( Zelf!)  en van 7 tot 12 jaar ( Ticket to de toekomst). Hierbij ontwikkelen zij, op basis van ‘villasofie’, workshops, educatief materiaal en projecten op scholen en in de wijk met Villa Zebra Pop-up. In de tentoonstellingen doen kinderen met hun ouders aan de hand van uitdagende vragen en opdrachten verrassende ontdekkingen. Daarna kunnen kinderen zelf als kunstenaar aan de slag in een gratis workshop.

Op de site van Villa Zebra kun je een gaaf introductie filmpje bekijken over Ticket to de toekomst, maar uiteraard heb ik ook heel veel foto’s gemaakt van wat wij allemaal hebben ontdekt.

Ticket to de toekomst

ticket to de toekomst villa zebra

Via een spannende witte tunnel boven aan de trap liepen wij to de toekomst. Boven is door middel van slim schotwerk een hele grote ruimte onderverdeeld in allemaal kleine kamers waar verschillende kunstenaars aan het werk zijn op verschillende dagen en tijdstippen. Er is op deze manier eigenlijk altijd wel een live persoon aanwezig om vragen aan te stellen.

Natuurlijke Mechanische toekomst

Menno combineert het natuurlijke met het mechanische. Hij onderzoekt mooie bewegingstechnieken en een beeldtaal waarin hij planten verwerkt.

ticket to de toekomst villa zebra

Zo kunnen kinderen een nieuwe plantennaam verzinnen en kijken hoever Menno is bij het ontwikkelen van een plantenstandaard die reageert op beweging via een sensor en dan omhoog gaat zodat de plant veilig is voor vijanden.

In elk geval aanwezig: 25 april t/m 26 mei op donderdag, vrijdag en zaterdag.

De mens in de toekomst

ticket to de toekomst villa zebra

Hillegon denkt na over hoe de wereld er in de toekomst uit zou kunnen zien. In deze nieuwe omgeving leven mensen, maar met een ander uiterlijk en andere eigenschappen dan nu. Hoe zijn wij er bijvoorbeeld uit als we onder water zouden moeten leven?

ticket to de toekomst villa zebra ticket to de toekomst villa zebra

In elk geval aanwezig: 25 april, 18 & 19 mei, 13, 14, 15 & 16 juni, 13 & 14 juli, 29 & 31 augustus.

Taal van de toekomst

ticket to de toekomst villa zebra

Chantal onderzoekt de taal van de toekomst. Door middel van ongewone woorden en bijzondere zinnen laat ze gewone dingen op een heel nieuwe manier zien.

ticket to de toekomst villa zebra

Op een tvscherm kun je haar zien spreken, maar door middel van de twee telefoons kun je haar ook horen spreken.

In elk geval aanwezig: 31 mei t/m 7 juli op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Time Traveller

ticket to de toekomst villa zebra

Folkert ontwierp deze time traveller. Wat is er bijzonder aan? Rent hij, staat hij of vliegt hij? Is het een man of een vrouw?

Like a Prayer

ticket to de toekomst villa zebra

Hoe zouden onze meubels er in de toekomst uit zien? Wat zou dit hier voorstellen? Laat je fantasie de vrije loop. De kinderen vonden dit onderdeel erg leuk om over na te denken.

The Order Electrus

ticket to de toekomst villa zebra

Zittend op hele vreemde krukjes konden wij kijken naar een documentaire film, van Floris, over mechanische dieren uit de toekomst. Heel mooi gemaakt en de kinderen verwonderden zich nog het meest dat de dieren onderdelen van elkaar afpakten om zo zelf groter te worden.

ticket to de toekomst villa zebra ticket to de toekomst villa zebra

Eten in de toekomst

ticket to de toekomst villa zebra

Hoe zou ons eten er in de toekomst eruit zien? Eten we dan nog een broodje hamburger of eten we niks meer of ziet het er heel anders uit?

Tijdcapsule

ticket to de toekomst villa zebra

Weer beneden konden wij meedoen aan de workshop tijdcapsule maken. Hiervoor kregen wij een blikje die we konden versieren, een foto van onszelf, een plastic zakje om iets van jezelf in te doen. Bijvoorbeeld een haar, stukje nagel, elastiekje, iets uit je broekzak. Ook konden we een krantenknipsel erin doen. In een bakje met bijna hele harde klei plaatsten wij onze duimen om te kijken of wij over 10 jaar nog steeds dezelfde duimafdruk hebben.

ticket to de toekomst villa zebra ticket to de toekomst villa zebra

Hierna werden de blikken stevig dichtgeslagen en over 10 jaar mogen wij ze open maken. Dat wordt lang wachten! Zouden ze ook echt 10 jaar bij ons in de kast blijven staan?

Openingstijden, toegangsprijs en parkeren

Villa Zebra is geopend op woensdag, vrijdag en in het weekend. Van 12:00 tot 17:00 uur. In de schoolvakanties (regio midden) is Villa Zebra ook open op dinsdag en donderdag.

Toegangsprijs kinderen en volwassenen € 8,-
(incl. workshop voor kinderen). Kinderen tot 3 jaar en Rotterdampas gratis.

Je vindt Villa Zebra in Rotterdam aan de Stieltjesstraat 21 op de Kop van Zuid. Villa Zebra is bereikbaar met tram 20, 23, 25, metro halte Wilhelminaplein, bus 32 (halte Koninginnebrug) en bus 47 (halte Koninginnebrug). Vanaf Wilhelminaplein is het 5 minuten lopen naar Villa Zebra.

Je kunt (betaald) parkeren op het terrein aan de voorzijde van Villa Zebra of (gratis) parkeren aan de overzijde van de Koningshaven op het Noordereiland.

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.