Support your Locals

Support your locals. Deze term hoor je de afgelopen weken steeds vaker voorbij komen. Door de coronacrisis zijn restaurants, cafés, winkels en nog veel meer ondernemingen dicht. #supportyourlocals komt overal van de grond. Lokale ondernemers die creatief worden om hun klanten te kunnen helpen, ook op afstand.

Support your locals

Lokale initatieven als restaurants die nu ook beschikbaar zijn als afhaalrestaurant en bezorgen. Het heeft nogal wat werk gekost voor vele bedrijven om dit op te zetten, maar het moet wel. Net als ik zelf, denken vele ondernemers dat eind april de lockdown in Nederland nog niet voorbij zal zijn. Op het jeugdjournaal zag ik al voorbij komen dat aardappelboeren in Nederland met miljoenen patat-aardappels blijven zitten. Ik grapte al tegen mijn man dat we maar elke avond patat als bijgerecht moesten halen bij de lokale patatboer, maar die blijkt dicht te zijn helaas.

Support your locals kan dus helaas niet voor alle lokale ondernemers. Al dan niet door corona of andere (privé) omstandigheden kunnen niet alle kleine ondernemers open blijven. Degene die open zijn, daar mogen we natuurlijk niet eten. Zelfs de ijssalons laten niet toe dat je voor de deur het ijsje op eet. Wat mag dan wel? Wat we wél mogen is hun producten en diensten ophalen en/of thuis laten bezorgen. Zo kun jij toch nog genieten van de lekkernijen van jouw favoriete lokale zaak!

Veel lokale ondernemers doen hun uiterste best om de restaurant sfeer naar huis te brengen. Heerlijke voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten om mee te nemen naar huis, compleet met een heerlijk flesje wijn. Het enige wat ik zelf nog niet voorbij heb zien komen is dat de restaurants dan ook een spotify playlist hebben gemaakt met muziek om thuis aan te zetten, zodat je in eigen huis met alle ingrediënten kan genieten van een diner alsof je in het restaurant bent.

Gaar na een week thuisonderwijs en werken

En wees eerlijk, na een week thuisonderwijs voor je kinderen, waarin je ook je eigen werk nog moet verdelen, en waarin de zon zo hard schijnt dat je wel op pad moet gaan ook nog met je kinderen om te genieten van de zon en dan ook nog boodschappen moeten doen en koken? Nee ik dacht het ook niet. Op vakantie gaan kun je toch niet voorlopig dus dan het geld maar laten rollen door de lokale horeca te steunen! Dat doen wij nu wekelijks 1 keer sinds corona en het bevalt ons zeer.

Ook hoor ik van mensen dat ze juist nu gebruik maken van een maaltijdbox zodat de boodschappen aan huis worden bezorgd en je niet hoeft na te denken over het avondeten. Een maaltijdbox is vaak wel leverbaar in tegenstelling tot boodschappen laten leveren door grote supermarkten. Als je dan al een tijdslot te pakken krijgt is dat vaak pas over een paar weken.

Een overzicht van maaltijdboxen om je locals te supporten vind je hier

Heerlijk Grieks eten in eigen huis zonder oppas. Support your locals

support your locals eten afhalen bij de lokale griek

Zo genoten wij gisteravond van een heerlijk Grieks menu van De kleine Griek in Delft. Normaal doen zij niet aan bezorgen en afhalen, maar nu door de coronacrisis kunnen zij niet anders dan dit ook op te pakken. Ondanks dat de Kleine Bezorggriek aan de overkant zit en ze nu elkaars concurrenten zijn. Bedrijven moeten noodgedwongen creatief worden en willen niet in elkaars vaarwater zitten. Fanis, eigenaar van De Kleine Griek probeert dan ook om de sfeer van zijn Griekse restaurant over te brengen naar de tafel thuis. De gerechten die normaal op de kaart te bestellen zijn, zijn ook te bestellen voor thuis, waar dat niet bij alle restaurants zo geldt.

Manlief zette de Griekse playlist op van De Kleine Griek ( jaja op advies van de gewaardeerde klant 😉 ) en wij genoten met een flesje Griekse droge rode wijn van een zeer uitgebreid menu, lekker thuis zonder oppas. Want sja dat is dan wel weer het voordeel van deze coronacrisis, een oppas is niet meer nodig en je hoeft ook niet meer na te denken wie de bob is en of je beter kan gaan fietsen of wandelen.

Hoe steun je lokale ondernemers het beste?

Misschien ben je door mijn blog nu wel geinspireerd om vanavond ook eten te gaan bestellen, support your locals, heel goed! In samenwerking met diensten als Uber Eats, Deliveroo en Thuisbezorgd starten steeds meer restaurants bezorging aan huis of afhalen bij het restaurant. Ook bezorgen sommige restaurants zelf hun maaltijden. Maar hoe doe je dit nu het voordeligste voor de lokale ondernemers?

  • bestel het liefste via hun eigen site, dat levert je vaak ook nog eens een leuke korting op!
  • kom afhalen in plaats van laten bezorgen
  • betaal via ideal in plaats van cash

Tuinders en telers support your locals

Het coronavirus is dus een ramp is voor chefs en restauranthouders. Maar laten we de lokale producenten ook niet vergeten. Zij zijn vaak voor een groot deel van hun afzet afhankelijk van de horeca. Terwijl de schappen van de supermarkt worden leeg gehamsterd kunnen ondernemers hun mooie lokaal geproduceerde waar niet kwijt.

Daarom was ik blij met dit initiatief van de gemeente Pijnacker- Nootdorp. Op deze site kun je een duidelijk overzicht zien van de plekken waar tuinders hun waar aan de straat verkopen. Als je klikt op de link van rondje fietsen vind je meer dan 50 groente en fruittelers in de buurt die hun producten aan de weg verkopen (wel slim om contant geld mee te nemen to support your locals).

Veel telers hebben het moeilijk in deze tijd omdat hun producten niet uitgevoerd kunnen worden. Op deze manier heb je en gezond te eten en een mooi plantje in huis en je helpt er iemand mee. Zoek eens op in je eigen buurt waar je tuinders kunt vinden om ze te helpen, maar ook of er winkeliers zijn die tuinders helpen.

support your locals aardbeien van de kweker te koop bij de banketbakker

Zo zag ik bij Banketbakkerij Stoffer in Delft dat zij ook aardbeien verkopen nu omdat de kweker in Pijnacker ze helaas niet meer mag verkopen aan particulieren. Zelf een ondernemer en dan een andere ondernemer steunen, prachtig hoe iedereen elkaar probeert te helpen nu!

TooGoodToGO

Via de app TooGoodToGo heb ik ook maaltijden gezien die door lokale restaurants worden aangeboden. (en dan niet omdat het over is, maar om maaltijden aan te bieden). Dit vind je onder Steun lokaal op de app van toogoodtogo.

Support van ondernemers

Er worden ook sociale initatieven gestart voor de lokale ondernemers. Zoals support voor ondernemers in Delft. Met het sociale initiatief Support voor ondernemers willen zij mkb-bedrijven en zzp’ers die zwaar getroffen worden door de corona-maatregelen helpen met praktische tools en kennis. Dat doen ze door hen te koppelen aan Delftse ondernemers die bereid zijn hun kennis en expertise gratis beschikbaar te stellen. 

Via al deze weg wil ik jullie dan ook oproepen to support your locals! Samen sterker door de coronacrisis heen!

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.