Stakingsdagen 30 en 31 januari 2020

Staken. Als kleuterjuf die werkt op donderdag en vrijdag ga ik er dit jaar ook aan geloven. Nog niet eerder heb ik gestaakt, maar bij de stakingsdagen 30 en 31 januari ben ik van de partij. Alle scholen van het bestuur waar mijn school is aangesloten sluiten de deuren. Kinderen zijn niet welkom op school. Zo ook bij mijn dochter op school trouwens, maar wat nu? 

Waarom staken we tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari?

Het doel van de tweedaagse staking is structureel meer geld voor het onderwijs om het lerarentekort op te lossen. Onder meer door het lerarentekort op basisscholen neemt de werkdruk voor onderwijspersoneel toe.

Daarnaast wordt er gestaakt vanwege de beloning die leerkrachten, directie en onderwijsondersteunend personeel krijgen. De lonen zijn immers lange tijd bevroren geweest, waardoor de salarissen niet (voldoende) gecorrigeerd zijn voor inflatie. Met als gevolg achteruitgang van de koopkracht. Ondanks de recent toegezegde loonstijging is de stijging onvoldoende om de achteruitgang te compenseren. Er is eerder nog geen sprake geweest van een verhoging van de lonen van het onderwijsondersteunend personeel en de directies. 

Kwaliteit onder druk

Op de basisscholen betekent het lerarentekort dat kinderen steeds vaker naar huis worden gestuurd of verdeeld in andere klassen. Kortom onvoldoende onderwijs waardoor de kwaliteit onder druk komt te staan! Wat ook gebeurt, zoals bij onze school, is de week voor de kerstvakantie elke dag een andere juffrouw voor de klas zetten. Voor sommige kinderen is dat heel stressvol om geen vast en vertrouwd gezicht voor de klas te hebben staan . Ook op middelbare scholen is er een lerarentekort en vallen veel lesuren uit. Was ik vroeger als tiener blij als we eindelijk eens een tussenuur hebben, zijn de leerlingen nu blij als ze eindelijk eens les krijgen!

stakingsdagen 30 en 31 januari
Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Schooldirecteuren zijn met grote regelmaat bezig om noodzakelijke vervangingen voor de groepen te regelen, wat vaak ten koste gaat van de ambulante leerkrachten die juist bedoeld zijn om de werkdruk in de groepen te verlagen.

Maar er was toch al extra geld geregeld?

Het kabinet ging kortgeleden akkoord met een extra bijdrage voor het onderwijs. Het bedrag van 460 miljoen was echter grotendeels eenmalig. Dit tot ongenoegen van de onderwijsbonden en hun leden, want er is structureel geld nodig om goed onderwijs te garanderen voor onze kinderen. Met incidenteel geld kunnen geen investeringen worden gedaan in bijvoorbeeld meer handen voor de klas, structurele werkdrukverlaging of het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden.

Oproep aan ouders

Woensdag en vrijdag zijn dagen waarop veel kinderen thuis bij papa of mama zijn. Dus op zo’n korte lesdag als woensdag hoefden weinig ouders iets te regelen bij de vorige staking voor de opvang van hun kind. Nu met 2, veelal lange, lesdagen zullen ouders wel wat moeten gaan regelen. Immers is de donderdag een van de volste dagen op naschoolse opvangvoorzieningen. Maar aangezien ook kinderdagopvangorganisaties massaal kampen met een personeelstekort zijn die niet zomaar extra open tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari.

Ik hoop dat er acties gaan komen waarbij ouders en kinderen gaan meestaken. Ouders en dus ook werkgevers gaan steeds vaker merken dat kinderen naar huis worden gestuurd of worden gevraagd om niet naar school te komen. Dat was ook zo afgelopen vrijdag het geval in mijn eigen klas. Ik was helaas ziek en er was geen vervanging gevonden. De invalpoolen raken leeg. Er zijn gewoon te weinig leerkrachten in Nederland en dat worden er steeds minder ook. 

Leerkrachten te kort

Bij mijn dochter in de klas, groep 3/4 is al enige tijd een vacature waar nog nul sollicitaties op zijn binnen gekomen. De huidige leerkracht die 3 dagen voor die klas staat en 1 dag bij de kleuters, werkt nu tijdelijk 5 dagen in groep 3/4. En de andere kleuterjuf werkt nu ook tijdelijk 5 dagen. Hoe lang ze dit volhouden is niet bekend en als ouder maak je je toch een beetje zorgen of je kind 1 of 2 dagen in de week thuis komt te zitten omdat er geen leerkracht is. Dit zal voor steeds meer ouders een werkelijkheid worden in plaats van een ver van je bed show.

Ik hoop dat ouders massaal vrij nemen tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari en met hun kinderen gaan staken. Dat er een tekort aan leraren is en er nog een veel groter tekort aankomt dat mag hopelijk duidelijk zijn! Laten we samen duidelijk maken dat onze kinderen een topprioriteit zouden moeten zijn!

Niet naar het Malieveld

Dan komt de logische vraag: Waar gaan we dan met zijn allen staken? Laten we nou niet heel Nederland naar het Malieveld sturen. Al die files met onnodige uitlaatgassen die weer consequenties hebben voor de CO2 uitstoot. De NS kan ook al die reizigers naar Den Haag niet aan, en met de winter in zicht is de kans op gladde sporen groot. Dus ik ging op zoek naar een andere mogelijkheden.

Een dag met je kind naar het pretpark, museum of dierentuin gaan is natuurlijk heel leuk en leerzaam.. maar het zet geen zoden aan de dijk. Plus dan krijg je daar weer files en parkeerproblemen. De brainstorm ging verder!

Stakingsdagen 30 en 31 januari op de fiets!

stakingsdagen 30 en 31 januari
Afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay

Laten we met zijn allen massaal de fiets pakken tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari Zorg voor stoepkrijt en ga met je kinderen naar je eigen gemeentehuis! Waarom stoepkrijt? Kinderen willen ook goede leerkrachten hebben, zij hebben ook een stem! Laat ze tekenen wat ze graag willen van de overheid (al is in hun ogen de baas van het land Koning Willem-Alexander), met het stoepkrijt zijn ze wel even zoet en de buitenlucht is gezond. Stoepkrijt laat geen beschadigingen achter en levert mooie kunstwerken op. Het grasveld van het Malieveld zal er blij mee zijn.

Gemeente

Waarom naar de gemeente tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari? Er zijn behoorlijk wat gemeentehuizen in Nederland die goed met de fiets bereikbaar zijn. De meesten hebben grote pleinen ervoor! Laat je kinderen maar mooie kunstwerken maken op de stoep terwijl jij de gemeente duidelijk maakt dat zij ook wat kunnen betekenen voor het onderwijs. Het zijn immers de kinderen uit hun gemeente die de dupe zijn van het tekort en het niet krijgen van goed onderwijs, maar ook van andere problemen!

De gemeente moet zorgen voor de schoolgebouwen. Maar wist je dat er in Nederland veel scholen zijn die te klein zijn, te sterk verouderd en op sommige plaatsen zelfs te weinig scholen? Hier vlakbij is een nieuwbouw wijk met 1 school, die gewoon al te klein is! De tweede school moet nog worden gebouwd, een soort van mosterd na de maaltijd. Mensen kunnen niet eens hun kind naar de school brengen die achter hun huis staat omdat de klassen overvol zijn. Ze moeten drukke wegen over naar scholen die niet in de wijk staan.

Misschien kunnen gemeentes wat doen aan goede schoolgebouwen (met veel buitenruimte!), vernieuwen en de huren verlagen, zodat er meer geld vrijkomt voor andere zaken zoals extra handen en ogen op school om de leerkrachten te ontzien van werktaken bijvoorbeeld. En misschien meer subsidie en soepelere regels voor de potjes om vrijwilligers aan te trekken,

Kinderen en ouders samen staken tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari

Dus ouders, neem eens twee dagen vrij tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari. Zorg dat werkgevers ook de druk gaan voelen. Ga niet massaal je kind naar de opvang brengen, schakel geen opa’s en oma’s in, of andere ouders van vriendjes en vriendinnetjes. Ga lekker in de gezonde buitenlucht op de fiets naar het gemeentehuis. Kinderen creatief aan de slag met stoepkrijt. Fietsen is gezond, de auto laat je lekker staan en de NS kan ook opgelucht adem halen.

Helemaal leuk natuurlijk als iedereen een t-shirt over zijn jas aantrekt met: Ik ben GEEN Toprioriteit. Of misschien wel een andere mooie tekst!

Ach, dit is maar een idee. Ik heb nul komma nul ervaring met staken en misschien ben ik tig belangrijke dingen vergeten. Hoe het er ook uit zal gaan zien op de stakingsdagen, ik hoop dat ouders zelf vrij nemen en mee gaan staken! Jullie kunnen helpen met investeren in het onderwijs. Laat je horen tijdens de stakingsdagen 30 en 31 januari!

De kinderen zijn onze toekomst! Kinderen zijn een TOP prioriteit! 

stakingsdagen 30 en 31 januari
Afbeelding van klimkin via Pixabay
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

2 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.