De natte maanden kunnen een uitdaging zijn voor leerkrachten. Regenachtige dagen beperken vaak de speelruimte van kinderen, en tegen vrijdagmiddag is de concentratie vaak ver te zoeken. Je kijkt uit naar een momentje van frisse buitenlucht en wat rust maar hebt een klas vol onrustige kinderen. Gelukkig kun je met enkele creatieve spellen de energie hoog houden en tegelijkertijd zorgen voor plezier en samenwerking in de klas. Hier zijn een paar ideeën voor spellen die je binnen kunt spelen, perfect voor de regenachtige pauzes of om die laatste uurtjes van de week door te komen.
Waarom spellen spelen in de pauze?
Het spelen van spelletjes tijdens de pauze of tussenuren op school bevordert de sociale interactie tussen leerlingen en versterkt de onderlinge band. In tegenstelling tot het gebruik van een telefoon, stimuleert een fysiek spelletje teamwork, communicatie en probleemoplossend denken. Het biedt ook een welkome afwisseling van schermtijd, waardoor leerlingen hun ogen rust kunnen geven en hun creatief denken kunnen versterken. Bovendien zorgt het voor een actieve en betrokken pauze, wat kan bijdragen aan een betere concentratie in de lessen daarna.
Het spelen van een spelletje draagt bij aan een gezondere schoolomgeving waarin leerlingen actiever en socialer zijn. Om deze reden heeft 999 Games een spelpakket samengesteld die door scholen besteld kan worden om zo hun leerlingen een vermakelijk en leerzaam alternatief op de telefoon te kunnen bieden. En geef toe, er is altijd tijd voor een spelletje, ook op school en zeker op regenachtige dagen!
In het pakket zit 4x L.A.M.A, 4x Halli Galli, 4x Beverbende, 4x Catan: Het Snelle Kaartspel, 4x Take 5!, 4x Ligretto Blauw, 4x Speed Cups, 4x Pompen of Verzuipen, 4x SET en 4x Jatten.
Het spelpakket met 40 spellen zal € 300 exclusief BTW kosten en is door scholen via deze pagina te bestellen.
999 games spelen – spelduur maximaal 20 minuten
Enkele extra voordelen van het spelpakket op een rij: Alle spellen zijn snel te spelen (max. duur 20 minuten). De spellen zijn gemakkelijk te leren en er kan een speluitleg geraadpleegd worden. Voorzien van een checklist van onderdelen. Als er een kaart of onderdeel kwijt raakt, is het spel nog goed te spelen. Naast een handleiding per spel wordt het pakket ook voorzien van een visuele speluitleg. Bevat handige tips over hoe scholen het best met de spellen om kunnen gaan, waar de spellen het best te plaatsen zijn en hoe je scorevellen kan lamineren voor duurzaam gebruik. Inclusief instructieblad voor scholen met extra informatie over onder andere het vervangen van onderdelen.
Ik ontving Jatten, SET en Pompen of Verzuipen om uit te proberen. Wat een leuke spellen voor regenachtige dagen zijn dat!
Jatten* is een spel voor 2 tot 5 spelers en duurt ongeveer 15 minuten. Je moet kaarten bij elkaar pikken, maar ben je te gulzig dan raak je alles weer kwijt. Van je kaarten moet je verzamelingen bij elkaar gaan sparen. Heb je een verzameling van 6 kaarten van een getal dan heb je gewonnen. Een leuk spel waarbij kinderen leren om niet te overmoedig te worden, maar soms ook net even wat meer te durven dan heel voorzichtig te blijven. Daarbij kun je echt geluk hebben of flinke pech. En er zijn ook extra kaarten waarbij je zelfs in iemand zijn hand mag kijken wat hij heeft. Erg leuk spel!
SET – verslavend leuk
SET* is een spel voor 1 tot 8 spelers en houd je bij de les. Er liggen 12 kaarten op tafel en daarvan moet je een SET bij elkaar weten te vinden. Maar doe dit wel voor een ander SET roept want dan zijn er opeens minder mogelijkheden doordat er 3 kaarten verdwijnen. Niet getreurd er komen weer 3 kaarten terug in het spel en kun je niks vinden dan mag je het ook per 3 kaarten aanvullen steeds. Een SET kaarten bevat of allemaal gelijkenissen of juist niet. Kleur, vorm, patroon en aantallen kunnen allemaal anders of allemaal gelijk zijn. Een erg verslavend spel vind ik dit!
Pompen of verzuipen* duurt wat langer namelijk 30 minuten en dit spel speel je met 3 tot 5 spelers. Elke ronde (er zijn er 12) moet je bij een nieuwe uitdaging je hoofd boven water houden. Terwijl het waterpeil stijgt, moeten spelers slimme beslissingen nemen om hun reddingsbanden te behouden en de meeste punten te verdienen. Dit spel moet ik nog spelen, maar lijkt me ook heerlijk snel te leren en wat strategie toe te passen!
Maar natuurlijk heb ik nog meer tips voor spellen voor regenachtige dagen!
Klasbingo – Spellen voor regenachtige dagen
Maak van tevoren bingokaarten met afbeeldingen of woorden die relevant zijn voor het thema waar je op dat moment mee bezig bent. Laat de kinderen rondlopen en met elkaar samenwerken om alle vakjes op hun kaart af te strepen. Een leuk en educatief spel waarbij de kinderen leren samenwerken en tegelijkertijd bezig blijven.
Ik deed deze vaak in de vorm van een propjesdictee, maar je kunt ook gebruik maken van de gymzaal of de school waarin er wellicht van alles te vinden is een leuk spel voor regenachtige dagen!
Stoelendans 2.0
In plaats van de klassieke stoelendans kun je een variatie spelen waarbij de kinderen in een kring zitten en een voorwerp (bijvoorbeeld een bal) doorgeven op de maat van de muziek. Stop de muziek onverwacht, en het kind dat het voorwerp vast heeft, moet een opdracht uitvoeren, zoals een grap vertellen of een raadseltje oplossen.
Tip je kunt hiervoor ook een strandbal gebruiken waar je verschillende opdrachten opzet. Of een dobbelsteen waarbij je voor elke zijde een opdracht hebt.
Levend memory – Spellen voor regenachtige dagen
Schrijf op verschillende kaartjes paren van woorden of afbeeldingen, en verdeel deze onder de kinderen. Laat de kinderen door de klas lopen en hun match proberen te vinden door vragen te stellen of omschrijvingen te geven. Een geweldige manier om het geheugen en de sociale interactie te stimuleren.
Improvisatietheater
Laat de kinderen in groepjes korte toneelstukjes improviseren rondom een bepaald thema. Je kunt ze opdrachten geven, zoals “doe alsof je in de regen staat zonder paraplu” of “je ontmoet een vreemde op Mars”. Dit stimuleert creatief denken en samenwerking.
Speurtocht in de klas – Spellen voor regenachtige dagen
Verberg verschillende voorwerpen in de klas en geef de kinderen aanwijzingen of raadsels om de verstopte items te vinden. Dit spel houdt de kinderen in beweging en daagt hen uit om kritisch te denken. Natuurlijk kun je de speurtocht ook breder trekken door de school. En misschien kun je er ook nog wel een grap van maken door 100 eendjes* te verstoppen en de kinderen die te laten zoeken!
Klassen schoonmaak
Weet je van te voren al dat het op vrijdag een dag vol regen gaat zijn? En zijn de kinderen al moe? Haal alles uit je kasten en zet het op de tafels neer. Laat de kinderen de kasten schoonmaken. Bijvoorbeeld door in te zetten wie de meeste zwarte allesreiniger doekjes kan maken. En laat ze alles weer schoon en netjes terugzetten in de kast. Vaak zien ze zo weer werkjes waarvan ze gestimuleerd raken om mee aan de slag te gaan. Een schoonmaak spel voor regenachtige dagen!
Doe de leerkracht na
Laat de kinderen jou imiteren! Kies een eenvoudige activiteit die je vaak doet in de klas (zoals voorlezen of iets uitleggen) en kijk hoe goed ze jouw gedrag en manier van praten kunnen nabootsen. Het is een leuke manier om te lachen en te ontspannen samen met de klas. En een leuk spel voor regenachtige dagen om te zien hoe de kinderen jou zien als leerkracht!
Mini talentenshow – spellen voor regenachtige dagen
Organiseer een talentenshow waarin de kinderen hun speciale vaardigheden kunnen laten zien, zoals zingen, dansen, tekenen, of een grappige truc uitvoeren. Dit geeft kinderen de kans om zichzelf te uiten en hun zelfvertrouwen op te bouwen in een veilige omgeving.
Gebruik een beweegpot
We hebben op MamaScrapelle verschillende artikelen staan vol tips onder schooltijd. Maar een van de best gelezen is de beweegpot zelf maken!
Tips voor succes bij deze spellen voor regenachtige dagen
- Houd de tijd in de gaten: Voor sommige spellen is 10-15 minuten genoeg. Het doel is om de kinderen energie te geven zonder ze te vermoeien.
- Zorg voor variatie: Wissel fysieke spellen af met rustige activiteiten om iedereen betrokken te houden.
- Betrek de kinderen: Laat hen ideeën aandragen voor nieuwe spellen. Dit bevordert eigenaarschap en verhoogt de betrokkenheid.
- Wees flexibel: Soms werken bepaalde spellen niet zoals gepland. Wees bereid om het spel aan te passen of over te schakelen naar iets anders.
Met deze ideeën kun je de sfeer in de klas positief houden, zelfs als het weer niet meezit of de energie begint af te nemen. Door leuke en interactieve spellen te integreren, creëer je niet alleen een plezierige pauze, maar ook een moment van verbinding en ontspanning voor jou en je leerlingen. Hoe vermaak jij de kinderen met spellen voor regenachtige dagen?
Lees ook deze blogs
- Leuke activiteiten in de klas
- beweegpot
- Leuke spelletjes 6 jaar en ouder – een spelletje of gezelschapsspel
- Keer op Keer Kids
- geharrewar in de sushibar
- clever junior