Sep en Fien nieuwe avonturen

Al eerder schreven we over de boekjes van Sep. In die boekjes werd Sep grote broer en was hij jarig. Ingeborg Bijlsma heeft twee nieuwe boekjes op rijm geschreven waarin Sep en Fien nieuwe avonturen beleven. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen mag ik deze twee boeken van Sep en Fien naar school en Sep en Fien samen spelen weggeven.

Sep en Fien spelen samen

Op de eerste plaat zien we Sep buiten op een muurtje zitten. Een verhuiswagen laadt spullen uit en een klein meisje met een hond rennen op de stoep. Het meisje hoort bij de verhuiswagen want ze is heel blij als haar speelgoed uitgeladen wordt.

Sep helpt Fien met haar spullen naar binnen tillen. Zelfs het hondje, Binky, tilt een mandje met spullen. Sep laat trots zijn boomhut zien, Fien vraagt zich eerst even af of hij daar woont. Al gauw hebben ze samen de grootste lol en ook Binky speelt mee. Picknicken in de boomhut, racen met de skelter en samen spelen met het stoepkrijt. Sep en Fien spelen samen heel de dag! Na het buitenspelen gaan ze binnen spelen en verkleden ze zich. Daarna eten ze samen pannenkoeken en spreken weer af voor morgen!

Herkenbaar verhaal

Voor mij is dit een herkenbaar verhaal. Dochterlief speelt zodra het kan ook van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat met haar buurmeisje. Bij elkaar thuis en buiten en het liefst ook nog bij elkaar eten ( en logeren). Dikke pret hebben ze samen. Een leuk boek voor peuters en kleuters die ook zo’n vriendje of vriendinnetje heel dichtbij hebben wonen!

Sep en Fien naar school

Op de koelkast in Sep en Fien spelen samen, hangt een aftelkalender wanneer Sep naar school mag. Dat sluit mooi aan bij het volgende boekje: Sep en Fien naar school.

Nog 2 nachtjes slapen en dan mag Sep naar school. In de winkel mag Sep een tas uitzoeken en een beker en een trommel. Fien is mee en helpt kiezen. Op de grote dag lopen Sep en Fien hand in hand het schoolplein op. Fien zat duidelijk al op school en helpt Sep die heel verlegen is en niks durft te zeggen.

Ze beginnen in de kring, Sep moet bijna huilen, maar hij moet toch wel lachen als Fien blij zegt dat ze hem al kent. Ook op school spelen ze samen. Na de kring gaan ze samen verven en als het tijd is om wat te eten troost Sep zelfs een meisje die naast hem zit en niks lekkers bij zich heeft.

De gymles vindt Sep geweldig op school en daarna is het tijd om te lunchen. Trots laat Sep zijn boterham met letters zien aan Fien. ‘s middags spelen ze samen buiten en daarna luisteren ze nog fijn naar een voorleesverhaal. Tijd om naar huis te gaan.

Voorbereiding naar school

Een leuk boekje om voor te bereiden op school. Wat gaat er allemaal gebeuren, zal het wel leuk zijn? Waar eet ik dan brood op school? Je kan nooit genoeg boekjes voor lezen aan kinderen om ze voor te bereiden op die grote stap in hun leven. Zeker voor kinderen die niet naar een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf zijn geweest en geen flauw idee hebben hoe dat zal zijn.

In dit verhaal is Sep duidelijk niet een keer eerst gaan wennen, iets wat ik als kleuterjuf echter wel heel belangrijk vindt voor kinderen. Tijdens het wennen komen de kinderen een dagdeel op school en kunnen zo langzaam wennen. De eerste keer mag papa of mama er even een half uurtje bij blijven, soms is dat een tweede keer ook nog nodig. Maar er zijn ook kinderen die niet kunnen wachten tot papa of mama weg zijn want ze willen groot en stoer zijn!

Ook voor ouders is dit een goed voorbereidend boekje. We zien namelijk Sep op het klimrek heel hoog klimmen. Ik weet zeker dat er ouders zijn die denken, maar dat is toch gevaarlijk zo hoog en in de speeltuin naar hun kind roepen dat ze niet zo hoog mogen gaan. Op school gaat dat er anders aan toe 😉

Illustraties Sep en Fien

De illustraties van ivan en ilia zijn lieflijk met zachte warme maar heldere kleuren. Kleine wipneusjes, sprekende gezichtsuitdrukkingen en zelfs de knuffels lijken te leven. Het speelgoedriddertje wat ook in de boeken van Sep al te zien was lijkt te leven wat weer een heel ander verhaal zou kunnen zijn.

Specificaties Sep en Fien

Auteur: Ingeborg Bijlsma | Uitgeverij: Kluitman | Illustrators : Ivan & Ilia

Samen spelen: 9789020676631 | november 2019 | 32 pagina’s

Naar school: 9789020676648 | november 2019 | 32 pagina’s

Winnen:

Ik mag maar een setje boeken weggeven van Sep en Fien. Geschikt voor peuters en kleuters.

Verplicht:

 • Laat een reactie achter onder deze blog ( met een geldig emailadres) en laat weten of jouw kind ook zo’n speciaal vriendje heeft.
 • Volg MamaScrapelle op Instagram en/of Volg MamaScrapelle op Facebook

Extra kans:

 • Reacties, likes en deelacties op Facebook en Instagram tellen mee als extra kans, maar zijn alleen geldig als er ook onder deze blog is gereageerd.
 • Volg MamaScrapelle op Bloglovin en/of volg MamaScrapelle op Pinterest

De winnaars krijgen eenmalig een mail op 7 februari 2020. Indien er niet binnen 2 dagen wordt gereageerd kies ik een andere winnaar.

Latest posts by ellen (see all)
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!

23 Responses

 1. kleindochter lise heeft mijnheer piep als speciaal vriendje, ze sleept hem altijd en overal mee naar toe

 2. Mijn zoontje is dikke vrienden met ons buurjongetje
  benieuwd naar dit boek,ziet er leuk uit.en dit jaar gaat hij voor het eerst naar school

 3. Mijn zoontje (5) heeft al 1,5 jaar een vriendinnetje met wie hij later gaat trouwen! Hij is helemaal happy als hij haar ziet 😍

 4. Ik ken de boekjes nog niet, maar het klinkt heel leuk en erg toepasselijk op ons oudste zoontje Julian van 3,5 jaar.
  Hij heeft een (bijna) buurjongetje waar hij al lang mee bevriend is. Over een half jaartje gaan ze naar school en ook naar dezelfde school! Vlak voordat dat grote avontuur begint, wordt hij ook nog een keer grote broer (heeft al een zusje van 1,5 jaar), dus samen spelen zullen ze alledrie hier in huis moeten gaan leren!

 5. Ze hebben nog geen speciale vriendjes, maar ik hoop vooral dat broer en zus later heel goed bevriend zullen worden want nu zijn ze nog kat en hond.

 6. Dat lijken me leuke boekjes. Mijn dochter van 3 kijkt uit naar de dag dat ze naar de ‘grote’ school mag. Een mooie voorbereiding. Ze heeft nog niet echt een speciaal vriendje, al is ze wel helemaal gek op haar broer. Wel heeft een speciaal vriendje voor in bed, haar tuttelpopje.

 7. Hartstikke leuk voor mijn dochter. Ze heeft niet veel vriendjes en vriendinnetjes, maar er is 1 meisje met wie ze veel optrekt. Dat is een doof meisje en ook een buitenbeentje. Maar dat zijn 2 handen op 1 buik hoor 😉

 8. Mijn nichtje heeft Fien!!! Hoe geweldig is het om een boekje te lezen wat over een meisje gaat dus ook Fien heet!!
  Dus ja.. graag voor onze Fien!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.