Retro runderrollade met kruidenolie – een vleesgerecht voor Kerstdiner 2021

Een lekkere retro runderrollade met kruidenolie. Om er een draai aan te geven, ook letterlijk, kun je er een mooie kruidenkrul in maken. Met de groene kruidenolie die je er in een handomdraai bij maakt is dit zonder meer een heel feestelijk recept. Dit familievriendelijke recept van Yvette van Boven is bedoeld voor vier personen, maar ga ervan uit dat je overhoudt voor de volgende dag.

retro runderrollade met kruidenolie

Retro runderrollade met kruidenolie

Het meest spannende gedeelte vind ik zelf het opensnijden van de zijlende, maar als ik heel eerlijk ben is dat zelfs voor klunzen zoals ik goed te doen. Laat je daardoor niet afschrikken. Ook een vleesthermometer kun je gebruiken, maar wanneer je het recept volgt heb je hem naar mijn mening niet nodig. Yvette van Boven raadt voor deze lekkere runderrollade met kruidenolie een binnentemperatuur van 52 graden celcius aan.

Wat heb je nodig voor je lekkere retro runderrollade?

retro runderrollade met kruidenolie
retro runderrollade met kruidenolie

Voor de rollade

  • zijlende van rund (rond de 600 gram)
  • 1 bos rozemarijn
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bos salie
  • 2 bossen peterselie
  • 1 bos bieslook tenen knoflook
  • 75 ml. olijfolie
  • 100 gram paneermeel
  • peper, zout
  • rolladetouw (ondermeer verkrijgbaar bij Dille&Kamille)
  • evt. vleesthermometer

Kruidenolie

  • 100 ml olijfolie
  • 1 bos peterselie
  • rasp en sap van een halve citroen
  • peper, zout

Hoe ga je te werk?

  • Leg je lende op een grote snijplank
  • Snijd het vlees net niet doormidden, met lange halen tegen de draad
  • Klap het open
  • Snijd ook de opengeklapte delen net niet open
  • Leg plasticfolie over je opengesneden lende
  • sla met een deegroller of een ander onbreekbaar voorwerp het vlees plat
  • verwarm de oven alvast voor op 180 graden celcius

Even het intermezzo van de vulling van je lekkere, retro rollade. Maal alle kruiden, knoflook, paneermeel en de olijfolie tot een brokkelig poeder in de keukenmachine of met de staafmixer. Dat kun je ook door je kind laten doen. Tip: Niet alle olie en paneermeel in één keer erbij doen, maar goed kijken hoe de structuur wordt. Je gaat voor een brokkelig poeder. Dus droger dan pesto, maar nog wel vochtig. Een beetje vergelijkbaar met koffiedik.

  • Haal het plastic van je vlees
  • Schep de lekkere kruidenvulling op je soon-to-be retro rollade
  • Verdeel het kruidenmengsel over je vlees
  • Rol voorzichtig het vlees met vulling op
  • Bind het op met het rolladetouw
  • Leg je vlees in een braadpan
  • Bak de rollade aan alle kanten tot hij lekker bruin is. Doe dat vijf tot 7 minuten per kant. Tip: Laat rustig liggen, afentoe draaien, maar zo min mogelijk mee rommelen
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven en bak het zo’n vijftien minuten.
  • Haal je lekkere rollade uit de oven, leg op een serveerbord en dek het af met aluminiumfolie. Het mag zo’n tien minuten rusten.
  • Snijd aan, aan tafel en overgiet het, naar smaak met de groene olie.
retro runderrollade met kruidenolie
retro runderrollade met kruidenolie

De groene kruidenolie

retro runderrollade met kruidenolie
  • Blancheer de peterselie. Dus, kook water en leg je bos peterselie er kort in, echt maar een seconde of 10.
  • Haal de peterselie er dan uit en droog het goed met een schone theedoek.
  • Verwarm de olie in een pannetje. Laat het net niet koken
  • In de beker van je staafmixer doe je de peterselie met stelen en al, wat peper, snufje zout en de citroensap.
  • Je maalt het geheel en terwijl je dat doet giet je langzaam de hete olie op de kruiden.
  • Doe de kruidenolie in een kommetje met een lepel of giet het voorzichtig in een leuk weckflesje en zet het op dan tafel bij je runderrollade.

Je lekkere retro runderrollade met kruidenolie komt goed tot zijn recht met aardappeltjes en rode kool.

De inspiratie van dit gerecht komt uit:

retro runderrollade met kruidenolie

Vantevoren tip: Je kunt de rollade al ’s morgens voorbereiden. Haal dan een uur voor je rollade in de oven gaat, deze uit de koelkast. Zo kan je rauwe rollade mooi op kamertemperatuur komen.

Vantevorentip: De kruidenolie kun je al twee dagen van tevoren maken.

Kijk hier voor meer kerstrecepten:

Bijgerechten

Hoofdgerechten

Desserts:

Footer1
Tanja
Delen is enorm lief

Tanja

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Share

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.