Ratatouille, een bord vol groenten vegan recept

Dit recept voor Ratatouille uit Plenty van Yotam Ottolenghi is echt ontzettend lekker, vooral de saus. Ratatouille ken ik vooral als een mengsel van courgette, aubergine en paprika. Dit recept van Ratatouille heeft een rijkdom aan groenten. Dat proef je ook in de overheerlijke saus die ontstaat. Uiteraard kan je zelf naar hartenlust variëren met verschillende groenten. Ik adviseer je om eerst alle groenten te snijden. Daarna pas aan de slag te gaan met koken.

Ratatouille, meer dan courgette, aubergine en paprika alleen

Ratatouille

Leren over groenten

Jong geleerd is oud gedaan. Laat kinderen meehelpen in de keuken met bijvoorbeeld het snijden van de groenten. Mijn dochter (6) helpt al mee sinds ze 4 is. Ze vindt het eten ook lekkerder als ze zelf heeft meegeholpen. Daarnaast zijn er ook genoeg boekjes over groente en fruit. Doet me ook weer denken aan het bezoek dat ik met mijn dochter bracht aan villa zebra over de moestuin. Daarnaast is er een leuk nieuw product op de markt gebracht dat spelenderwijs kinderen groenten leert eten. Binnenkort meer hierover in een volgende blog. Maar nu eerst… Ratatouille.

Ingrediënten Ratatouille

ingredienten ratatouille

Voor 4 personen:

  • 1,1 dl zonnebloemolie
  • 2 kleine uien
  • 4 tenen knoflook, in plakjes
  • 1/2 verse groene chilipeper, in dunne ringetjes
  • 2 kleine rode paprika’s, in stukjes van 3 x 3 cm
  • 1/2 kleine flespompoen, geschild
  • 1 kleine pastinaak, geschild
  • 200 gram haricots verts afgehaald
  • 1 middelgrote courgette
  • 1/2 grote aubergine, geschild
  • 1 kleine aardappel, geschild
  • 2 middelgrote tomaten, ontveld en fijngehakt
  • 1/2 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl water
  • eventueel fijngesneden koriander om te garneren
  • zout en zwarte peper naar smaak voor je Ratatouille
  • Alle groenten in blokjes van ongeveer 3 cm.

Bereidingswijze Ratatouille

  • Giet 2/3 van de olie in een gietijzeren braadpan of braadpan met een dikke bodem en zet hem op halfhoog tot hoog vuur.
  • Doe de uien erin en fruit ze af en toe roerend 5 minuten.
  • Roer de knoflook, chilipeper en paprika door de ui en bak alles weer 5 minuten.
  • Voeg de pompoen en pastinaak toe en bak 5 minuten.
  • Schep alle groenten uit de pan in een middelgrote kom en laat zoveel mogelijk olie in de pan achter.
  • Giet de overgebleven olie erbij en verhit deze.
  • Bak nu de haricots verts, courgette en aubergine 5 minuten en schep ze af en toe om voor een heerlijke Ratatouille.
  • Doe de inhoud van de kom weer in de pan en voeg ook de aardappelblokjes, tomaten, suiker, tomatenpuree en royaal zout en peper toe.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Giet het water erbij tot de groenten tot de helft in het water staan.
  • Zet het deksel op de pan en laat de groenten 30 minuten pruttelen.
  • Proef en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
  • Verhit de oven tot 200 graden C.
  • Schep de ratatouille uit de pan in een grote braadslee tot een 2-3 cm dikke laag.
  • Giet het kookvocht erover en zet de braadslee nog 30 minuten in de oven.
  • De ratatouille moeten nu botergaar zijn en het vocht vrijwel ingekookt.
  • Garneer de ratatouille eventueel met koriander.
ratatouille met rijst

Lees ook deze blogs

Elles
Delen is enorm lief

Elles

Ik ben Elles, 50 jaar, moeder van een 9-jarige dochter en een 14-jarige zoon. Ik blog regelmatig op Mamascrapelle en StoerLeesVoer. Ik hou namelijk van koken, mooie prentenboeken en literatuur. In mijn werk richt ik mij op een verbetering van de samenleving.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Post comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.