Prentenboeken over groente en fruit

Op scholen wordt er steeds meer actie gevoerd om kinderen meer groente en fruit te laten eten. Dat is blijkbaar nodig want wij ouders geven onze kinderen niet genoeg variatie blijkt. Wij ouders in het algemeen dan want ik weet zeker dat er ook ouders zijn die hun kinderen elke dag 1 a 2 stukken fruit geven en veel variëren met groente zowel oud als warm.  Kinderen zijn dol op prentenboeken dus ik ging op zoek naar prentenboeken over groente en fruit. 

Prentenboeken over groente en fruit

prentenboeken

Bij ons op school hebben ze zelfs een heel groente en fruit traject waarbij kinderen bij de overblijf ook een stuk fruit of groente krijgen. Nu krijgt dochterlief op deze manier wel ietwat veel fruit binnen want ze eet rond 10 uur ook al 1,5 stuk fruit. Maar voor kinderen die niet zo veel fruit eten of misschien altijd hetzelfde vind ik dit wel een heel goed initiatief.

Hoe leuk is het om spelenderwijs meer te leren over groente en fruit. Heel leuk toch. En kinderen zijn dol op voorlezen dat weet iedereen. Ook in de literatuur wordt er beetje bij beetje meer aandacht gegeven aan prentenboeken over groente en fruit. Ik zocht er 3 voor je op die van 0-7 jaar erg leuk zijn om uit voorgelezen te worden.

Het wonder van de appel

Prentenboeken over groente en fruit

Dit stevige kartonboek vertelt het verhaal over de groei van appels aan de hand van de 4 seizoenen. In de lente barsten de knoppen open en komen er bladeren te voorschijn.

Prentenboeken over groente en fruitPrentenboeken over groente en fruit

Andere knoppen groeien uit tot bloesem en de bijen helpen mee met verstuiven. In de zomer komen er kleine vruchten die appels worden. Deze appels kun je in de herfst plukken.

Een hele simpele manier om aan kleine kinderen uit te leggen hoe dingen groeien en bloeien in de natuur. Dankzij het systeem van schuiven, flapjes en pop-up is het een magische manier om kennis te maken met de wondere wereld van de appel.

Prentenboeken over groente en fruit

Een ideaal boek om tijdens het fruitmoment voor te lezen en stil te staan over hoe een appel groeit.

Het boek heeft dikke kartonnen pagina’s met afgeronde hoeken en is door de kinderen makkelijk zelf te bedienen.

Van dit soort prentenboeken over groente en fruit zouden er meer moeten zijn. Heel leerzaam en leuk voor de jonge kinderen.

Specificaties

Auteur:         Andreas Német – Hans – Christian Schmidt

Uitgeverij:    De Vier Windstreken

ISBN:              9789051165920

Prijs:               Het wonder van de appel is voor €12,95 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       12 pagina’s

Datum:          Verschenen in juni 2017

Broccoli in mijn ijs

Prentenboeken over groente en fruit

Thijs vindt groente en fruit niet lekker. Hij wil liever heel de dag door taartjes, gebakjes, snoepjes, toetjes, koekjes en roomijs eten.  Zijn familie wil hem graag fruit en groente laten eten en verzinnen van alles om hem te overtuigen. Maar Thijs maakt het niet uit. Hij vindt zichzelf al groot en sterk.

Prentenboeken over groente en fruit

Er is alleen 1 ding dat Thijs vergeet. Zijn hele familie is boer die altijd prijzen winnen met hun groente en fruit. Zo ook opa Jeroen. Die heeft zelfs een tover gieter gewonnen waardoor alles wat hij zaait en plant nog sneller groeit en lekkerder is.

Zijn familie bedenkt een plannetje om Thijs enthousiast te maken en dat schijnt te werken. Thijs wil wel aan de slag met de tover gieter! Samen met opa Jeroen werken ze de hele dag hard in de moestuin om groente en fruit te planten en te plukken.

De volgende dag gaat Thijs echter iets heel anders doen. Hij plant pizza, snoep, ijsjes en vla in de tuin en dat groeit zo goed dat er een enorme ijscoupe een vlavijver en een pizzaplant in de tuin staan.

Prentenboeken over groente en fruit

Maar opa lust helemaal geen ijs wat nu? Als Thijs nou een hapje van de broccoli wil nemen, wil opa wel een hapje ijs proberen. En wat blijkt. Thijs vindt broccoli eigenlijk best wel lekker? En dankzij Thijs maken ze samen de heerlijkste groente ijsjes en toetjes!

Wat vinden wij ervan?

Een super grappig boek om uit voor te lezen! Zelf moet ik al keihard lachen om de verbaasde gezichtjes van de kinderen als ze over een vla vijver horen en een pizzaplant. Nou die wil ik ook wel in de tuin zei dochterlief nog haha.

Misschien ook wel leuk om een kleine proeverij van te maken met de kinderen. En misschien durf je het wel aan om courgette chocolade te maken of een beker broccoliroomijs! Worteltaart is immers ook lekker toch!

Van dit soort prentenboeken over groente en fruit zouden er nog meer moeten zijn! Hilarisch!

Specificaties

Auteur:         Emily MacKenzie

Uitgeverij:    van Goor

ISBN:              9789000353798

Prijs:               Broccoli in mijn ijs is voor €13,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       32 pagina’s

Datum:          Verschenen in mei 2017

Olifant en de kist vol appels

Prentenboeken over groente en fruit

We zijn in de dierentuin waar een grote kist staan. Geen van de dieren weet hoe die kist daar staat en wat hij er doet.

Prentenboeken over groente en fruit

Er zit geen dier in, want de kist is stil. Ook zit geen ijs in, want er voelt niks kouds. Er zitten appels in de kist! Olifant kwam gelijk in actie want dit moet eerlijk geregeld worden voordat ze ruzie krijgen.

Prentenboeken over groente en fruit

Alle dieren gingen in de kring zitten om na te denken hoe zit de appels eerlijk konden gaan verdelen. Gelukkig had Olifant een goed idee. Alle dieren met een slurf mochten een appel pakken. Daarna mocht het grootste dier, dieren met slagtanden, dier met de grootste oren en ga zo maar door. Olifant at de ene na de andere appel op. Arme andere dieren ze hadden geen enkele appel op!

Prentenboeken over groente en fruit

Gelukkig kwam op dat moment de oppasser aan met ijs! Dat moest eerlijk verdeeld worden anders zouden ze ruzie krijgen. En toen gebeurde er wat geks. Alle dieren die geen olifant zijn mochten een ijsje pakken, en daarna alle dieren die geen slurf hadden, en daarna alle dieren die niet konden trompetteren en ga zo maar door.

Olifant was heel verdrietig. Hij begreep opeens dat hij eigenlijk niet zo aardig was geweest. Hij zei sorry en kreeg gelukkig van de oppasser het aller allerlaatste ijsje.

Wat vonden wij ervan?

Een heel slim geschreven boek over eerlijk delen, normen en waarden, emoties en natuurlijk appels en ijs. Ik zeg hier geregeld als dochterlief in de ochtend al vraagt om wat lekkers dat we eerst fruit gaan eten en dat daarna het lekkers komt. Zo werkt dit bij de dieren in de dierentuin natuurlijk ook.

De kinderen vinden het heel zielig voor Olifant dat hij geen ijsje krijgt. Ze vinden het niet zo erg dat hij alle appels heeft opgegeten dat hij daarom geen ijsje zou mogen krijgen. Mooi om te zien dat kinderen snel dingen vergeten en vergeven!

Wel vinden ze het zielig voor alle andere dieren dat ze geen appels krijgen en dat Olifant alles in zijn eentje opeet. Dat is niet eerlijk! Samen delen samen spelen! Je mag niet alleen eten.. allemaal kreten die door de kinderen (2-6) jaar werden gezegd.

De emoties van de dieren zijn mooi getekend en de kinderen kunnen ze goed herkennen.

Specificaties

Auteur:         Marianne Busser & Ron Schroder

Uitgeverij:    Van Holkema & Warendorf

ISBN:              9789000353408

Prijs:               Olifant en de kist vol appels is voor €12,50 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:       32 pagina’s

Datum:          Verschenen in september 2017

 

Ken jij nog meer leuke prentenboeken over groente en fruit? Laat het mij weten dan kan ik ze toevoegen.

Facebook Comments

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben behoorlijk creatief en dol op prentenboeken en op stap gaan met mijn man en 6 jarige dochter!