Prentenboek over anders zijn

Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen!

prentenboek over anders zijn

Ik heb …

prentenboek over anders zijn

Op de eerste omslag van prentenboek over anders zijn, staan 15 portretten afgebeeld van jong en oud. Daan is blind, Charlotte heeft blond haar en Jan heeft diabetes. Het 16e portret is leeg en daar kan de lezer zichzelf tekenen en onder het portret invullen: Ik ben … en ik heb … Het zal mij benieuwen wat mijn zoontje daar later in zal vullen. Onder het portret van Anders staat: “Anders heeft autisme” en daar gaat de rest van dit prentenboek over anders zijn over.

Niet en wel

In het boek wordt beschreven waar Anders niet en wel van houdt. De eerste bladzijden van het boek gaan vooral over waar hij níet van houdt. En dit prentenboek over anders zijn, valt daarmee met de deur in huis volgens mij. Voor mensen met autisme is het fijn om een duidelijke scheiding tussen niet en wel te hebben, zij zijn zelf ook eerlijk en recht door zee. Tenminste, voor zover ik weet is dat een van de eigenschappen van autisme, in ieder geval geldt het voor de mensen die ik ermee ken in mijn omgeving.

anders Sam Loman

Eigenschappen

Verschillende eigenschappen van autisme komen in dit prentenboek over anders zijn voorbij. De meest bekende is denk ik die van elke dag de dagelijkse dingen in dezelfde volgorde doen. En ook laat de schrijver zien wat er gebeurd als iets níet gaat zoals elke dag, leuk gedaan ook, een soort “zoek de verschillen”. Ook vertelt de schrijver waar Anders moeite mee heeft bij het doen van de dagelijkse dingen en in het onderhouden van sociale contacten. Op een eenvoudige manier, zodat iedereen die dit leest kan begrijpen wat er in Anders omgaat.

Lege pagina

De mooiste bladzijde van dit prentenboek over anders zijn vind ik de lege pagina. Heel symbolisch wordt hiermee uitgelegd dat Anders even rust nodig heeft om bij te komen van angst, boosheid of verdriet. En daarmee geeft Anders een heel goed voorbeeld voor iedereen; anders of gewoon.

Gebruik jij ook wel eens zo’n lege pagina?

Specificaties Anders

prentenboek over anders zijn

Auteur: Sam Loman | Uitgever: van Goor | 9789000366675 | maart 2019 | 32 pagina’s | meer informatie op Bol.

Facebook Comments

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 2 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij Mama Scrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.
Delicia