Nét iets meer dan alleen lezen: het flapjes en pop-up boek

Van vroeger kende ik ze ook nog wel, van die boeken waarbij er pagina’s naar boven komen wanneer je de bladzijde omslaat. Mijn zoontje van bijna 2,5 jaar heeft ook een paar van dat soort leuke boeken. Hij is er wel voorzichtig genoeg voor om ze heel te laten, maar is nog wel een beetje zoekende wat hij ermee moet. “Zit er iets achter of moet ik iets openmaken?” zie je hem denken. Misschien is hij er nog iets te jong voor. Billen! en De crèche van Muis zijn boeken van een fase vóór de boeken waarbij de pagina’s naar boven komen. Dit zijn een flapjes boek en een pop-up boek, net iets meer geschikt voor zijn leeftijd.

Billen! – een flapjes boek

In dit grappige flapjes boek, kijk je op de voorkant tegen de kont van een varken aan. Op die manier zie je de dieren in dit boek in eerste instantie allemaal. Het kind mag eerst gaan raden van wie die billen zullen zijn. Naast elk dier staat een hint geschreven, zoals: “Ze heeft lange oren en een pluizig staartje.” Vervolgens kan het kind zelf het flapje naar boven vouwen om met eigen ogen te kunnen zien of het goed geraden is. Goed of niet goed, het kind wordt begroet door een vrolijk zwaaiend diertje.

De crèche van Muis – een pop-up boek

Een broertje van dit pop-up boek, Het huis van Muis https://www.mamascrapelle.nl/het-huis-van-muis/, was mijn zoontje zijn eerste pop-up boek. Grappig dat er in dat boek toen dingen werden beschreven die mij deden denken aan de dingen die hij bij de opvang van toen deed, dat was ook echt zijn tweede thuis. Nu zit hij bij een ander soort opvang waarin ik veel van De crèche van Muis herken. En mijn zoontje zelf ook, want ik was zo vrij om de namen van de dieren in het boek te vertalen naar de leidster en kindjes van zijn huidige opvangadres. Eerst vond hij dat wel grappig, maar het blijft een peuter met een eigen willetje en ik moest ze de volgende keer maar niet meer zo noemen. 😉

Het speelgedeelte in de crèche

De figuurtjes en het meubilair zijn voorgesneden in dun karton en kun je er voorzichtig uit drukken zodat het kind kan spelen in de crèche van dit pop-up boek. Dit speelgedeelte zou ook zomaar het decor van een kleuterklas kunnen zijn. Het deed mij een beetje denken aan de basisschool, ik denk doordat er een alfabet en een klok aan de muur hangt.

Flapjes en pop-up boek, verschillend, maar beide werden ze bij mij thuis goed ontvangen en we zullen er zeker nog lang plezier van hebben. Maar welke van de twee nou het leukste is … ? Zou jij het kunnen zeggen?

Specificaties Billen

Auteur: Yusuke Yonezu | Uitgever: de Vier Windstreken | 9789051163667 | september 2014 | 24 pagina’s | meer info vind je hier

Specificaties De crèche van Muis:

Auteur: Lucy Cousins | Uitgever: Leopold | 9789025876579 | april 2019 | 16 pagina’s | meer info vind je hier

Delicia
Delen is enorm lief

Delicia

Ik ben Delicia, moeder van een vrolijk en sociaal jongetje van 3 jaar. Hij houdt van lezen en ik van schrijven en dat kunnen we mooi combineren bij MamaScrapelle, waar ik met veel plezier gastblogger ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.