Prentenboek: Jij met Mij. Poezie voor kinderen

Zoals jullie weten lees ik veel voor aan de kinderen. Ik heb hier zo mijn vaste momenten voor. Ook zingen wij veel kinderliedjes die natuurlijk in rijmvorm worden gezongen. Zo leren de kinderen al op jonge leeftijd wat rijmen is. Poëzie voor kinderen ontwikkelt. Zodoende kwam ik uit op het voorleesboek Jij met Mij van Robbert-Jan Henkes.

Poëzie voor kinderen

Muziek ontwikkelt, meertalige opvoeding ontwikkelt, maar poëzie ontwikkelt ook! In het prentenboek Jij met mij  staan maar liefst 20 gedichten voor kinderen, vanaf 5 jaar, die je bijvoorbeeld voor kunt lezen voor het slapen gaan.

Jij met mij!

Jij met mij poezie voor kinderen

Marga van den Heuvel heeft op een schilderachtige manier de illustraties bij de gedichten gemaakt die precies passen bij de verbeelding van het jonge kind. Natuurlijk staan er moeilijke woorden in voor kinderen rond de 5 jaar, maar de taak aan de ouder om dit op een goede manier uit te leggen.

Jij met mij poezie voor kinderen

  • Er staan grappige gedichten in zoals een vieze vis, broertjes salamander.
  • Leerzame gedichtjes over waarom en tegenstellingen, goede raad voor kinderen.
  • Mooie gedichtjes over de uil en de maan, beer in de thee.
  • Zelfs een mooi gedichtje voor een klein kindje over wat er door de deken heen steekt.

En nog veel meer prachtige poëzie voor kinderen.

Jij met mij poezie voor kinderen

Zelf vind ik het gedicht als het zomer winter is erg mooi. Veel mensen hebben het over wat als.. Dit gedicht laat je daar even bij stil staan op een mooie manier.

Meer poëzie in ontwikkeling

Wil je meer achtergrond informatie over wat poëzie voor de ontwikkeling  kan betekenen dan raad ik je een heel interessante scriptie over poëzie in ontwikkeling  aan, door Heike van der Vliet. 199 pagina’s dat wel, maar een absolute aanrader als je hier echt in wilt verdiepen.

Dit onderzoek is maatschappelijk relevant omdat ermee wordt aangetoond dat poëzie goed is voor onze ontwikkeling. Zij kan bijdragen aan een creatief en flexibel aanpassingsvermogen. Poëzie leert ons pragmatisch en zelfbewust naar anderen te kijken. Poëzie spoort ons aan om onze verbeelding te gebruiken, leert ons metaforen te hanteren en helpt onze metacognitieve vermogens te ontwikkelen en onze sociale vaardigheden te verbeteren. Poëzie leert ons anders kijken en bewust te maken van de relativiteit van het eigen perspectief. Hierdoor groeit ons inlevingsvermogen, dat belangrijk is bij sociale interactie en communicatie.

Specificaties

Auteur:          Robbert-Jan Henkes

Illustrator:    Marga van den Heuvel

Uitgeverij:    Querido

ISBN:              9789045120164

Prijs:              Jij met mij is voor €15,99 o.a. te koop bij Bol via mijn affiliatelink

Pagina’s:      48 pagina’s

Datum:          Verschenen in maart 2017

Disclaimer