Wil jouw Peuter niet eten? De oplossing!

Elke ouder herkent zich denk ik wel in dit probleem. Je hebt enorm je best gedaan in de keuken. Er staat een heus chef waardig menu op tafel waar je uren voorbereiding aan hebt gehad. Het menu verzinnen, de boodschappen doen. En daarna in de keuken het eten schoonmaken, snijden, afmeten, bakken, grillen, koken wat je ook maar hebt klaargemaakt. Aardappels, rijst of pasta. Vlees, vis of peulvruchten. Rauwkost of warme groente. Met saus zonder saus. Je probeert van alles. Alleen wil jouw peuter niet eten. Soms willen ze het niet eens proeven! Dit kan heel frustrerend zijn!

Makkelijke eter of moeilijke eter?

Nu moet ik eerlijk zeggen dat onze dochter een vrij makkelijke eter is. Ze wil meestal alles wel proeven en eet tot ze genoeg heeft. Eet ze een keer wat minder vinden we dat prima. Ze krijgt eigenlijk altijd een toetje, soms vergeten we het omdat manlief en ik beiden geen toetjes eten. Dan horen we een uur later: “mama mag ik wat anders eten?” Wat ze echt niet lekker vind als peuter is sla, tomaten, prei. De harde groenten met een harde schil dus. Zodra het maar lang genoeg heeft gekookt in bijvoorbeeld soep dan eet ze het wel. Sterker nog tomatensoep met ballen is haar favoriet en zou ze het liefst elke dag wel willen eten. Ik kies dan altijd de variant met extra veel groenten en gooi er zelf eventueel nog wat ballen bij. Moet hier ook maar eens een recept van zoeken en zelf gaan maken en invriezen. Toch weer gezonder dan de soepen uit zak en blik.

Peuter wil niet eten, frustrerend

Terug naar de echt moeilijke eters. Er komt vaak nog een tweede frustatie.. Al die tips en feedback die je van vrienden en familie krijgt. Allemaal goed bedoeld natuurlijk, maar denken ze nou echt dat je niet alles al hebt geprobeerd? Beleeft zeg je “ja en amen” maar in stilte zit je jezelf alleen maar bozer te maken. Je doet toch je best? Jouw peuter wil niet eten, daar kan je toch niks aan doen!?!

Keet Smakelijk

Peuter wil niet eten

Per toeval kwam ik de boeken van KEET SMAKELIJK tegen. Een heel bijzonder kookboek waar je echt waar zelf al helemaal vrolijk van wordt. De saaiste gerechten worden spannende verhalen. Avonturen die je peuter/ kleuter kan beleven op zijn/haar eigen bordje met avondeten.

Een compleet gezinskookboek met 77  gezonde en wat minder gezonde recepten want kinderen willen ook lekkere toetjes eten en pannenkoeken! Voor het ontbijt, lunch, soep, avondeten en toetje oftewel: Vliegende start, schafttijd, in de soep gelopen, wie rijst er mee, toetjesparadijs. Dat klinkt al leuk vind je niet! Jouw peuter wil niet eten? Met dit boek is dat verleden tijd!

Elk gerecht bevat een zeer creatieve foto vergezeld van een spannend verhaal, een sprookje of een grapje.

Wil je bovendien praktische informatie en tips over gezonde voeding dan staat er achterin het boek een KEET ABC. 46 onderwerpen. E-nummers, transvetten, vegetarisch, Omega 3 en nog veel meer. Online kun je al een groente abc vinden.

Mijn favorieten

Al lezend door dit gave kookboek vielen een aantal dingen mij op die ik graag alvast met jullie wil delen.

Pap van mam

Je hebt pap en je hebt mama. Mam kan wel pap maken, maar pap geen mam. Pap kan gelukkig ook pap maken, dus als mam er niet is, is er wel pap. Kinderen lusten er wel pap van, van die pap van mam. Ze lusten natuurlijk ook pap van pap. Als die tenminste niet vergeet het zout in de pap van mam te doen. En op zondag zorgt mam voor de krenten in de pap van pap.

Peuter wil niet eten
Peuter wil niet eten

Oervoer

Ingrediënten:

  • 200 gram speltmeel
  • 75 gram havermout
  • 50 gram rozijnen
  • 1 grote of 2 kleine appels
  • 2 dl melk
  • 2 eieren
  • 3 el honing
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl zout

180  graden oven voorverwarmen en muffinbakplaat invetten of vormpjes in. Meng alle droge ingrediënten in 1 kom en alle natte in een andere kom. Daarna voeg je ze langzaam samen en roert tot je een plakkerige oermassa hebt. 20 minuten bakken en klaar is je oervoer!

Mamapapapannenkoek

Tot slot staat er nog een heerlijk recept in voor mamapapapannenkoeken. Voeg aan 2 pollepels basisbeslag (recept ook in boek te vinden) 50 gr geraspte jonge kaas, 150 gr kastanjechampignons, 2 el basilicumpesto (recept ook in boek) 3 fijngesneden bosuitjes en 2 el olijfolie toe. De pesto gebruik je als beleg! Zulke gezonde lekkere pannenkoeken heeft jouw peuter nog nooit gegeten!

Peuter wil niet eten verleden tijd!

Benieuwd naar al deze recepten? Bestel dan snel het keet smakelijk boek . Jouw peuter wil niet eten is echt verleden tijd! Om de recepten goed na te maken heb je natuurlijk wel wat leuke accessoires nodig. Zet ze alleen niet in het bord van je kind.

Of misschien ben jij van de stempel dat je niet mag spelen met je eten en wil je geen speelgoed aan tafel.

Peuter wil niet eten
KeetSmakelijk mijn peuter wil niet eten

Auteur: Laura Emmelkamp | Scato van Opstall | Uitgever: Keet Smakelijk | 9789081439619 | september 2009  | 240 pagina’s | meer informatie vind je hier

Peuter wil niet eten? Nog steeds op zoek naar inspiratie? Er is ook een peuter soepboek !

Peuter wil niet eten
Footer5
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

2 Responses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.