Peuter stopt met middagdutje

“Ik hoef niet meer te slapen. Ik ben groot!” Ja dan is het opeens zover. Je dochter zegt die magische woorden. En niet eens terwijl ze thuis sliep. Nee ze logeerde bij oma. Precies een week nadat de speen mee was gegaan met de spenenfee vond onze peuterdochter dat ze groot genoeg was om haar middagslaapje over te slaan.

Toen oma mij ‘s middags melde dat ze geen middagdutje had gedaan dacht ik nog  “Ach ja een keer overslaan is geen probleem”. In de vakantie hadden we al een paar keer gemerkt dat ze makkelijk de dag tot 4 a 5 uur vol kon houden zonder slaapje. Als ze dan even een half uurtje sliep in de auto ( of langer) dan was het ook goed.

middagdut

4 dagen zonder dut

Maar toen ze vrijdag terug kwam van oma had ze die dag ook geen middagdut gedaan. In de auto had ze 10 minuten geslapen en ze ging dan ook een uur eerder dan normaal naar bed. Half 8 in plaats van half 9. En ook zaterdag deed ze weer geen middagdut want ze was immers groot! Met zo’n gezichtsuitdrukking van: “Hallo je ziet toch dat ik groot ben! Doe niet zo gek een middagdutje is voor baby’s.” Die avond ging ze een nachtje logeren bij mijn jongste nichtje en haar grote broers en wilde ze de zondag ook geen middagdut doen.

middagdut

Toen we haar zondagmiddag kwamen ophalen hadden we wel een moe meisje in de auto zitten die na 5 minuten in diepe slaap was. Ik moest nog boodschappen doen en we besloten wijs dat ik maar even alleen de supermarkt in ging en dat manlief bij dochterlief in de auto bleef. Die zondag is ze ni et meer tot spelen toegekomen, en hebben we lekker een Disney film opgezet om met zijn drietjes te kijken met wat lekkere tapashapjes als avondeten erbij.

Middagdut afbouwen

Vandaag heb ik haar lekker op bed gelegd omdat ze toch echt wel moe was vanmorgen. Ik ben dan ook heel benieuwd nu ze weer lekker is bijgeslapen of ze morgen weer zonder middagslaapje wil.

Wat dat betreft hoop ik dat ze dan eerst in een ritme komt van om de dag overslaan om het langzaam af te bouwen. Aan de andere kant gaat ze nu vaak pas om half 9 naar bed en slaapt dan tot 7 uur. Dus als ze zonder middagdut een uur eerder naar bed gaat hebben wij ook wat meer aan onze eigen avond..

We gaan het zien!

Hoe oud was jouw peuter toen die ging afbouwen met de middagslaapjes en hoe pakten jullie dit aan?

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.