Pesten

Afgelopen week was het de week tegen pesten. Elk jaar in de vierde week van september wordt de Week Tegen Pesten gehouden. De start van het schooljaar is een belangrijke periode in de groepsvorming. De sfeer die je als leerkracht in de eerste weken na de zomervakantie neerzet, heeft een impact op de rest van het jaar en bepaalt voor een groot deel de mate waarin pestgedrag voorkomt.

Zelf ben ik als gastouder en moeder al met de jonge kinderen ook alert op pesten. Hoe onschuldig kinderen ook lijken, kinderen kunnen al op zeer jonge leeftijd andere kinderen buitensluiten.

Normen en Waarden

Kinderen leren heel veel van ouders en oudere kinderen in hun omgeving. Als een kind thuis veel nee hoort, gaat het in de omgang met andere kinderen ook nee zeggen. Als opvoeder breng je je kind en andere kinderen normen en waarden mee. Zelfs als een kind bij een ander kind thuis speelt kan het daar andere normen en waarden zien dan dat zij/hij thuis leert. Op school kunnen er weer andere normen en waarden zijn en bij opa en oma gelden er weer andere regels. Uit al deze opvoeders die een kind tegenkomt in zijn jonge jaren maakt het kind zich eigen normen en waarden. Wordt er veel gescholden in huis met ziektes, dan zal het kind dit later ook gaan doen omdat het kind dit normaal vindt. Wordt er thuis lichamelijk fysiek opgevoed dan denkt het kind dat dit normaal is en zal andere kinderen ook slaan en duwen. Alsof de duvel er mee speelt leren kinderen soms sneller de slechte dingen dan de goede dingen die je ze mee wilt geven.

Pesten

Op jonge leeftijd, ja echt ook al met 2 jaar kunnen kinderen andere kinderen op een bepaalde manier al buitensluiten. “Nee je mag niet met mij spelen”, “Nee niet doen! …..” “Nee dat vind ik niet leuk…” “Nee dit is van mij” en ga zo maar door. Kinderen die op jonge leeftijd zijn gepest of buiten gesloten hebben hier als volwassene vaak nog steeds last van. Ze voelen zich snel buitengesloten, durven niet voor zichzelf op te komen en vinden het moeilijk om in een grote groep te praten. “Wat zullen ze wel niet van mij denken” “Ik doe het vast verkeerd” “Als ik iets zeg is het toch niet goed”. Maar ook de kindjes die nog niet kunnen praten, of maar een paar woorden spreken. Duwen, Slaan, Bijten, Nee zeggen, Gillen.

Het hoort allemaal bij het opgroeien. Grenzen ontdekken van anderen om je heen, en je eigen grenzen ontdekken van wat vind ik goed. Ik ken nog geen enkel kind dat het ok vind als zijn speelgoed afgepakt wordt, maar je kunt een kind hier wel mee leren omgaan. Netjes terugvragen, iets anders teruggeven om mee te spelen, uitleggen dat jij er mee aan het spelen was.

Als een kind maar vaak genoeg negatief gedrag doet en ziet gaat het ook negatief gedrag vertonen. Een cirkel moet dan doorbroken worden en dat kan soms een hele uitdaging zijn.

Gelukkig is mijn doelgroep 0-4 jaar en vind ik het geweldig hoe ze allemaal ontwikkelen. Ieder in eigen tempo en eigen manier. Geen grote scheldpartijen of handgemene ruzies. Af en toe een duw of een snauw om duidelijk te maken dat ze het er niet mee eens zijn en dat is helemaal prima!

Goed voorbeeld doet volgen

Zelf ben ik dan ook van het type opvoeder die zo goed mogelijk probeert op te voeden. Net zoals elke ouder natuurlijk. Het goede voorbeeld geven, iedereen met respect behandelen en in hun waarde laten. En hiermee dochterlief en de gastkindjes positief te corrigeren. “In dit huis wordt niet geslagen, gebeten en geduwd”, “Er wordt geen speelgoed afgepakt, je zult even wachten op je beurt” “Als ik nu dit kindje knuffel, dan krijg jij straks ook heus een knuffel, ik vind je net zo lief”. Respect en een ander in zijn waarde laten zijn grondbeginselen tegen pesten. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen is mijn mening. Door veel uit te leggen en begrip te tonen voor gevoelens van het kind leert het kind ook zichzelf beter te snappen. “Ik snap dat je heel graag hier mee wilt spelen, maar zij speelt er nu mee. Dus dan kun je even wachten tot ze klaar is en dan is het jouw beurt om er mee te spelen of je kiest wat anders om mee te spelen.” Ja soms is het een heel verhaal, maar door zelf rustig te blijven en het rustig uit te leggen leren kinderen het snel genoeg! Geduld bij jonge kinderenĀ is nodig! šŸ˜‰

pesten kroelie

Kroelie

Bij toeval liep ik tegen Kroelie op. Op de cd met liedjes staat er ook een nummer over pesten doet pijn. Maar ook liedjes over vriendjes, dromenland, knuffelvitamientjes, boodschappen doen en de favoriet hier in huis: Lekker springen!! Door de cd af en toe op te zetten leren ze in liedjesvorm al dat pesten niet fijn is.

Neem sowieso eens een kijkje op deze site want je kunt er leuke kleurplaten downloaden, avonturen lezen en natuurlijk heeft Kroelie ook een webwinkel. En wist je dat je Kroelie ook kunt uitnodigen op je kinderfeestje?

De week tegen pesten zou elke dag van het jaar het motto moeten zijn. Elke dag van de week en elke minuut van de dag.

Ben jij al op jonge leeftijd je kinderen bewust aan het maken over pesten en anderen in hun waarde laten?

Disclaimer

Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik sta voor de klas op een basisschool en hou van speelgoed testen, op stap gaan en creatieve dingen. Mijn dochter van 7 jaar test graag mee!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.