Persoonlijk valentijnsdag cadeau – een creatieve knutsel

Valentijnsdag 14 februari. Het is al bijna weer zo ver. Waar komt deze romantische gewoonte nou eigenlijk vandaan? Veel mensen vinden het een consumenten dag is dat zo? En hoe maak je nou een persoonlijk valentijnsdag cadeau?

Valentijnsdag

Valentijnsdag is een dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven met cadeautjes, bloemen, of kaarten. Op 14 februari geven we een valentijnsdag cadeau aan elkaar. Deze dag van de liefde valt samen met de feestdag van twee christelijke martelaren met de naam Valentinus. Eén was priester in Rome, een ander was bisschop van Terni. Beiden werden in de 3e eeuw ter dood gebracht. Mogelijk gaat het hier om dezelfde persoon.

In de 18e eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari is gesteld om de oude Lupercalia, een vruchtbaarheidsfeest, te vervangen. Lupercalia werd op 15 februari gevierd ter ere van Juno, de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, en Pan, de god van de natuur.

Volgens het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een grote kom gegooid. Ongehuwde mannen mochten dan om de beurt een naam trekken. Tijdens het feest waren de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden elkaars partner. Toen in Europa het christendom opkwam, werd dit heidense feest door de Kerk verboden. In 496 veranderde paus Gelasius het Lupercalia-feest van 15 februari in St.-Valentijnsdag van 14 februari.

In de Verenigde Staten is men, uit commercieel oogpunt, begonnen met het verleggen van de nadruk van anonieme liefde naar liefde. Valentijnsdag is in België en Nederland in korte tijd, sinds midden jaren 90, een groot commercieel succes geworden: cadeauwinkels, boekwinkels, lingeriewinkels en bloemenwinkels profiteren hiervan. (Bron: Wikipedia)

Tegenwoordig is het dus duidelijk een commercieel feest, maar vroeger was dit niet het geval. Toch leuk om te weten vind je niet!

Persoonlijk valentijnsdag cadeau

persoonlijk valentijnsdag cadeau

Met de kinderen ging ik weer aan de slag voor een persoonlijk valentijnsdag cadeau.

Eigenlijk bestaat het uit meerdere knutselprojecten lees je mee?

Stap 1. I whale always love you als valentijnsdag cadeau

Met blauwe verf zette de kinderen een handafdruk waar ik een walvis omheen tekende.

Will veranderen we in Whale en een schattige valentijnsdag cadeau afdruk is geboren! Dit maakten wij tijdens het thema over de kleine walvis.

Stap 2. Versier een fotolijst

Om die mooie afdruk van de walvis moest natuurlijk een prachtig versierde fotolijst komen. Van mijn schoonmoeder had ik een tijd terug allemaal houten lijsten gekregen zonder glas om mee te knutselen en dat werd het project!

Met foamstickers gingen de kinderen aan de slag om deze saaie lijst zelf te versieren met stickers die ze leuk vinden. Zelfs de een na kleinste van 1 jaar deed goed zijn best hiermee dus vanaf 1 jaar is dit goed aan te bieden!

Stap 3. Zet een zoen op je valentijnsdag cadeau

Of postnl ook dit jaar weer een leuke valentijnsdag actie door gratis post te verzenden voor diegene die een zoen als postzegel gebruiken doet weet ik niet. Meestal wel, maar nu met corona is dat wellicht een beetje anders. De kinderen vonden het prachtig dat ik lippenstift bij ze op deed en dat ze een envelop mochten zoenen. Dochterlief mocht zelfs haar eigen lippen stiften, zo schattig om te zien! Lipjes getuit SMAK!

Stap 4. Versier een kaart

Met een wc rol, plakband en rode verf kun je prachtige hartjes stempelen op een kaart. Een leuke valentijnsdag DIY met kinderen en ze vonden het prachtig om te zien!

persoonlijk valentijnsdag cadeau
persoonlijk valentijnsdag cadeau

Aan de binnenkant een lief gedichtje voor de ouders en straks gaat het op de post!

En vind je deze valentijnsdag cadeau ideeën niks, neem dan een kijkje op Pinterest daar vind je genoeg ideeën! Wat ook leuk is: Laat de kinderen vaasjes verven. Daarna een lief klein geknutseld bloemetje erin.

Persoonlijk valentijnsdag cadeau voor volwassenen

Vier jij valentijnsdag en zo ja hoe? 

Footer1
ellen
Delen is enorm lief

ellen

Hoi Ik ben Ellen eigenaar van MamaScrapelle. Ik ben dol op nieuwe ervaringen zoals uitstapjes en nieuwe producten uitproberen. Mijn dochter uit 2013 en man testen graag met me mee. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Ik ben 5 jaar gastouder geweest en heb dus veel ervaring met kinderen van alle leeftijden. In de tijd dat ik mij weet los te wurmen van een schermpje lees ik graag een boek. Samen met Selena beheren we een toffe boekenblog. www.stoerleesvoer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.